kóla
#Betegségek

A kóla bénulást okozhat

2009.10.05.
1 perces olvasási idő

Az emberek az utóbbi időben több üdítőitalt fogyasztottak, mint valaha. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott kólafogyasztás izomproblémákat okozhat.

Korábban már megállapították, hogy a cukortartalmú italok rontják a fogat, továbbá növelik a cukorbetegség és metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a megállapítást, miszerint a túlzott kólafogyasztás hypokalaemia betegséghez vezet. Ez azt jelenti, hogy a vérben csökken a kálium mennyisége, ami a létfontosságú izomfunkciókra káros hatással van.

Mik lehetnek a tünetek?

A tünetek az enyhe gyengeségérzettől a bénulásig terjedhetnek. A tanulmány szerint azonban szerencsére az összes vizsgált páciens gyorsan és teljesen felépült, miután abbahagyták a kólafogyasztást, és káliumot szedtek orális vagy intravénás formában.

Jeges kóla

Az esettanulmányban olyan embereket vizsgáltak, akik naponta 2-9 liter üdítőt ittak meg.

A páciensek között terhes nők is voltak. Az egyikük például napi három liter kólát fogyasztott, és fáradtságra, étvágycsökkenésre, állandó hányásra panaszkodott. Az elektrodiagram kimutatta, hogy a nőnek szívkoszorúér-elzáródása volt, pedig a vérvizsgálat csak káliumhiányt mutatott.

A másik terhes nőnél is alacsony volt a káliumszint, és emellett izomgyengülésre panaszkodott. Kiderült, hogy napi hét liter kólát ivott meg.

2007-ben az emberek világszerte összesen 552 milliárd liter üdítőitalt fogyasztottak el, ami egy főre vetítve átlagosan 83 liter/év kólamennyiséget jelentett. 2012-re ez az érték elérheti az évi 95 liter/főt. Az Egyesült Államokban évi 212 liter az egy főre jutó üdítőital fogyasztás.

Koffein - Veszélyes?

A hypokalaemia-t az üdítőitalok három leggyakoribb összetevője okozhatja – a glükóz, a fruktóz és a koffein. A legtöbb esetben a koffeinmérgezés állt a problémák hátterében. Ennek ellenére azonban a koffeinmentes üdítők is okozhatnak hypokalaemia-t, ugyanis a bennük lévő fruktóz hasmenést válthat ki.

Jóllehet, a legtöbb páciens felépül a betegségből, miután lemondanak a kólafogyasztásról, és káliumpótló szereket kezdenek el szedni, a hypokalaemia azonban sokkal fogékonyabbá teheti őket az akár halálos kimenetelű szövődmények, mint például a rendszertelen szívdobogás kialakulására.

Emellett a túlzott kólafogyasztás következtében számos más egészségügyi probléma is felléphet, mint például kimerültség, teljesítménycsökkenés, izomproblémák, gyengeség, vagy akár bénulás.

Még további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy napi mekkora mennyiségű kólafogyasztás lehet ártalmas.

(KamaszPanasz - B.M.)

Kapcsolódó címkék

izom