perfekcionizmus
#Lélek

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?

2024.01.09.
2 perces olvasási idő

Perfekcionista - sokszor hallottad már a szót, de nem igazán vagy tisztában azzal, hogy mit jelent? Kár, mert így azt sem tudhatod, hogy te hajlamos vagy-e a perfekcionizmusra, ami lehet pozitív motiváló erő, de lehetnek nemkívánatos következményei is.

A perfekcionizmus fogalma

A perfekcionizmusnak igazából még nem született általánosan elfogadott definíciója, hiszen a szakemberek az évek során más-más modellt alkottak a feltérképezésére. 1980-ban Burns megfogalmazása szerint a perfekcionisták ésszerűtlenül magas elvárásokat támasztanak magukkal szemben, az önbecsülésük pedig az elért vagy el nem ért sikerek függvényében ingadozik.

Napjainkban a perfekcionizmus központi elemeként a tökéletesség eszméjének a hajszolását, és az érintettek saját magukal szemben támasztott túlzó elvárásait említik, ami sokszor vonja maga után, hogy az illető túl gyakran és kritikusan gondol a saját viselkedésére és teljesítményére. Mindez hatványozottan igaz az élet olyan területeire, mint amilyen a munka vagy a tanulmányok, de hatást gyakorol az énképre, a megjelenésre, sőt a kapcsolatokra is.

A perfekcionizmus okai

A perfekcionizmus okaként a szakemberek több tényezőt is megemlítenek:

  • születési sorrend - az elsőszülött vagy egyke gyerekek korán megtanulják, hogy a saját teljesítményüket a felnőttek teljesítményével hasonlítsák össze
  • perfekcionista szülők
  • a média hatása - a televízióban tökéletes embereket látnak
  • nyomás a tanárok és a kortársak részéről

Milyen jelek utalnak a perfekcionizmusra?

A perfekcionizmus az életünk számos területén megjelenhet, jellegzetes viselkedést és gondolkodásmódot eredményezve. Honnan tudhatod, hogy perfekcionista vagy? Vannak olyan jelek, amelyek erre utalnak:

  • kényszeres igény arra, hogy mindig a legjobbat hozd ki magadból
  • ha eléred a kitűzött célokat, a cél azonnal jelentéktelenné válik
  • hangulatingadozás, csalódottság, ha valami nem úgy sikerül, ahogy tervezted
  • nem elég számodra egy kiváló teljesítmény, mert a mennyiséget nézed és tartod mérvadónak (nem elég egy aranyérem, több kell)
  • élénken emlékszel a múltbeli kudarcokra, de a sikereket ritkán idézed fel
  • ha új célod van, nem számít a család, az egészség, a barátok - a munka mindenek felett való. Igazi munkamániás válik belőled, aminek az értékét a külső jutalmakkal méred ahelyett, hogy jól éreznéd magad a családod vagy a barátaid társaságában
  • a „minden vagy semmi” elve motivál, a szemedben csak a siker vagy a kudarc létezik, nincs átmenet a kettő között. Úgy érzed, ha nem vagy sikeres, akkor teljesen kudarcot vallottál - ezért gyakran húzod-halasztod a tennivalókat, vagy hozzá sem fogsz, nehogy kudarcot vallj. A rád váró feladatot inkább nehézségként, mint kihívásként értékeled
  • folyton kontroll alatt tartod magad, magasak az elvárásaid. Ez nemcsak magaddal, hanem másokkal szemben is érvényesül, amiatt előszeretettel kritizálsz is
  • mivel hatalmas stressznek vagy kitéve nap, mint nap, gyakran megbetegszel (gyengül az immunrendszered a stressz miatt)
  • állandóan azon gondolkodsz, hogy mit mondanak rólad mások, ezért sokat foglalkozol a megjelenéseddel
  • nem akarod elfogadni, hogy te is hibázhatsz, ezért, ha megtörténik csak nagyon nehezen bocsátasz meg magadnak

Perfekcionistának lenni, állandóan a legjobbat nyújtani, a legmagasabb szinten teljesíteni és mindenben a csúcson lenni rendkívül fárasztó dolog. Ennek pedig sokszor lehetnek nem kívánatos következményei is.

A perfekcionizmus következményei

A perfekcionizmus következményként megjelenhet az evészavar. Ez gyakori azoknál, akik számára fontos, hogy jól nézzenek ki. Ennek elérése érdekében nem esznek, bulimiásak vagy anorexiásak lesznek, szteroidokat szednek. Megjelenhetnek kényszerneurotikus viselkedési zavarok is, ilyen az állandó kézmosás, a takarítási kényszer vagy a precíz vasalás. Gyakran előfordul a depresszió és a pánikzavar is.

Ha a perfekcionizmus kimondottan negatív irányba fordul, akkor az akár az öngyilkosságba is kergetheti az érintetteket. Ez akkor következhet be, amikor valaki eljut arra a pontra, hogy mindenből elege van, esetleg úgy érzi, hogy sohasem érheti el az önmagának felállított magas mércét.

Mit lehet tenni a perfekcionizmus negatív hatásai ellen?

Annak érdekében, hogy a perfekcionizmus ne vegyen rossz irányt, tenni kell. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a relaxációs terápiák, a realitás terápiák, a csoportos tanácsadás, ami elfogadtatja az érintettel, hogy nem kell mindig nyerni ahhoz, hogy mások sikeresnek tartsák. Nem kell mindig a tökéletességet hajszolni, csak az a fontos, hogy mindenki a legjobbat adja a tudásának.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)