önértékelés
#Lélek

Miért kell edzened az önértékelésedet?

2021.07.29.
2 perces olvasási idő

Állj meg egy pillanatra! Hogy érzed most magad a bőrödben? Miként vélekedsz saját magadról és mennyire van rád hatással, hogy mások mit gondolnak rólad?

Milyen az önértékelésed? Milyen a megítélésed és minősítésed önmagadról, a képességeidről, tevékenységeidről, magatartásodról? Bonyolult kérdéseknek hangzanak, de a megválaszolásukkal lehetővé válik az egészséges önismereted és önbizalmad kialakulása, az önirányítás képességének fejlődése.

Az énkép

Biztosan sokszor hallottad már: mindannyian egyszeriek és megismételhetetlenek vagyunk. Életed során önmagad egyszerűbb változatából fejlődsz ugyanazon éned összetettebb változatává. Az énképed az önmagadról alkotott és érzelmekkel átszőtt vélekedéseidet tartalmazza.

Két verziója van:

  • az aktuális énkép- ahogy önmagad a jelenben jellemzed, ez valódi tapasztalatokon nyugszik.
  • és az ideális énkép, amit a vágyott tulajdonságaid alkotnak, azaz amilyen lenni szeretnél.

Minél közelebb esik az ideális énképed az aktuális énképedhez, annál ösztönzőbben hat a személyiségfejlődésedre, annál pozitivabbá válik az önértékelésed.

Az, hogy mennyire vagy képes szeretni és elfogadni önmagad, mennyire törődsz a saját szükségleteiddel, mennyi önbizalmad van, hogyan viszonyulsz a saját pozitív és negatív tulajdonságaidhoz nagyon fontos részletkérdések.

Az alacsony önértékelés kialakulásának okai

Az önértékelés főként gyermekkorban fejlődik ki, együtt változik a személyiséged fejlődésével, a téged ért külső tényezők is befolyásolják.

Miért lehet folyamatosan alacsony az önértékelésed?

  • mert gyermekkorodban akár a szüleidtől, később a nevelőktől olyan negatív visszajelzéseket kaptál, amelyek az önbecsülésedet is negatív irányba befolyásolták. (Összehasonlítottak másokkal: “Úgy kellene tanulnod, mint Attilának, Ő majd viszi valamire az életben” “ Nekem sem sikerült, miért sikerülne pont Neked?)
  • az iskolai kudarcok, csúfolódások, a kiközösítés még tovább rombolhatja az önértékelésedet

Miről ismerheted fel, hogy alacsony az önértékelésed?

Az alacsony önértékelést viszonylag könnyen fel lehet ismerni:

  • értéktelennek érzed magad
  • nincs elég önbizalmad, emiatt soha nem kezdeményezel semmit, sőt, ha egy feladatra kiválasztanak, azonnal kifogásokat keresel
  • szorongsz egy-egy megmérettetés kapcsán
  • másokat mindig többnek, jobbnak tartasz magadnál
  • kételkedsz a képességeidben, azt hiszed, semmi sem sikerülhet, amit szeretnél
  • beletörődsz a sorsodba, mert azt hiszed, hogy ez az amit érdemelsz
  • mindenben a rosszat keresed
  • kívülállónak érzed magad - a társas érintkezést is tehernek érzed, és minden ilyen helyzetben védekező állásba helyezkedsz
  • nem vagy elég kitartó: már a kezdeti nehézségeknél letörsz és feladod a harcot
  • az önmagaddal szembeni kishitűséged gyakran önbeteljesítő jóslattá válik; még, ha látszólag igyekszel is, valójában mindent megteszel azért, hogy ne légy sikeres.

Miért és hogyan kell edzened az önértékelésedet?

A válasz kézenfekvő: azért, hogy olyan sikeres, boldog, kiegyensúlyozott életet élhess, amilyet szeretnél. Fontos, hogy értékesnek és szerethetőnek lásd magad. Az önértékelés szerencsére fejleszthető, ehhez pedig az kell, hogy reálisan, azaz valósághűen (negatív vagy pozitív torzító szűrő nélkül) meg tudd ítélni magad és a képességeidet.

Hogyan?

  1. Tisztáznod kell mi az, amit elvársz magadtól, mi a jó az életedben, mi az, amit eddig elértél?
  2. Soha ne a másoknak való megfelelési kényszer adjon motivációt, hanem sokkal inkább a belső célok, a cselekvés öröme legyen az, ami előre hajt.
  3. Minden napban keress valamit, amiért hálás lehetsz - minden legyőzött akadály, minden apró siker azt bizonyítja, hogy ha hiszel magadban, akkor bármit elérhetsz.
  4. Felejtsd el a tökéletességet - nem létezik. Tűzz ki reális célokat, és engedd meg magadnak a hibázás lehetőségét is.
  5. Soha ne kritizáld és büntesd magad, ha valami nem sikerül - vond le a kellő tanulságokat, majd lépj tovább!
  6. Tanulj meg kiállni magadért, véleményt nyilvánítani, ha kell nemet mondani!
  7. Fedezd fel a pozitív tulajdonságaidat! Írd le egy lapra, mi az, amit a legjobban szeretsz magadban. Kérj meg egy olyan személyt, aki a legközelebb áll hozzád, hogy ő is írja le mi az, amit szeret és becsül benned, majd hasonlítsátok össze a két listát. Igy kiderülhet, hogy sok olyan jó tulajdonságod van, amit önmagadról eddig nem is hittél.
  8. Fogadd bátran és magabiztosan a kihívásokat, a problémákra sokkal inkább lehetőségként tekints, semmint bajként.

Az önértékelés fejleszthető - kezd el az edzést Te is még ma!

(Szerző: Faar Ida újságíró, KamaszPanasz)

Felhasznált irodalom: https://mindsetpszichologia.hu