harcos
#Lélek

A benned szunnyadó harcos

2013.06.28.
2 perces olvasási idő

Kissé sablonosnak tűnhet a cím első olvasatra, pedig sokkal komolyabb tartalmat rejt, mint azt előre is gondolnád. De milyen harcosról is van itt szó? És miért szunnyadna éppen benned?

Jó eséllyel mindenkiben megvan. Kiben visszafogott, vagy éppen előre tör, de mindenesetre valahol ott lakozik.

Ez a „harcos” az, aki átsegít minket a nehéz időkön, olyankor, amikor erősnek kell lennünk, hogy segítsünk a körülöttünk levőkön, akik helyzetükből fakadóan gyengébbek. De nem csak miattuk kell erősnek lennünk, hanem magunk miatt is. Azért, hogy ne sodorjanak el azok a hatalmas hullámvölgyek, amik dagálykor ellepik a partot. Azért, hogy ne kelljen kapálóznunk a fejünk fölött összecsapó hullámok tengerében. Esetleg még mi legyünk azok, akik az ilyen helyzetbe kerülőknek segítünk.

De mire jó a harcos?

Ez a sokat emlegetett figura nem csak a krízishelyzetekben van jelen. Jó eséllyel minden nagyobb adrenalin löket alkalmával előtör, ez a hullámlovas. Néha vannak olyan szituációk, amikor valami miatt ez az előtörés nem következik be, vagy hamar kudarcba fullad. Mert lenyomják a harcost a víz alá.

harcos

Pontosan ez az, amit nem szabad hagyni. Hogy lenyomjanak a víz alá. Legyen az valaki, aki fontos neked és ilyen hatást tud elérni nálad, vagy valami, ami nagyon nagy prioritást élvez nálad és kudarcba fullad. Ilyenkor olyan könnyű összezuhanni, és azt mondani, hogy semmi sem sikerül és soha többé nem is fog, mert te vagy a világon a legszerencsétlenebb. Vagy az egereket itatva a vécébe zárkózni is sajnálni magad. Neked komolyan arra van szükséged, hogy sajnáld magad? Vagy talán jobban örülnél neki, ha inkább valaki más sajnálna?

Szerintem azokat az embereket sajnálják (a saját kicsinységükből elkövetett hibájuk miatt) akik tehetetlenek. Ugyanezen emberek szeretik sajnálni önmagukat. Aztán, amikor jön a következő akadály, és ez a megcsonkított hullámlovas, nincsen felkészülve a következő összecsapásra, akkor bizony ismét hamar a víz alá kerül.

De ez alkalommal, talán már ő sem csodálkozik rajta. Hiszen nem is várt magától sokkal többet. Sőt, ennél a hullámnál felkészült a lehető legrosszabbra, úgy ment neki, hogy közben azt skandálta magában „úgysem fog sikerülni”.

Lehet jobb lett volna, ha inkább neki sem megy. Hiszen, ha ő nem bízik magában, akkor kinek kellene? Vagy, ha nem magában, akkor miben? A deszkája mágikus erejében? Ezt ugye ő sem gondolja komolyan!

Minden értelmet nyer

A szörfös példa akárkire igaz lehet. Valakire, akivel megesett már, hogy nekiugrott valaminek, ami nem sikerült, és aztán a következő akadályt már úgy próbálta meg bevenni, hogy maga sem hitte, hogy menni fog.

Pedig itt most egyáltalán nem a képességről van szó. Hanem, hogy akarod-e? Igazán mindent megteszel-e? És ehhez bizony nem csak a fizikai, vagy a technikai dolgok tartoznak hozzá, amit az adott feladat megkíván. Hanem te magad is. Neked is át kell élned és érezned a dolog lényegét. És a legfontosabb: el kell hinned, hogy sikerülni fog. Mert másképp nem megy. Azt hiszem a felnőtté válás részéhez tartozik a munkádba vetett hit.

Az önbzalom fejlesztése
Szeretném megosztani veletek, hogy mik voltak azok a módszerek amelyek nekem beváltak. Könnyen lehet, hogy nálatok is működhetnek. Tovább a tippekhez >>

Most még mindennek nincs olyan nagy tétje. Egy dolgozat vagy kettő, mindegy, úgyis lesz még száz másik. De amikor majd arról lesz szó, hogy egy pered, vagy egyhavi fizetésed, vagy a kocsid, vagy egy barátság úszik el azért, mert nem hittél abban, amit csinálsz, az pontosan ugyanolyan mintha valaki felkészületlenül megy el egy vizsgára, vagy készül, csak azt gondolja, hogy úgyis megbukik.

A két bukás között nincs különbség. Az eredmény tekintetében. Azonban az egyik illető végigbulizta a hétvégét és másnaposan ment el vizsgázni és csak a „szerencsecsillaga” nem ragyogott, a másik viszont egész hétvégén a könyveket bújta, holott tudta, hogy meg fog bukni.

Szerinted bennük volt a harcos? Valahol nagyon mélyen aludhatott, talán mert korán kellett vizsgázni. Vagy ott volt csak elfelejtett küzdeni. Mert azt hitte, tudja előre, hogy vesztes csatát vív. Akkor ő talán többet tud mindenkinél? Jósnak kellene mennie. Vagy elhinnie végre, hogy ha nem összpontosít, és nem veti be minden erejét, tudását a harc megvívásába akkor a felkészülése nem ér semmit. Mert a védőfelszerelést semmiféle más harci eszköz nem pótolhatja. Ezért kell felvértezned a benned szunnyadó harcost.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)

Kapcsolódó cikkek