kommunikáció
#Lélek

Hogyan beszélj az osztályban, ha szégyenlős vagy?

2017.02.20.
1 perces olvasási idő

Kényelmetlenül érzed magad, amikor az osztálytársak előtt kell beszélned? Akár hiszed, akár nem, mint minden más képesség, ez is fejleszthető. Tanulj meg magabiztosan kommunikálni az osztályban!

Jelentkezz, ha tudod a választ!

Jobb ha felteszed a kezed akkor, amikor tudod a választ, mint ha később felszólítanak, amikor nem tudod, hogy miről van szó. Cselekedj előbb, amikor helyes választ tudsz adni, így elkerülheted, hogy a tanár felszólítson később. Akkor beszélj az osztály előtt, amikor biztos vagy a válaszban, így nem jössz zavarba.

Ne törődj vele!

Még ha rossz is a válaszod, nem probléma. Legtöbbször az iskolatársaid is ugyanúgy össze vannak zavarodva, ahogy te. Ha pedig kigúnyolnak a válaszod miatt, ne törődj velük!

Kapaszkodj egy barátodba!

Amikor jelentkezel, ne gondolj a tömegre, mert attól csak még jobban fogsz aggódni. Ha van egy barátod az osztályban, nézz rá, miközben beszélsz. Ha úgy viselkedsz, mintha csak a barátoddal vitatnál meg valamit, akkor kevésbé leszel ideges. Ezért is vannak a barátok.

Figyelj másokra!

Senki sem tökéletes. Figyeld meg az osztálytársaidat, hogy milyen gyakran használnak helytelen szavakat, vagy mondanak rossz választ. Ők is csak olyanok, mint te.

Készülj fel előre!

Ha nem tudsz összpontosítani, akkor jegyzetelj az órán, vagy írd le, hogy mit szeretnél majd mondani. Ez segít összerendezni a gondolataidat.

Légy magabiztos!

Minden reggel gondolj arra, hogy milyen csodálatos vagy! Nem kell, hogy beképzelt legyél, csak magabiztos. Amikor rájössz, hogy milyen különleges vagy, könnyebben szóba elegyedsz másokkal nyilvános helyen.

Beszélj a tanárral!

A tanároknak nem az a célja, hogy tönkretegyék az életedet. Ha kényelmetlenül érzed magad az osztályban, beszélj erről a tanároddal, és meglátod, biztosan van más módja is annak, hogy részt vegyél az órán. Talán felajánl alternatív feladatokat, így nem kell annyiszor beszélned. Helyette írnod kell majd egy esszét, vagy megválaszolnod néhány rövid kérdést, hogy lássák, tényleg figyelsz az órán.

Ha kényelmetlenül érzed magad, amikor beszélni kell az osztály előtt, akkor érdemes lenne apránként hozzászoknod a nyilvános szerepléshez, hiszen ezt a későbbi évek során sem fogod tudni teljesen elkerülni.

(Gy.R. - teen.allwomenstalk.com)