háziállat
#Lélek

Kisállattal a depresszió ellen

2011.03.28.
2 perces olvasási idő

Egy zsúfolt, nehezen elviselhető emberekkel töltött, hosszú nap után végre hazaérsz, s otthon farokcsóválva, ugrándozva fogad kis kedvenced. A pszichológusok nem véletlenül állítják, hogy a lakásban, ház körül tartott kisállatok jó hatással vannak a testi-lelki egészségre. S hogy mi a titok? Két szó: feltétlen szeretet.

A kisállatok nyilvánvalóan nem tudják megszüntetni a depresszió tüneteit, viszont jótékony hatásuk az enyhe vagy közepes depressziós betegek nagy százalékánál egyértelműen tapasztalható. Hozzájárulnak a jobb közérzethez, a jobb alváshoz. Az sem véletlen, hogy Amerikában például sok pszichológus kisállatot tart a rendelőjében, hogy könnyebb legyen megtörni a jeget közte és a hozzá érkező gyerekek között.

Feltétlen szeretet

Hogyan is görbülhetne sírásra a szánk, ha hazaérkezésünkkor kutyusunk eszeveszett farkcsóválással jelzi jöttünk iránt érzett mérhetetlen örömét? Ha szomorú vagy, kutyusod megnyalogatja a kezed, a nyomodban van, bármerre mégy, s a szemeivel is azt sugallja, hogy „te vagy a legnagyszerűbb”. Még a legelkeseredettebb ember sem tudja megállni, hogy ne viszonozza az állat szeretetét, így szinte biztosra vehető egy kis közös játszadozás, a hangulat javulása.

A feltétel nélküli szeretet mellett az állat a magány érzését is háttérbe szorítja. A depresszió kísérőtüneteként jelentkező visszahúzódó magatartásra is hatással vannak. Sok ember számára a házi kedvenc az egyetlen közeli hozzátartozó, hű társ, akihez szólni tud. Az állat közelsége elvonja a figyelmet a gazdi problémájáról.

Mivel állatot tartani bizonyos kötelezettséggel jár, gondoskodni kell az etetésről-itatásról. El kell látni egy másik élőlényt is, így a depressziós hangulat kevésbé tud eluralkodni. Egy kutyus például igényli a rendszeres sétát is, így teremtve gazdája számára kitűnő alkalmat társas kapcsolatok kialakítására, ismerkedésre. Sőt, a stressz is csökken egy-egy simogatás, játék hatására.

Gyógyító hatásuk

- a kutyatulajdonosok általános egészségi állapota jobb, mint az állatot nem tartóké. Az állattartók többet mozognak, jobban alszanak, jobb a közérzetük, kevesebbszer betegek, ritkábban keresik fel a háziorvosukat.
- az állat kitűnő lehetőséget kínál a kapcsolatteremtésre. Az állatot tartó emberek gyakrabban beszélgetnek a szomszédokkal is.
- az állattartás jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra is. Egy vizsgálat eredménye szerint az állattartók vérnyomása és koleszterinszintje alacsonyabb volt az egyedül élő emberekéhez képest.

Ha háziállatról van szó, nem kell feltétlenül kutyára vagy macskára gondolni. Egy papagáj is kitűnő társ lehet. Idősebb emberek esetén beszédtémát ad az állat, a vele való foglalatoskodás miatt a gazdi újra fontosnak érezheti magát. Jó ajándék lehet magányosan élő nagyszülődnek! ( Persze előzőleg kérd ki szüleid véleményét is!)

Ha háziállatról van szó, mindenféle házban, ház körül tartható állat szóba jöhet. Akár az akváriumot is érdemes tartani: egy 20 évvel ezelőtt végzett vizsgálat szerint már pusztán a halak megfigyelése is csökkenti az izomfeszülést és a pulzusszámot.

(O.K.T.)