siker
#Szülőknek

A sikeres tini 7 jellemzője

2014.04.14.
2 perces olvasási idő

A legtöbb tini számára az élet nem egy játszótér, hanem inkább egy labirintushoz hasonlítható, amelyben könnyű eltévedni. Ugyanakkor egy kamasz gyermeket nevelő szülőnek lenni sem egyszerű dolog. Ez a cikk arra hivatott, hogy némi segítséget, iránymutatást adjon a szülőknek és a fiataloknak, hogy képesek legyenek megbirkózni a felmerülő problémákkal, és hogy el tudjanak igazodni a mindennapi élet útvesztőiben.

Hogyan tudnak a tinik megbirkózni a társaik felől érkező nyomással? Mi a helyzet a motivációval? Siker vagy annak hiánya? A tinik élete nehéz és létfontosságú döntésekkel van kikövezve. A szülőnek az a feladata, hogy segítsék gyermeküket, megtanítsák az élet alapvető dolgaira, játékszabályaira, törvényeire, melyek aztán a gyermek sikeres előrehaladását segíthetik, annak élete során.

Az szép és jó, hogy a szülő megmondja gyermekének, hogyan és miként élje az életét. Ezzel csak az a gond, hogy a gyerek a szüleit tarja példaképének és jobban odafigyel, megjegyzi azt, hogy mit tesznek a szülei, mint azt, amiről beszélnek neki. Ön, mint szülő ne feledje, hogy tetteinek nagyobb súlya, mint a tanításai. Ne felejtsen el erre odafigyelni a mindennapok során.

Cselekedjen felelősségteljesen!

Ha a gyermek felelősségteljesen cselekszik, egy sor más jó tulajdonságát is kibontakoztathatja, felfedezheti. Segítse a kamaszt, hogy megfelelően irányítsa saját dolgait, életét és tetteiért vállalja is a felelősséget. Az előrelátóan cselekvő emberek tudatában vannak, hogy saját maguk felelősek a boldogságukért vagy bánatukért. Nem hibáztatják a másikat a saját ballépéseik miatt.

Siker

Koncentráljon a célra!

Ha a tini nincs tisztában azzal, hogy mit is szeretne kezdeni az életével, hová szeretne eljutni, nem ismeri a saját értékeit, akkor könnyen eltévelyedhet, elpazarolja az idejét és mások véleményére hallgatva sodródik majd az árral. Segítsen gyermekének, hogy elsajátítsa az önálló gondolkodást és saját kezébe vegye az élete irányítását!

Fontossági sorrend

Ez a jó szokás segítheti a kamaszt, hogy jól ossza be a rendelkezésére álló időt, megfelelően kezelje a dolgait, így mindig a legfontosabb feladatokra tud majd koncentrálni, és képes lesz azokat időben és sikeresen megoldani. A helyes sorrend felállításával megbirkózhatnak a félelmeikkel, és képesek lesznek túljutni a nehéz helyzeteken is, helyt tudnak állni, ha úgy adódik a helyzet. Így teljes életet élhetnek és azzal fognak foglalkozni, ami számít és igazán fontos.

Hitesse el gyermekével, hogy sikeres lehet!

Ha jól áll hozzá a saját dolgaihoz a gyerek, akkor hinni fog abban, hogy lehet sikeres, és bízni fog önmagában. Megfelelő hozzáállással és párbeszéddel gyermeke megtanulhatja, hogy olyan helyzetek is léteznek, ami kölcsönösen jó mindkét fél számára. A gyermeke így megtanulja, hogyan értékelje és örüljön mások sikereinek, ahelyett hogy az rossz érzéseket keltene benne.

Először értsen meg másokat, utána értesse meg magát!

Az emberek rendszerint nem figyelnek oda a másikra, ennek eredménye az, hogy az adott személyt nem értik meg a többiek, nem figyelnek rá. Ez az élet egyik nagy problémája. Ezzel úgy küzdhet meg gyermeke, ha megtanul odafigyelni a másikra, a gyakorlatban is alkalmazza az aktív meghallgatás eszközét.

Működjön együtt másokkal!

A jó együttműködés akkor valósul meg, amikor több ember vállvetve dolgozik egy közös célért, ami jobb és több lesz a közös munka által, mintha egyedül próbálnák meg összehozni azt. A tini így megtanulhatja, hogy ami előreviszi a dolgokat, az a csapatmunka, és nem az egyéni sikerek. Az együttműködés során a gyermek képes lesz értékelni az eltérő tulajdonságokat, elfogadni másokat.

Megújulási képesség

A kamasznak sosem szabad annyira lefoglalnia magát, hogy elfelejtse időközben felfrissíteni, megújítani, illetve feltölteni önmagát. A rendszeres önmegerősítés, a töltekezés segíti a tinit abban, hogy könnyebben átjusson az élet által támasztott akadályokon. A négy fő egység kulcsfontosságú a sikeres élethez: test, értelem, érzelem és lélek.

(M. T. - education.com)