koncentrálás
#Suli, munka

Miért nem tudok koncentrálni?

2023.11.19.
1 perces olvasási idő

Az asztalod rendetlen, nem tudod, hová tetted az órarendedet (ha megvan még egyáltalán), a fejed zsong a megtanulni valók listájától, és a könyv, amit már 5 perce keresel, az orrod előtt hever? Elfelejtetted, hogy holnap írtok egy dolgozatot, és a tesi cucc is otthon maradt? Lehet, hogy mindez nem csak egyszerű szórakozottság eredménye!

Igen, időnként mindannyian feledékenyek vagyunk. Ám vannak olyanok is, akiknek állandó feledékenységből áll az életük, s a koncentrálásra való képtelenség megnehezíti a mindennapjaikat. Ők azok, akik, figyelemzavarban szenvednek. Ez a betegség idegrendszeri eredetű, s leginkább a gyenge memória, a koncentrációhiány, és az álmodozás jellemzi. Gyakran társul hiperaktivitással is.

Állandó összeütközésben a környezettel

Amennyiben nem ismerik fel időben a betegséget, az az állandó leszidás, korholás hatására könnyen önbizalomhiányt, szorongást, depressziót okozhat. Az ilyen fiatal gyakran állandó bírálatnak van kitéve, megbízhatatlannak, lustának, trehánynak, rendetlennek minősítik őket.

Különösen lányok esetében gyakori, hogy nem ismerik fel a betegséget, mivel a hiperaktivitás náluk sokkal kevésbé fordul elő. A szülők és a tanárok is hajlamosak őket úgy értékelni, mint cserfes, társaságkedvelő, ám túlzottan álmodozó kamaszokat. Ugyanakkor mérhetetlen szorongást okozhat a számukra, hogy úgynevezett rendetlenségük és feledékenységük miatt állandó összeütközésben vannak a környezetükkel.

Kezelhető probléma

Ami a jó hír viszont, hogy ha felismerik a figyelemzavart, annak terápiája a lányoknál sokkal látványosabb eredményeket hoz, mint a fiúknál. Sokkal termelékenyebbek, kreatívabbak, rendszerezettebbek lesznek, mint a fiúk.

A betegség főként genetikusan öröklődik. Amennyiben a családban előfordult, úgy 35 százalékos eséllyel öröklődik tovább.

Amennyiben úgy érzed, Te is ezzel a problémával küzdesz, keresd fel az orvosod, ő majd a megfelelő szakrendelésre irányít. A figyelemzavar jól kezelhető gyógyszerekkel, ám néha elég, ha csak apró változtatásokat iktatsz be a mindennapjaidba. Sokat segíthet, ha a fontos tennivalókat kis cetlikre felírod, listát készítesz róluk, s azokat a lakás különböző pontjaira emlékeztető cetlikre kiragasztod.

Használd a 30 másodperces szabályt

Ez azt jelenti, hogy például, ha éppen egy ollóval dolgozol, mikor a telefont fel kell venned, az ollót nem teszed le, de a telefonálás után azonnal a helyére teszed azt. Ez csak 30 másodpercbe telik, míg ha nem a helyére tennéd, legközelebb akár fél órán át is keresheted, mivel elfelejted, hova raktad.

Mindezzel nem csak időt takarítasz meg, hanem a rend is nagyobb lesz körülötted. Környezetd látni fogja igyekezeted, így kevesebb bírálatot, több dicséretet kapsz, s ezáltal remélhetően önbizalmad is helyreáll.

(KamaszPanasz)