jóga
#Mozgás

Mire jó a jóga?

2023.04.06.
2 perces olvasási idő

A jóga a reneszánszát éli. Próbáld ki te is ezt az elképesztően hasznos és relaxáló sportot, hiszen az alapokat nem nehéz elsajátítani, és nem kell hozzá semmilyen drága felszerelés.

Mióta létezik jóga?

A jóga körülbelül 3000 éve alakult ki Indiában, a szó maga pedig a szellem, a lélek és a test egyesítését jelenti. A gyakorlatok fizikailag is “megterhelnek” ugyan, de a jóga több mint egyszerű sport. Megtanít helyesen lélegezni, ezáltal relaxálni és kikapcsolódni, vagyis meditálni.

Egy óra jógázás után nemcsak a tested frissül fel, hanem belül is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel. A jógának több fajtája is van, van ahol megerőltetőbb gyakorlatokat kell csinálni, illetve néhányan más sportágakkal is kombinálják.

A jóga fajtái

  • Ashtanga jóga: Ez egy gyors, pörgősebb formája a jógának, segít az állóképesség és az erőnlét javításában. Egy ilyen óra alatt gyors pozícióváltások mellett kell megtartanod az egyenletes, mély légzést. Nagy koncentrációt igényel.
  • Bikram jóga: Forró jóga néven is ismert. A gyakorlatok hagyományosak, ám a terem hőmérséklete akár 39 fokos is lehet.
  • Gentle jóga: Finom, lassú mozdulatok, amelyek a hajlékonyságot fejlesztik, és amelyek egyenletes légzésre tanítanak.
  • Kundalini jóga: Az életenergia felélesztésére törekszik, különböző nehézségű pózokkal, meditálással, kántálással.
  • Iyengar jóga: Ez a fajta különösen a pozíciók precíz megtanulására törekszik. Matracokat, székeket, és egyéb eszközöket is használhatsz egy ilyen órán.
  • Vinisaya jóga: Erő-jóga néven is ismert. Nagyon népszerű az Egyesült Államokban, hasonlít az Ashtanga jógához.

Miért előnyös a jóga?

A jógának számos előnye van, nemcsak a hajlékonyságodat, és a mély izmokat fejleszti, hanem megnyugtató sport is egyben. Alvás- és egyéb zavarokkal küzdőknek is ajánlják, illetve olyanoknak, akik balesetből épülnek fel.

Rengeteg hely kínál jóga órákat, ezért nézz körül figyelmesen a szomszédságodban, az interneten. Mielőtt bármelyik órára bejelentkeznél, bizonyosodj meg róla, hogy a tanárnak meg van-e a megfelelő képzettsége, hiszen ha nem ért hozzá, akkor akár komoly sérülést is szenvedhetsz.

Ha nincs kedved mások előtt jógázni, kipróbálhatsz különböző DVD-ket, videókat. Ez akkor is hasznos lehet, ha már voltál jógaórán, és ismered a gyakorlatok egy részét.

Az órára öltözz kényelmesen, olyan ruhákba, amelyek nem szorosak, és nem gátolnak a mozgásban. A cipőt felejtsd el, vegyél fel egy kényelmes zoknit, vagy legyél mezítláb.

Valószínűleg szükséged lesz egy jógamatracra vagy hasonlóra, de ez általában a termekben biztosítva van. Ha mégis szeretnéd a sajátodat, a legtöbb sportboltban kapható speciális matrac.

A jógaóra

Az óra mindig bemelegítéssel és egyszerűbb pózokkal kezdődik, majd további részében gyakoroljátok a különböző területeket megmozgató pozitúrákat, a légzést. Az óra végén általában egy levezető rész van, amely lehet meditálás, csendes elmélyülés vagy egyszerűbb gyakorlatokkal való levezetés.

Ha van valamilyen egészségügyi problémád, az eszés előtt ne felejts el konzultálni az orvosoddal, főleg akkor, ha korábban volt már valamiféle sérülésed. Ha van valami egyéb problémád (például ortopédiai), ne feledd a tanárodat is tájékoztatni.

Ha úgy érzed, hogy nincs időd, és nem tudsz egy egész órát a jógára szánni, akkor íme, néhány tipp, hogyan illeszd bele a napirendedbe.

  • Ha csak fél óra jógára van időd, ne aggódj. Ezt az időt akár ketté is oszthatod, így lefekvés előtt és ébredés után is meg tudod mozgatni magad egy kicsit.
  • Próbálgasd magad! Mindenkinek más működik, más napszakban. Nem biztos, hogy az összes pozitúra a kedvenced lesz. Próbálj ki többféle órád, ne félj kísérletezni.
  • Találj egy edzőpartnert, akivel rendszeresen eljártok órára. Így tudjátok támogatni egymást, és ha van valaki, akivel tudsz jógázni, nem fogod egykönnyen feladni.
  • A rendszeresség a kulcs. Havi egy jóga óra egyáltalán nem hatékony. Ha eldöntötted, hogy belevágsz, csináld teljes gőzzel. Meglásd, hamar tapasztalni fogod az előnyeit!
  • A gyakorlatok egy idő után monotonná válhatnak, ha minden héten ugyanazokat csinálod. Vigyél egy kis színt a gyakorlatokba, vagy próbálj ki új feladatokat. Esetleg kombináld a jógát a kardió edzéseddel, vagy futás utáni levezetésnek is használhatod.

A jóga mindenki számára megfelelő mozgásforma, és a legtöbb ember meg is találja a számára legmegfelelőbb formáját. Ne félj kipróbálni ezt a nagyszerű edzésformát!

(KamaszPanasz - Gy. R.)