edzés
#Mozgás

Reggel vagy este jobb edzeni?

2023.10.17.
1 perces olvasási idő

Dicséretes, hogy edzeni szeretnél, a nap bármelyik szakáról is legyen szó. Megjegyezném, hogy rengeteg edzőterem van nyitva 24 órán keresztül, így bármikor mehetsz mozogni.

Fiziológiai szempontból este nehezebb edzeni, mint reggel, hiszen ilyenkor már fáradtabb vagy, már mögötted áll egy egész nap. Emellett emlékezz arra, hogy edzés előtt, alatt és után is mindenképpen pótolnod kell az elvesztett folyadékot, illetve a legjobb, ha egy kicsivel az edzés előtt bekapsz egy kis gyümölcsöt vagy energiaszeletet. Ha még edzés után is éhes vagy, akkor a testednek gyorsan élelemre van szüksége.

Ahhoz, hogy eldöntsd, melyik edzésidő a legjobb számodra, jó tisztában lenni a következőkkel:

  • Az esti edzés könnyen okozhat alvási zavarokat. Ha változást észlelsz az alvási szokásaidban, akkor próbáld meg hamarabbra időzíteni az edzésed időpontját. Ha lehetséges, akkor kerüld az esti edzés alatt az energiaitalokat is, hiszen ezek koffeintartalmúak, és a túl sok cukor is okozhat koffeinhez hasonló hatásokat.
  • Egy kutatás szerint azok, akik reggel edzenek, sokkal jobban teljesítenek a napi rutinfeladataik során. Bárhogy is legyen, válaszd azt az időpontot, ami neked a legkényelmesebb.
  • Ha este edzel, akkor mindenképpen egy otthonodhoz közeli edzőtermet válassz, valamint érdemes találni egy edzőtársat, hiszen a sötétben hazamenni semmiképpen sem biztonságos.

Ha este edzel előfordulhat ,hogy az alvástól veszed el az időt, és nem hagysz időt a testednek pihenni, sokan ráadásul közvetlenül az edzés után nem is tudnak elaludni a magas energiaszintjük miatt. Ha pedig a diétád megköveteli, hogy egyenletes maradjon a vércukorszinted, akkor az edzés miatt elcsúszódott nassolások és étkezések is felboríthatják a jól megszokott rendszert.

Egy napi 20-30 perces szundítás délután sokat segíthet, hogy frissnek érezd magadat, de mégse boruljon fel az egész napi programod.

Mindenesetre jó, hogy edzeni szeretnél, ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbb időpontot, akkor mindenképpen rendszeresen csináld, hiszen jót tesz az agyadnak, a testednek és a lelkednek. Jó edzést kívánunk akár reggel, akár este is legyen!

(KamaszPanasz - Gy. A. - forrás: goaskalice.com)