sport
#Mozgás

Ha nem szeretsz sportolni...

2022.09.16.
2 perces olvasási idő

Nem mindenki szereti a szervezett vagy a csapatsportokat. Ha te is így érzel, akkor sem kell izgulnod! Van megoldás arra, hogy aktív és egészséges maradj.

Vajon mi tartja vissza a fiatalokat attól, hogy megkedveljék a sportokat? Eljön az idő, mikor te is megtalálod azt a sportot, amit igazán szeretsz. De ha mégsem, akkor is tudunk más élvezetes utat ahhoz, hogy aktív maradj.

Néha a gyerekek azért nem szeretnek bizonyos sportokat, mert nem értik a szabályokat, vagy nincs elég lehetőségük gyakorolni. A sportok bonyolultnak tűnhetnek a szabályok és a speciális felszerelések miatt. Ráadásul zavaró lehet a pályára felfestett mindenféle vonal is, amelyek jelentését időbe telik megtanulni.

Az emberek évekig tanulják és gyakorolják kedvenc sportjukat, hogy minél jobban menjen nekik. Szóval ne szomorkodj, ha nem tudod pontosan, mikor van szögletrúgás vagy les! Ha többet szeretnél tudni a sportokról, akkor kérd meg a szüleidet, hogy vigyenek el sport táborokba vagy aktív programokra, ahol közelebbről is megismerheted ezeket! Ha nem szeretsz sportolni

Az iskolában is számos sportlehetőség közül választhatsz. Egy másik lehetőség, ha megnézel egy videót online, ami az adott sportról szól, vagy lenézhetsz a könyvtárba, és kereshetsz ilyen jellegű könyveket.

Ha van egy idősebb barátod vagy családtagod, aki jól sportol, nyugodtan kérd meg, hogy segítsen neked gyakorolni. Van néhány játék, amit jó megérteni és gyakorolni; még akkor is, ha tudod, hogy világ életedben nem fogod ezt csapatban, versenyszerűen csinálni. Például ilyen a röplabda, amit lehet, hogy csak mókából fogsz játszani egy nyári pikniken vagy a strandon.

Gondolkodtál már azon, hogy a sport még szórakoztatóbb lenne, ha egy barátoddal együtt űznéd? Ez különösen jó akkor, ha valami újat szeretnél kipróbálni.

Rossz tapasztalatok a sportról

Van, aki csak azért nem szereti a szervezett sportot, mert egyszer belépett egy csapatba, ahol nem érezte jól magát. Talán bizonytalannak érezted még magad, míg a többiek rutinos játékosnak tűntek, vagy talán nem szereted azt a nyomást, ami akkor érzel, amikoregy rivális csapattal játszol. Meg kell tanulni feldolgozni a vereséget is. Az ilyen meccsek heves érzelmeket okozhatnak nálad.

Néha a csapattagok megharagszanak egy játékosra, aki hibázott. Ez igazán stresszes lehet, különösen akkor, ha te vagy az a játékos. Természetesen mindenki hibázik, és éppen ezért senki sem hibáztathat másokat. Ha mégis, akkor jó lenne beszélned az edződdel vagy a szüleiddel. Meg kell tanulni kölcsönösen tisztelni egymást a csapaton belül.

Ha rossz tapasztalataid voltak a csapatsporttal, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy új sportot, vagy belépj egy új egyesületbe.

Melyik a neked való sportág?

Számtalan sportág létezik, tehát még közel sem biztos, hogy megtaláltad a neked megfelelőt. Sok kamasz próbálja ki a focit és a kosárlabdát. De mi lesz a te kedvenc sportod? Talán a röplabda? Talán a foci? Vagy az atlétika? Próbád ki, és meg fogod találni az igazit!

Néhányan természetesen mozognak, amikor sportról van szó. Van olyan, aki erős és akad olyan is, aki jól tud célozni. Különböző sportokhoz különböző képességek szükségesek, szóval kipróbálhatsz más jellegű csapatjátékokat is, vagy akár egyéni mozgásformákat, hogy megismerd a sportos énedet.

Itt egy vázlatos lista az egyéni sportról: ha egyéniban gondolkodsz, íme, néhány ötlet:

  • úszás
  • jégkorcsolyázás
  • birkózás
  • gimnasztika
  • karate
  • gördeszkázás
  • bicajozás
  • triatlon

Miért érdemes sportolni?

Ha felnősz, akkor is szeretnél majd aktív lenni. Ennek érdekében jó, ha rendszeresen mozogsz, mert így a tested egészséges maradhat.

Már sokat beszéltünk a sportok kiválasztásáról, de vannak olyan gyakorlatok, amelyek aktívan, fitten tartanak:

  • ugrálókötelezés
  • tánc
  • kutya sétáltatás
  • kerti munkák
  • autómosás

Szóval nem, nem kell versenyszerűen sportolnod, csak találd meg azt a mozgásformát, ami a legjobb számodra. Ami nagyon fontos, az az, hogy légy aktív! Még nagyon sok időd van megtalálni azt a mozgásformát, ami neked a legjobb!

(KamaszPanasz - Gy. P. F.)