sparrowbag
#Mozgás

Sparrowbag, a homokzsákban rejlő lehetőségek

2015.01.24.
2 perces olvasási idő

Új edzésmódszer? Vagy egy újabb edzéseszköz? Mindkettő. Az elv egyszerű, a Sparrowbag egy zsák, ami homokkal van megtöltve. Az egyszerűsége egyben a nagyszerűsége is. Teljesen rád szabható, könnyen megtanulhatod a használatát, bárhol, bármikor előveheted, és tárolni akár az ágyad alatt is tudod.

Edzőtáborból az edzőterembe

A 90-es évek elején született meg a Sparrowbag ötlete Amerikában, egy 9 hetes edzőtábor alatt, ahol az edző új, egyszerű, de hatékony eszközökkel akarta fejleszteni a tízpróbás válogatott csapatát. Ennek egyik eszköze egy farmernadrág levágott szára lett, melyet a távolugró gödör homokjával töltött meg. A 9 hét alatt hatalmas fejlődést hozott a kezdetleges homokzsák a csapat tagjainál, melynek hatékonyságát más sportágak is hamar felfedezték és beépítették az edzéseikbe. A népszerűsége egyre nagyobb lett az évek alatt, és ma már a fitnesztermekben is elfogadott eszköz az edzés hatékonyságának növelésére.

A sparrowbag előnye

De miért jó egy zsák homokkal töltve? Egy zsák, amin nincs fogás, szorítanod kell, és folyamatosan változtatja a helyzetét? Ezzel garantálja, hogy olyan izomcsoportok is dolgozni fognak a mozgás során, amelyek a hagyományos edzéseknél kimaradhatnak. Vagyis nem csak a mozgató izmaid, hanem a stabilizáló izmok is jelentősen, érezhetően fejlődnek. A mély izomzatod is rohamos fejlődésnek indul, ami a hétköznapjaidat könnyebbé teszi.

Fejlődik az egyensúlyérzéked, amit akár a bringázás vagy a görkorizás során kamatoztathatsz is. A tartásod egyenes lesz, így az egész napos suliban ülés sem jelent majd kihívást. A buszon is biztosabban tudsz majd kapaszkodni, és a vizes palack kinyitásához is csak akkor kell majd segítséget kérned, ha ismerkedni szeretnél. Ráadásul a hatására más sportágakban is sokkal sikeresebb lehetsz, péládul a sziklamászás, a vízilabda, vagy a kézilabda.

Mire van szükséged az edzéshez?

Az edzéshez nincs szükséged semmilyen speciális eszközre. Kint a szabadban, a parkban, az udvaron, vagy a lakásban is bátran cipelheted a homokzsákot. És ha le is ejted, speciális anyagának köszönhetően biztosan nem szóródik ki belőle a homok. Tehát csak a két kezed és az elszántságod kell, hogy megragadd a sparrowbaget, és elindulj!

A sparrowbaggel végzett edzést egészen a saját igényeidre tudod szabni, hisz a súlya változtatható akár dekánként is. Ezzel elkerülöd azt, hogy a tested, az izmaid megszokják a súlyt, a terhelést és már hiába küzdesz a gyakorlatokkal, semmi eredmény, semmi fejlődés nem érzékelhető. Így ráadásul apró lépésenként is nyomon tudod követni a fejlődésed. A segítségével azt is elkerülheted, hogy megeröltesd az izmaidat. Kíméli az ízületeidet, ami nem elhanyagolható kérdés, hisz még jó pár évig szükséged lesz rá ép állapotban.

Kinek ajánlott a sparrowbag?

Ha elmúltál 10 éves, nyugodtan nekikezdhetsz a zsákok cipelésének. Kezdőként sem vagy kizárva ebből az edzésformából, biztonságosan fejleszti az izomzatodat és bónuszként az állóképességedet is. Nem vagy teremhez, edzőhöz kötve, a neten sok gyakorlatot találsz, amely segít elindulni. Ám néhány fitneszteremben csoportos edzésekre is van lehetőség, ha úgy érzed, kell a szakértő irányítás.
És ha már aktívan sportolsz valamit, az sem kizáró ok. Sportágadhoz igazítva remek kiegészítés lehet erőnléted fejlesztéséhez.

Egy jó hír azoknak, akiknek korábban megsérült a karjuk: sparrowbad súlyát a karod erejéhez szabhatod, folyamatos fejlődése biztos, és minden izmod összhangban, együtt erősödik.

Gyakorlatok sparrowbaggel

És hogy milyen gyakorlatokat végezhetsz vele? A sor szinte végtelen. Guggolások, felugrások, a zsák feldobása, emelése vagy akár hordása. Alkalmazhatod egy teljes edzés keretében, de alkalmazhatod kiegészítésként a már megszokott gyakorlataid mellé. De egy pörgős napon a köredzés részeként is tökéletes választás. A sparrowbag súlyát állandóan változtathatod, így a súly változása és az edzések variálása folyamatos fejlődést garantál az izomzatodnak.

Csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy mennyire fogod széleskörűen és hatékonyan használni a homokzsákot. És néhány hónap után a hétköznapi életedben is észre fogod venni a pozitív változást a testedben, amit a sparrowbagnek köszönhetsz.

(KamaszPanasz)