gyógyíthatatlan
#Betegségek

SLE - Szisztémás lupus erythematosus

2010.08.07.
3 perces olvasási idő

Az SLE a test több szervét érintő, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, mely 90 százalékban a női nemet érinti. Leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív. Milyen kilátásai vannak az SLE-ben szenvedő betegnek?

A lupusz napjainkban már jól kézben tartható betegség. Bár a tünetek évtizedeken keresztül hol fellángolnak, hol enyhülnek, a betegek nagy része jól reagál a kezelésre.

Mely szerveket érintheti az SLE?

Bár az SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív. A betegségnek vannak olyan általános tünetei, mint a láz, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, testsúlyvesztés, illetve leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás a bőrön.

Bőrtünetek

Leglátványosabbak a bőrtünetek. Leggyakoribb a leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken (ezek a szárnyak). Az elváltozás napsugárzás vagy szoláriumozás hatására felerősödik vagy kiújul.

A másik legjellegzetesebb bőrtünet a hámló, kerek, élénkpiros színű bőrkiemelkedés -, mely a test bármely részén előfordulhat. Felléphet még foltos hajhullás, a körmök körüli bőr vörös elszíneződése, kialakulhatnak orr- és szájnyálkahártya-fekélyek, illetve nemcsak az arcra, hanem az egész bőrfelületre jellemző a fényérzékenység.

A Raynaud-szindróma - amelyre az ujjak hideg hatására bekövetkező hirtelen elfehéredése, majd néhány perc múlva fájdalmas kivörösödése, duzzanata jellemző - gyakran az egyéb tüneteket megelőzően már hónapokkal korábban megfigyelhető. A betegség az esetek 90 százalékában az ízületeket - elsősorban a boka, térd, ujj, és csuklóízületeket - és az izmokat is érinti. Ez igen korai tünet, melyre gyulladás és nagyfokú fájdalom a jellemző, azonban általában nem lesz maradandó ízületi deformitás, sem mozgáskorlátozottság.

Szívtünetek

A betegek mintegy felénél szívburokgyulladás, mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, súlyos esetben tüdővérzés is fellép, melyeknek tünetei, a szapora szívdobogás, az EKG-n észlelt eltérések, illetve szívritmuszavar, szívzörejek fellépte. Az erek érintettsége következtében a thrombosis, embolia, spontán vetélés kockázata is nagyobb.

Gyomor- és vesetünetek

A gyomor-bélrendszer részvétele miatt főleg étkezést követő hasi fájdalom, bélelhalás, hasnyálmirigy-gyulladás, hashártyagyulladás, lép- és májmegnagyobbodás is előfordulhat.

A veseérintettség igen gyakori SLE-ben, és annak súlyossága a betegség kimenetelének szempontjából döntő fontosságú. Minél fiatalabb korban és a betegség kezdetétől számítva minél korábban jelenik meg a veseelváltozás, annál hamarabb alakul ki veseelégtelenség.

Egyéb tünetek

Az idegrendszeri szövődmények közé tudatzavar, epilepsziához hasonló görcsök fellépte, súlyos depresszió és pszichés zavarok, bénulások tartoznak.

Az SLE a szemet sem hagyja érintetlenül, kötőhártya-gyulladás, fényérzékenység, homályos látás, sőt akár átmeneti vagy tartós vakság is jelentkezhet. Csökkenhet a termelt könny és nyál mennyisége is.

Ha a felsorolt tünetekből valamely 4 egyszerre fennáll, az elegendő az SLE diagnózisának felállításához.

Az SLE kezelési lehetőségei

Enyhe esetben - ha csak bőrtünetek vagy ízületi fájdalom áll fenn - elegendő erős hatású gyulladásgátló gyógyszerek alkalmazása is.

Súlyos tünetek - veseérintettség, idegrendszeri szövődmények - felléptekor azonban nem mindig elegendő a szteroid. Ekkor a daganatos betegségek kezelésében általánosan alkalmazott gyógyszerek adására is sor kerülhet. Ha a veseelégtelenség kialakul, a beteg dialízisre, azaz művesekezelésre szorul heti 2-3 alkalommal. A tünetektől függően szükség lehet még vérnyomáscsökkentők, vízhajtó gyógyszerek, gyomorsavcsökkentők, epilepszia ellenes szerek, véralvadásgátló alkalmazására is.

Mire kell odafigyelniük az SLE-ben szenvedő betegeknek?

  • Kerüljék a napozást, a szoláriumozást, nyáron pedig alkalmazzanak magas faktorú fényvédő krémet!
  • Ne szedjenek fogamzásgátló tablettát, mert a női nemi hormon tartalmú gyógyszerek a betegség kiújulását okozhatják!
  • Fokozottan óvakodjanak a fertőzésektől!
  • Kerüljék a stresszhelyzeteket, és a túlzott fizikai megerőltetést!

Milyen kilátásai vannak az SLE-ben szenvedő betegnek?

Az SLE-ből nem lehet meggyógyulni, egész életen át szenved tőle az, akinél kialakult. Lefolyása változatos, függ a beteg életkorától, nemétől (férfiaknál súlyosabb), egyéb betegségeitől is, ezért a kimenetel nem jósolható meg egyszerűen, ám gyors lefolyást követő halálhoz csak igen ritka esetekben vezet. A legáltalánosabb az, hogy a tünetek éveken, évtizedeken keresztül hol fellángolnak, hol enyhülnek. A betegek egy része spontán javulást mutat, nagy részük pedig jól reagál a kezelésre.Korábban az SLE-ben szenvedők élettartama jóval alacsonyabb volt az átlagosnál, napjainkban azonban szerencsére általában csak néhány évvel csökken!

(WEBBeteg)