szív
#Betegségek

Szívritmuszavar, szabálytalan szívverés

2014.04.02.
2 perces olvasási idő

A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott, vagy összevissza ver. Ezek általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt, ritkán az élet végét is.

Szívritmuszavarokról beszélünk, amikor a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység nem megfelelően működik, ezáltal a szív túl gyorsan, túl lassan, vagy szabálytalanul kezd el verni. Az orvostudomány fejlődésének eredményeként mára már terápiás céllá vált a ritmuszavarok megszüntetése vagy szabályozása. Mivel a károsodott, gyenge szív is okozhatja vagy tovább súlyosbíthatja a szívritmuszavart, érdemes a zavarok kialakulásának kockázatát csökkenteni szívbarát életmódra való áttéréssel.

Mi jelezheti a szívritmuszavart?

Nagyon gyakran a szívritmuszavarok nem okoznak semmiféle tünetet vagy panaszt, sőt előfordulhat, hogy orvosod rutin vizsgálat során mintegy mellékleletként veszi észre a jelenlétét.

Szívritmuszavar, szabálytalan szívverésNagyon gyakran azonban vannak észlelhető tünetek, ezek közé tartozik:

  • mellkasi remegésérzés
  • túl gyorsan verő szív
  • túl lassan verő szív
  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • bizonytalanság érzés
  • szédülés
  • ájulás vagy ájulás közeli állapot

Az észlelhető tünetek nem mindig utalnak súlyos rendellenességre. Akik érzik, megélik szívritmuszavarukat, bizonyos esetekben a betegség enyhe formájában szenvedhetnek, míg mások, akiknél életet veszélyeztető arrhythmia (szívritmuszavar) áll fenn, egyáltalán nem észlelik a tüneteket.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha szabálytalanul ver a szíved, előfordulhat, hogy korai szívütéseket érzel, vagy azt veszed észre, hogy a szíved szalad, illetve túl lassan ver. A szívből kijövő csökkent vértérfogat előidézhet légszomjat, fulladásérzést, gyengeséget, szédülést, ájulást vagy ájulás közeli érzést, mellkasi fájdalmat. Azonnal hívj orvosi segítséget, ha hirtelen, vagy gyakran jelentkeznek ezek a tünetek!

Mivel a kamra fibrilláció során nagyon kevés vagy semennyi vér sem pumpálódik a szervezeten keresztül, a beteg másodperceken belül elájul, és nagyon gyorsan leáll a légzése, megszűnik a pulzusa.

Ha a környezetedben bárkivel ez történik, azonnal hívd a mentőket, és ha ismered az újraélesztés szabályait, alkalmazd azokat! Az újraélesztés segítségével fenntartható főbb életfontosságú szerv vérellátása, mindaddig, amíg az elektromos defibrillátor elérhetővé nem válik.

Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar veszélytelen fajtái esetén kezelés nem szükséges. Orvosod akkor javasolhat valamilyen terápiát, ha a ritmuszavar súlyos tüneteket okoz, vagy valamilyen más súlyos megbetegedés kockázatát növeli.

Abban az esetben, hogyha a bradycardia (lassú szívverés) hátterében nem áll jól kezelhető ok, például pajzsmirigy alulműködés vagy valamilyen gyógyszer mellékhatás, pacemakeres kezelés javasolt. A pacemaker egy kisméretű, elemmel működő készülék, amit általában a kulcscsont közelébe ültetnek be. A pacemakertől egy vagy több elektróda fut az ereken keresztül a szív belsejéhez.

Abban az esetben, ha a szívfrekvencia túlságosan meglassul, vagy a szív esetleg leállna, a pacemaker elektromos impulzusokat juttat el a szívbe, ezáltal lehetővé téve, hogy a szív egyenletes frekvenciával verjen. A pitvari vagy kamrai eredetű tachycardiák (gyors szívverés) kezelésében többféle gyógymód kaphat szerepet. Egyrészt lehet gyógyszeres kezelés, külső vagy belső elektromos készülék használata (pl. defibrillátor, pacemaker) és műtéti kezelés.

(WEBBeteg)