mobiltelefon
#Betegségek

Mobiltelefon-könyök: A legújabb modern betegség

2010.12.15.
1 perces olvasási idő

Előfordult már „Nintendo-hüvelykujj”, majd „Gitár-csukló”. A legújabb szindróma pedig a „mobiltelefon-könyök”. Az orvosi nyelven könyök alagút szindrómaként ismert „mobiltelefon-könyök” zsibbadást, bizsergést és fájdalmat okoz az alkarban és a kézben, a singcsonti idegek összenyomódása következtében.

Mi a singcsonti idegek összenyomódásának oka? Kutatók szerint az ingyen beszélgetések, és az alacsony percdíjas díjcsomagok is gyakran kiválthatják a betegséget. A könyök huzamos ideig történő igénybevétele, mint amikor például beszélgetés közben a füledhez tartod a mobiltelefont, nyomást gyakorol a singcsonti idegekre.

A betegségre hajlamos emberek esetében a huzamosabb ideig hajlított helyzetben lévő könyök a véráramlás csökkenéséhez, gyulladáshoz és az idegek összenyomódásához vezethet.

„Az idegek ismétlődő, hosszú ideig tartó feszülése olyan, mint a kerti öntözőcsőn való taposás” – mondta Dr. Peter J. Evans, a Cleveland Klinika Kéz- és Felső végtagok Központja igazgatója. „Az öntözőcső taposása során a vízáramlást, a könyök hajlítása során pedig az idegek irányába történő véráramlást akadályozod.”

Akik először észlelik a tüneteket, gyakran zsibbadást, bizsergést és alkari-, valamint kézfájdalmat tapasztalnak. Az érzés ahhoz hasonlít, mikor beütöd valahová a könyöködet.

A tünetek között előfordulhat az izmok elgyengülése, az izom koordináció- és izommozgás csökkenése, ami megnehezíti az írást és a gépelést.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány ember szenved a szindrómában, szakértők szerint azonban az érintettek száma egyre növekszik, mivel egyre több embernek van mobiltelefonja.

Nem csak a túl sok beszélgetés válthatja ki a rendellenességet

A könyök alagút szindróma a második leggyakoribb betegség, melyet az idegek összenyomódása okoz. A legtöbb ember, aki ebben a betegségben szenved, már középkorú, vagy még idősebb. A nők esetében gyakrabban fordul elő a könyök alagút szindróma, mint a férfiaknál – és valószínűleg nem csak amiatt, mert a nők többet beszélnek. Bár a pontos ok nem ismert, a nők hajlamosabbak lehetnek a hormonális változásokra, mint a férfiak.

A könyök alagút szindrómát kiválthatja az is, ha a könyököd hosszabb ideig be van hajlítva – például alvás közben. A legtöbb esetben a kisebb életmódbeli változtatások enyhíthetik a tüneteket, beleértve a headset használatát is. Ha a rendellenesség már súlyosabb, akkor javasolt egy terapeuta felkeresése, aki ultrahang segítségével lazítja fel azokat a szöveteket, amelyek a gyulladást eredményezik.Az ultrahang mellett nyújtógyakorlatokat, vagy alapos masszázst is alkalmazhatnak, hogy csökkentsék az idegek összenyomódását. Az orvosok továbbá gyulladáscsökkentő készítményeket is adhatnak.

Minél hamarabb keresd fel az orvosodat, ha zsibbadást vagy bizsergést érzel az alkarodban vagy a kezedben, nehogy súlyosabbra forduljon a dolog!

(B.M.)