véradás
#Betegségek

Miért legyünk donorok? Ma van a Véradók Világnapja

2016.06.14.
2 perces olvasási idő

Országszerte 45 helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt a Véradók Világnapján. Ha elmúltál 18 éves, te is elmehetsz valamelyik helyszínre. Vidd magaddal a személyi igazolványodat, a lakcím és TAJ kártyádat! Csupán 35 perc az egész, nem kell tartanod semmitől, a véradás egyben egy szűrővizsgálat is. Ráadásul a segítségnyújtás nagyszerű érzésén felül ajándékot is kapsz.

Fontos tudnod, hogy véradó abból lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

Kitűnő szűrőprogram is a véradás

véradásRendszeresen helyzetképet kaphatunk ugyanis az egészségügyi állapotunkról, ráadásul jó érzés segíteni másokon. Sokan félnek a tűszúrástól, a fájdalomtól, azonban a látvány általában rosszabb, mint maga az érzés.

Érdekesség Tudtad, hogy 3 emberen segíthetsz egyetlen véradással?

Ma 30 diákból átlagosan 10 elmegy véradásra, ebből a tízből pedig három-négy rendszeres donorrá válik, ők lesznek a következő generáció segítői.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi a térítésmentes véradást, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen végeznek. 2015-ben 13 805 véradóeseményt szervezett, melyeken 398 376 véradó jelent meg, közülük 53 120-an első alkalommal adtak vért.

A felsőoktatásban is jelen vannak

2006 óta rendszeresen megrendezik az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, melynek szeptembertől májusig tartó versengését ünnepélyes eredeményhirdetéssel zárják le, melyre idén júlis 14-én, az EFOTT Fesztiválon kerül sor. A mostani versenyen 124 véradóeseményen közel 5500 hallgató adott vért, közülük 1400-an első alkalommal.

Előnyök, amiért érdemes vért adni

A véradás segítségnyújtás, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a betegek gyógyítására. A magyar donoroknak köszönhető, hogy hazánkban biztonságos és kiegyensúlyozott a vérellátás. Ehhez évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség, közel fél millió önkéntes embertársunk véradományával.

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A véradás szűrővizsgálat is egyben - a véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor volt donor. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz betegséget mutatják ki, és a vércsoportot határozzák meg.

Ráadásul a véradással a véred cserélődik, frissül, ez sem hátrány. Kutatók szerint a vérben felhalmozódó felesleges vasat - amely szívproblémákhoz és egyes ráktípusok kialakulásához köthető - rendszeresen kiüríti.

Mire jó a vérem?

A vér sejteket (vörös- és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, amely a vér folyékony része. A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag.

A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye. A legtöbb vérre ma a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport- és közlekedési balesetek miatti sérülések csak ezután következnek a sorban.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

vírus