test
#Testi problémák

Szeresd a tested! Íme, 10 tipp

2015.05.05.
3 perces olvasási idő

Hányszor bámultál már bele a tükörbe és mondtad fintorogva, hogy: kövér vagyok? Persze a környezetedben mindenki azt hangoztatja, hogy teljesen normálisan nézel ki, ugye? Itt az idő a pozitív önkép kialakítására! Tudtad-e, hogy a tévés önkép, vagy az alacsony önértékelés akár rossz döntésekhez is vezethet?

Egy kutatásból kiderült, hogy a fogyni vágyó nők jó része elkerüli a tréninget és az edzést, mivel az izmok súlytöbblettel járnak - így kerül sor a jól ismert éhezésre, ami persze teljesen megborítja a szervezet egészséges működését.

Nem lehet egyik pillanatról a másikra megbékélni önmagunkkal, de íme, pár tipp ahhoz, hogy közelebb kerülj a célhoz!

Írd le, hogy mit értékelsz és szeretsz!

Remek stratégia, hogy jobban érezd magad: Írd le, hogy mit szeretsz csinálni, mi okoz örömet (mozi a barátokkal, bicajozás a parkban, olvasás). Egy hétig figyeld meg, hogy körülbelül mennyi időt töltesz ilyen tevékenységekkel. Ha a nap jó részében csak a testedre, a diétádra és a kalóriákra gondolsz, szinte semmire se tudsz minőségi időt szánni!

Legyél felszabadult, keress egy új sportot, vagy iratkozz be egy rajztanfolyamra. Fedezd fel az értékeidet, és tudatosítsd magadban, hogy értékes, hasznos és szerethető ember vagy.

Elő a listával!

A súlyod mérése fontos, hogy képben legyél, de a túlzott odafigyelés és mániákus ellenőrzés elterelheti a figyelmed a legfontosabbról: önmagadról.

önbizalom

Koncentrálj magadra. Készíts listát a jó tulajdonságaiddal, akár kérdezd meg a barátaidat is, hogy mit szeretnek benned. Lehet a szemed, a hajad, vagy esetleg a kedvességed? A listát akaszd ki oda, ahol mindennap látod, akár mantraként és is mondhatod magadnak. Hidd el, az igaz barátok nem a 36-os álomméretedért fognak szeretni, hanem azért aki vagy!)

Találd meg a „boldogság” súlyod!

A BMI táblázat szerint még lehet, 2 kilót fogynod kellene az ideálishoz, de te ne sanyargasd magad. Tényleg megéri plusz 1 órát az edzőterembe izzadni és megvonni magadtól minden finom falatot? Rendszeres edzéssel, és kis odafigyeléssel megtarthatod súlyod.

Extra tipp : Hagyd el a mérleget és használd a ruhákat! Legyen a cél mondjuk, hogy a tavalyi ruhád ugyanolyan jól álljon, mint akkoriban. Minden héten vedd fel, és hidd el, egyik nap meglepődsz majd, hogy milyen gyorsan elérted a célodat felesleges sanyargatás nélkül is.

A helyes mozgás

Egy normális, egészséges edzés tartalmaz kardió tréninget, erősítést, és néhány gyakorlatot az egyensúly és a rugalmasság érekében. Ezeket a típusokat mindenképpen kombináld, soha ne hagyd, hogy az edzések egyoldalúvá váljanak! Heti 5 alkalommal fél órás mozgás bőven elég a szervezet egészséges működéséhez. Élvezd, amit csinálsz, válassz tömegsportokat, vagy menj el a barátaiddal teniszezni. Jó társaságban jobban esik a mozgás, és könnyebben is fog menni.

Élvezd az ételeket!

Ha eddig azt gondoltad, hogy az étel és az evés tökéletes tested akadálya, akkor most itt az idő, hogy letegyél erről. A táplálkozás létfontosságú, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A hajad, a bőröd, a szíved, a körmöd, mindened normális működéséhez elengedhetetlen a jó ételek megválasztása.

Táplálkozz egészségesen, böngészd a netet újabb és újabb receptekért. Akár a családodnak is összeüthetsz egy jó kis egészséges ebédet, amibe talán egy desszert is belefér. Élvezd, amit megeszel, hidd el: a szervezeted meg fogja hálálni!

Egészséges célok

Minden héten állíts fel egy új, egészséges célt. Például: ' A héten minden nap reggelizni fogok ' vagy ' Kipróbálok egy új receptet '. Ne törekedj nagy dolgokra, hiszen ezek a picike célok fognak elvezetni a végeredményhez.

A tükör elengedése

Nyugi, szinte senki sem él az ideális(nak hitt) testsúlyával. Itt az ideje befejezni a tükör előtti kesergést! Koncentrálj az előnyeidre és igyekezz erősíteni azokat. Ha szép a szemed, miért is ne ruháznál be egy új szemhéjtusba? Hangsúlyozd a jót, így elfedve a kevésbé előnyöset!

Elég a képzelgésekből és a gondolatolvasásból!

Ha egy ember elmegy melletted az utcán, akkor te is arra gondolsz, hogy vajon mit gondolhat? Egy új ember megismerésénél csak azon jár az eszed, hogy miként ítélhetett el?

Lehet kiábrándító, de ez nem így van! Valószínűleg más ember észre sem veszi az aggodalmaidat a súlyod fölött. Gondolkodj pozitívan és próbáld meg te is felfedezni a jó tulajdonságokat más emberekben. Így, meglátod, javul majd az általános közérzeted és napról napra pozitívabb lehetsz!

Új téma

A csajokkal csak kizárólag a diétákról, súlyfeleslegről és a kalóriákról tudtok beszélni? Itt az idő kiirtani ezt a rossz szokást! Mi lenne, ha minden héten olvasnátok egy új könyvet, és az azzal kapcsolatos élményeket tárgyalnátok? Vagy filmesteket tartanátok, esetleg egy közös főzőcskézés?

Az új témák nemcsak a barátságotokat állítják új talajra, hanem ezek által az önképetek is javulni fog.

Extra tipp: Mi lenne, ha leülnétek és kiemelnétek egymás pozitív tulajdonságait?

Ne félj segítséget kérni!

Ha úgy érzed, hogy szó szerint a tested és a tükör rabja vagy, ne habozz, kérj segítséget!

Keresd fel az iskolai pszichológust vagy beszélj egy orvossal. Nagyon fontos, hogy még fiatal korban megszabadulj ezektől a gondolatoktól és szorongásoktól, hiszen később akár súlyos betegségek, önképzavarok is kialakulhatnak.

Ezek a kicsi lépések segíthetnek neked abban, hogy jobban, pozitívabban érezd magad. Ha esetleg neked semmi gondod a súlyoddal, vagy az alakoddal, de valamelyik barátnőd hasonló problémákkal küzd, ne tagadd meg a segítséget! Járj el vele futni, biztasd, meglátod majd, hogy mennyit tudsz ezzel hozzátenni a sikereihez.

Bármi kérdésed, vagy problémád lenne, fordulj bátran a KamaszPanasz csapatához, szakértőihez, akik akármiben szívesen segítenek.

(KamaszPanasz - Gy. R., everydayhealth.com)

Kapcsolódó címkék

ruha