fertőzés
#Betegségek

Gyomor-bélrendszeri fertőzések

2014.07.01.
1 perces olvasási idő

A gyengébb szervezetek hamarabb kiszáradnak, és az ellenálló képességük is kevésbé hatékony, ezért esetükben egy gyomor-bélrendszeri fertőzés komoly következményekkel járhat.

Az immunrendszer eredményes működésének elengedhetetlen feltétele a bélflóra harmonikus állapota. Egy vírus, baktérium vagy egyéb élősködő hatására könnyen kibillenhet a bélflóra az egyensúlyi helyzetből.

A kiszáradás veszélye

Emésztőrendszeri fertőzések esetén leginkább a gyakori hasmenés és hányás okoz panaszokat, amelyek igen rövid idő alatt kritikus állapot kialakulásához vezethetnek. A nagymértékű folyadékvesztés hatására a szervezet kiszáradhat, amennyiben nem orvosolják kellőképpen a problémát. A folyadékpótláshoz célszerű minél gyakrabban szénsavmentes vízzel vagy teával itatni a beteget. Gyomor-bélrendszeri fertőzések

Ha a páciens tartósan gyógyszert szed a már meglévő egészségügyi problémájára, mindenképp érdemes felkeresni a kezelőorvosát, mert a gyógyszerek a bélfertőzés tünetei miatt nem képesek az elvárható hatást produkálni. Ha a gyógyszerek nem tudnak felszívódni, újabb szövődményekkel lehet számolni. Abban az esetben is ajánlott azonnal orvosi segítséget kérni, ha a beteg a megivott folyadékot is kihányja.

Amennyiben a beteg megfertőződik, a folyadékpótlás mellett érdemes pár napig kímélő étrendet bevezetni, amely nélkülözi az erős fűszereket, a túl zsíros, nehezen emészthető ételeket vagy a tejtermékeket. A panaszok enyhüléséig tanácsos otthon lábadozni.

Személyes higiénia és elővigyázatosság

Az immunrendszer hatékonyságának növelésére kamasz korban is érdemes odafigyelni. A rendszeres, kímélő séták és a megfelelő, vitamindús táplálkozás mellett ajánlott a bélflóra egészséges működését segítő probiotikumok kúraszerű alkalmazása, főleg ha az illető aktív társadalmi életet él. Az emésztőrendszeri fertőzések kialakulásának nagyobb az esélye az olyan helyeken, ahol folyamatosan sok ember mozog, pl. tömegközlekedési eszközökön, orvosi rendelőkben és egyéb közintézményekben.

A betegség elkerülése érdekében fontos, hogy csak ellenőrzött minőségű és megfelelően tárolt alapanyagokból készült ételeket fogyassz. A friss gyümölcsöt és zöldséget csak alapos tisztítás, illetve hámozás után edd meg. Az étkezések előtt minden esetben ajánlott kezet mosni. A személyes higiéniát nem szabad elhanyagolni. A fertőzések visszaszoríthatóak, ha ügyelünk a kezünk tisztaságára. Kézmosás javasolt minden hazatérés után, a mellékhelyiség használata előtt és után, illetve ha pénzzel vagy bármilyen állattal érintkezünk.

(KP)