szőrtelenítés
#Testi problémák

Szőrtelenítés - milyen módszert használjak?

2015.01.31.
3 perces olvasási idő

Ahogy serdülsz, megjelennek a szőrszálak a testeden és el szeretnéd tüntetni őket. De hogyan? Annyiféle módszer van, honnan tudhatod, hogy neked melyik lenne a legjobb?

A borotválás

A legegyszerűbb, leggyorsabb és legfájdalommentesebb módszer a borotválás, főleg, ha villanyborotvát használsz. Erős, sötét szőrszálak esetén 1-2 naponta, egyébként hetente egyszer, kétszer is elég borotválkoznod. Legjobb, ha fürdés vagy zuhanyzás előtt használod. Borotválás előtt a bőrt nedvesítsd be, szappan-, vagy borotvahabbal puhítsd fel, majd húzd végig a borotvát a bőrön a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban.

Minden testrészen használhatod, bár leginkább a lábon célszerű. A hónaljra egyébként sokkal inkább ajánlatos a gyantázás, vagy a krémmel történő szőrtelenítés. Manapság kaphatóak kifejezetten a nők számára, a női test sajátosságaira tervezett borotvák. Ezek csúszásmentesek, gumibordás nyéllel ellátott borotvakészülékek. Biztonságos fogást és könnyű kezelhetőséget biztosítanak, s nem okoznak sérüléseket.

Ajánlatos még szintén speciálisan a nők számára kifejlesztett borotvazselét (zseléhabot) használni, amely hidratáló és bőrkondicionáló anyagokat tartalmaz, s lehetővé teszi, hogy a borotva kímélje a bőrt. Sőt, vannak olyan borotvák is, amelyek azonnal ápolják a frissen szőrtelenített testfelületet. A borotválás után okvetlenül használj borotválás utáni testápolót, amely védi a bőrt a kiszáradástól, frissíti és bársonyossá, simává teszi. Mindenképpen legyen saját borotvád, és kizárólag azt használd!

A szőrtelenítő krém

Csakis lábszáron használd! Működésének az alapja, hogy a krémben lévő anyag feloldja a szőrszálakat. Ez az anyag a bőrt sem kíméli, de a lábszáron a bőr ellenállóbb - ezért használjuk itt, mert máshol a bőr begyulladhat. Első használat előtt tegyél egy kis krémet a kéz hajlatába, töröld le, és ha másnapig nem lesz piros, akkor használhatod. Végig a használati utasításban leírtak szerint cselekedj, tehát ne hagyd 5 percnél tovább a bőrön. A végén óvatosan, benedvesített mosdókesztyű vagy vízsugár segítségével távolítsd el a krémet, aztán a bőrt csak alkoholmentes készítménnyel kend be. A krém hatása általában 1-2 hétig tart.

A meleg viasz (avagy gyanta)

Lényege, hogy gyökerestől tépi ki a szőrszálakat. Otthon, magadnak is végezheted, bár ajánlottabb kozmetikussal csináltatni. A gyantát addig kell hevíteni, amíg folyékonnyá nem válik, de ügyelni kell, nehogy forróbb legyen, mert akkor leégeti a bőrt. A folyékony viaszt az adott testfelületre kend (lehet láb, kar, hónalj, bikinivonal), majd egy gyors mozdulattal tépd le. Elég fájdalmas módszer, főleg elsőnek, ilyenkor csak a lábadra használd, viszont hatása 1-1,5 hónapig is tarthat.

A hideg viasz

Nagyjából ugyanúgy működik, mint a meleg viasz, csak nem kell hevíteni. Boltban készen kapható. A csomagolásban mellékelnek hozzá textil-, vagy celofáncsíkokat, ezekkel ráhelyezed a bőrre, majd egy hirtelen mozdulattal letéped. Ennek használata is inkább csak a lábra ajánlott. Hátránya, hogy csak akkor lehet alkalmazni, mikor a szőrszálak már hosszúak.

Epiláló készülékek

Manapság rengeteg fajtából választhatunk. A gyantához hasonlóan tövestül tépi ki a szőrszálakat. Főleg a lábszárra ajánlott, de kifejlesztettek már olyan típusokat is, amelyeket a bikinivonalra, illetve hónaljra is használhatsz. Elég fájdalmas módszer, de a fájdalom csökkentése érdekében egyes epilátorokba görgőket, vagy hűsítőket helyeznek el. Hatása 3-4 hétig tart.

Epiláció

Hosszú, drága és fájdalmas kezelés. A lényege, hogy egy kis tűvel, amibe gyenge áramot vezetnek, egyenként elpusztítják a szőrhagymákat. Ha valaki rászánja magát, ügyes és tapasztalt kozmetikust, bőrgyógyászt válasszon. A legjobb esetben a szőrszálak 75 százaléka elpusztul. A maradékot a következő kezelés alkalmával szedik ki. Ezt az eljárást csak az arcon alkalmazzák. Segítségével tartósan megszabadulhatsz a szőrszálaktól.

A hónalj szőrtelenítése
A gyantázás segítségével eltávolíthatod a nem kívánatos szőrszálakat nemcsak a karodról, lábadról, bikinivonaladról, de a hónaljadról is. A legyantázott terület sokkal tovább marad sima, mivel a szőrt a szőrtüszőből is eltávolítod. A hónalj szőrtelenítése

Lézeres szőrtelenítés

Manapság a modern technika korában már a szőrök eltávolítása is történhet lézerrel. Legnagyobb előnye a többi módszerrel szemben, hogy végleges megoldást nyújt. Több alkalommal meg kell ismételni ugyan, de alkalmazásával teljesen kiirthatóak a szőrszálak a test bármely részén. A lézerbesugárzás mélységét számítógép állítja be, és a lézer a szőrtüszőt megsemmisíti. A kezelt felület nem vérzik, a besugárzás után jegelik, ezzel csillapítják az égető érzést és a fájdalmat. Utána a bőrfelületet speciális krémmel kell kenegetni. Ám ennek természetesen ára van, egyelőre nagyon drága.

(KamaszPanasz - Gy.A.)

Kapcsolódó cikkek