gyanta
#Testi problémák

Szőrtelenítési tippek srácoknak

2023.07.08.
6 perces olvasási idő

El tudod képzelni, amint a barátnőd mellett éppen te is a bikinivonalad igazítod? Valószínűleg nem. De gondolj csak bele! Egy évtizeddel ezelőtt a hónaljszőr teljes mértékben elfogadott volt a férfiaknál, ma már azonban nagyon kevesen viselik.

Természetes, hogy te is a lehető legelőnyösebben szeretnél kinézni, ezért alapvető, hogy mint a nők, ruhákat válogass, hajformákat próbálgass, alkalmazkodj a trendekhez és igen, szőrteleníts is, ha annak látod szükségét. Míg régen a testszőr a férfiasság jelképe volt, ma már eltávolítandó kellemetlenséggé vált egy felmérés szerint a férfiak csaknem hatvan százalékánál.

A férfi szőrtelenítés leggyakoribb területei: a hát, a mellkas, az arc, a tarkó, a köldökcsík és az intim területek. Míg a hátról és a hónaljról jellemzően higiéniai okokból az izzadás miatt távolítják el a szőrszálakat, addig a mellkason, a hason és az intim területeken inkább divatból szőrtelenítenek. Van, aki a munkája vagy a sportolás - futás, úszás miatt válik meg tőle, a legtöbben azonban a nők meghódítása miatt döntenek a teljes szőrtelenítés mellett, hiszen szőr nélkül jobban kirajzolódnak a kidolgozott izmok is.

Amit tudnod kell a szőrtelenítésről

A férfiak számára is számos hatékony módszer létezika szőrtelenítésre: az egyszerű borotválástól kezdve a gyantázáson át a villanófényes vagy lézeres szőrtelenítésig.

 • A gyantázás nagy népszerűségnek örvend, mert 5-6 hétre garantálja a szőrtelenséget. Gyengíti a szőrszálak gyökerét, ám azok időről időre visszanőnek!
 • A lézeres kezelések jelentik a legmodernebb eljárásokat, teljes mértékben fájdalommentesek- a sötét szőrrel és világos bőrrel rendelkezők számára a legideálisabbak!
 • Az elektromos borotvák a legkevésbé fájdalommentesek az összes szőrtelenítő módszer közül! Ez a legelterjedtebb, leggyorsabb, és legegyszerűbb módszer annak ellenére is, hogy nem tartós a hatása és könnyen vezethet bőrirritációhoz.

Kérdések, kétségek

Ha kevesebb szőr van rajtam, azzal talán valamire célzok? Hogyan fogok kinézni szőr nélkül? Kérdések tömkelege merül fel bennünk. És bár eleinte kétkedőek vagyunk, de hamar rájövünk, mindannyiunk fejében az jár, hogy gyantával, borotvával, lézerrel vagy akárhogy, csak szabaduljunk meg pár helyen a felesleges szőrszálaktól!gyantázás

A Kamaszpanasz most segít neked, hogy eligazodj a módszerek között, és tudd, hogy mi a divat! Mi azonban nem akarjuk megváltoztatni a külsőd! Nem akarjuk, hogy le legyen borotválva a karod vagy a lábad, ha nem szeretnéd! A lényeg, hogy egy férfi érezze magát férfinek! És ha te ezt borotválás nélkül is eléred, akkor tessék! Ha azonban mégis csatába szállsz, szánj egy kis időt ránk, hogy megismerkedj a módszerekkel!

Gyantázás, cukrozás

Mi is ez? Ez egy olyan eljárás, mely során a szőrteleníteni kívánt területre forró gyantát kenünk. Ezután rásimítunk egy finom ruhadarabot, vagy a boltokban kapható, eldobható selyemszövetet. Hagyjuk, hogy a gyanta valamilyen szinten kihűljön, majd az egészet, szőrrel mindennel együtt, letépjük, ami aszőrnövéssel ellentétes irányban történik kb. 45°-os szögben.

Többféle gyanta létezik:

 • Olívás gyanta: nagyon kíméletes, nem tapad rá a bőrre, de mégis hatékony
 • Azulénesgyanta: gyulladáscsökkentő hatása van, érzékeny bőrön csökkenti a bőrpír kialakulásának esélyét
 • Teafaolajos gyanta: nyugtatja az irritált bőrt, csökkenti a szőrtüszőgyulladás esélyét,
 • Levendulaolajos gyanta: nyugtató, bőrkímélő hatású
 • Titándioxidos mirhás gyanta: erős szőrzetre is alkalmazható, bőrkímélő, nyugtató
 • Ginsengolajos gyanta: ez kimondottan férfiak részére ajánlott, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, meggátolja a szőrszálak benövését és a szőrtüszőgyulladást
 • Csokoládés gyanta: minden bőrtípusra alkalmazható,valódi kakaóval, nyugtató hatású
 • Szerecsendió-vajas gyanta: alacsony fájdalomtűrő képességű vendégek részére

Hasonló elvvel működik a kevésbé elterjedt cukorral történő szőrtelenítés. Itt a gyanta helyett felhevített különböző adalékanyagokkal kevert cukrot használnak. Ez a módszer egyébként az egyik legősibb szőrtelenítési módszer. Már az ősi egyiptomiak is használták.

Napjainkban két típusát különböztetik meg: a cukorpasztásés a mézemulziósszőrtelenítést - mindkét anyag természetes alapanyagokat tartalmaz. A módszerrel egészen rövid szőrzet, akár 1-2 mm is eltávolítható, előnye, hogy lényegesen kevesebb irritációval jár, a gyantamaradék eltávolítása is vízzel megoldható. Kiküszöbölhető vele az érzékenyebb területek (bajusz, szemöldök) gyantázás utáni kipirulása is, mert csak az elhalt hámsejteket tapadnak csak bele. Persze sokan még idegenkednek a különféle szépségszalonoktól, de nem kell félni! Már léteznek otthon egyedül használható gyanták is! Előnyük, hogy akkor csinálod, amikor neked éppen megfelelő. Hátránya viszont, hogy rá kell venned magad a fájdalmas tortúrára, amely pedig nem egy egyszerű dolog.

Ha végülis a gyantázás mellett döntöttél, először mindenképpen menj el egy szakemberhez. Ha gyantázni szeretnéd a nemi szerved környékén is, ne feledd, hogy a különféle szépség klinikák, a környékét egyszerűen legyantázzák és csakis a legérzékenyebb területek részesülnek finomabb eljárásban! Így ezen területek karbantartására talán nem ez a legjobb megoldás!

De a gyantát nem csak ilyen területeken szokták alkalmazni. Manapság már egyre több férfi keresi fel a szalonokat, szemöldökgyantázás végett. Mivel például az olyan ideálok, mint David Beckham is gyantázzák rendszeresen szemöldöküket, egyre többen gondolják úgy, hogy ez a mérce, és ez alá már nem is lehet adni. Több szalont megkérdezve pedig az a tapasztalat, hogy a férfi vendégek 85%-a kéri a szemöldök gyantát is.

Fiúk, nyugi ettől még nem váltok szépfiúvá! Mindez csak azt jelenti, hogy nem járkálsz teljes mértékben kezeletlen szőrcsomóval a fejeden. Ne akarj teljesen tökéletes boltívet! Egyszerűen csak tartsd kontroll alatt az elburjánzásnak induló szemöldököd!

Az elektrolízises szőrtelenítés alkalmával minden egyes szőrtüszőbe gyenge áramú tűt vezetnek, amelynek hegyénél hő termelődik, ez kiégeti a szőrhagymákban a mátrixsejtek fehérjét, így a szőrtüsző nem termel több szőrszálat.

Ideális: szemöldök, hát, nyak hátsó része, mellkas, láb és lábujj szőrtelenítésére.

Fájdalomfaktor: 8/10

Kamaszpanasz-tanács: Ismételt használata során a szőrszálak meggyengülnek, ezért vékonyabbak lesznek, de mindig kinőnek. Igaz egyre hosszabb intervallumok alatt. Szóval, ha nem szeretnéd egyes testrészeiden, például a mellkasodon vagy a lábadon örökre eltüntetni a szőrt, viszont hatékony módszerre van szükséged, ez a te módszered!

Elektrolízis

Mi is ez? Míg maga az elnevezés elég ijesztően hangzik, a kezelés azonban annyira nem az. Tulajdonképpen egy tű elroncsolja, kitépi a szőrszálakat és a gyökereit is. Az elektrolízis végleges eredményt hoz, ám azért emberenként függ, hogy pontosan kinél lesz valójában végleges a szőrtelenítés. Hátránya, hogy a procedúrát csakis szakember végezheti és bizonyos időközönként meg kell ismételni azt. Előnye viszont, hogy az elektrolízis a gyökereiknél gyengíti meg a szőrszálakat, mely így szinte teljesen megállítja annak növekedését.

Ideális: szemöldök, nyak hátsó része, és elszórtan elhelyezkedő kisebb szőrcsoportok eltüntetésére bárhol a testünkön.
Fájdalomfaktor: 6/10
Kamaszpanasz-tanács: Miután az elektrolízis sokkal drágább és időigényesebb, mint a gyantázás, ezért ezt a módszert legjobb, ha csak kis területek szőrtelenítésére alkalmazod. (Sok szőrszál esetén előfordulhat, hogy a teljes és végleges szőrtelenítés egy évbe is beletelhet!)

Lézeres szőrtelenítés

A lézeres kezelés tulajdonképpen a lézersugarakon alapul. Lényege, hogy ezek a sugarak megsemmisítik a szőrhagymákat, ezáltal biztosíthatnak végleges megoldást. Természetesen az eredményessége függ attól, hogy milyen bőrtípussal rendelkezel és attól is, hogy milyen színű a szőröd. Így például a sötétebb árnyalatúak jobban elnyelik a sugarakat, így a kezelés jóval hatékonyabbá válhat. Először tehát ki kell találnod, hogy jó alany vagy-e. A legjobb eredménnyel a fekete hajú és világos bőrű férfiak dolgoznak. Ne feledd, hogy napbarnítottan nem mehetsz ilyen kezelésre! A lézer és a megváltozott pigment állományod együtt ugyanis kiütéseket, és részleges bőrszínváltozást eredményezhet. Ezért ha alapból is sötétebb bőrrel rendelkezel, mindenképpen beszélj a kezelés előtt egy szakemberrel, lehetőleg bőrgyógyásszal.

Igaz ugyan, hogy a lézeres kezelés teljesen végleges szőrtelenítést ajánl és mindezt a lehető legjobb minőségben teszi, de valójában ez a legdrágább kezelés is. Egy-egy kezelés alkalmával akár 40-50 ezer forintot is otthagyhatsz! Természetesen ez csak közelítő érték. Az ár változhat a kezelt terület méretének függvényében, a szőr sűrűségének és a szükséges kezelések számának arányában.

A lézeres kezelés természetesen több alkalmas. Azonban el kell gondolkodni, hogy lehet, megéri a befektetést, hiszen ezután már nem kell aggódnod, a szőrszálaid miatt. Nem beszélve arról, hogy többet költened sem kell erre! Kérdezd csak meg a barátnőd, hogy mennyit hagy ott havonta az üzletekben, csakis szőrtelenítés miatt! A lézeres szőrtelenítés egyébként különösen elterjedt olyan sportolók (atléták, úszók) körében, akik teljesítményébe a szőrszállak is beleszólhatnak. De továbbá a tetoválással rendelkezők számára is egy remek alternatíva.

A lézeres szőrtelenítés fájdalommentes, 20-70 percig tart, a bőr pigmentációjától és a szőr minőségétől függően 6-8 kezelés után a szőrtüszők elpusztulnak, legfeljebb apró pihék találhatók majd a kezelt bőrfelületen.

Ideális: hát, szemöldök, tarkó kezelésére
Fájdalomfaktor: 7/10 (olyan érzés, mintha egy gumival finoman csapkodnának)
Kamaszpanasz-tanács: Az összes módszer közül ez a leghatékonyabb, és legmaradandóbb! Így a kezelést jól meg kell gondolni! Olyan helyeken, mint a hát természetesen használható, de egyéb helyeken a divat változása után, már lehet kínos lesz. Így azokat a testrészeket bízd inkább más módszerre!

Csipesz

Mi is ez? Tulajdonképpen nem más, mint egy sima csipesz, amellyel a szőrszálat megfogva kihúzod azt a helyéről. Ha sok időd van, ez egy megfelelő időtöltés. De leginkább kisebb területek karbantartásához, vagy benőtt szőrszálakhoz használd! Természetesen ez a módszer messze nem végleges!

Ideális: szemöldök, (tarkó)
Fájdalomfaktor: 4/10
Kamaszpanasz-tanács: A rendes drágább csipesz megéri az árát! Ezért, ha módod van rá, vegyél jobbat!

Elektromos szőrnyírók, borotvák

Mi is ez? Ha valójában nem szeretnéd eltüntetni a szőrt, csak rövidebbre szeretnéd azt nyírni, a legjobb megoldás az elektromos szőrnyíró. Ha azonban szőrteleníteni szeretnél fájdalom nélkül, az elektromos borotvákat neked találták ki! Halkak, csendesek és nem csinálnak nagy szemetet!

Ideális: fül- és orrszőr, tarkó, szeméremszőrzet, karok, lábak és szinte az egész testünk!
Fájdalomfaktor: 1/10
Kamaszpanasz-tanács: Ez a lehető legenyhébb módszer! Ha nem riadsz vissza az újból és újból történő szőrtelenítéstől és nem szeretnél fájdalmat, ez a te módszered!

A szőr ma…

Attól függetlenül, hogy számtalan szőrtelenítési módszer létezik már férfiak számára, nem jelenti azt, hogy valaki nem növeszthet a szeméremkörnyéken vagy a szemöldökénél a megszokottnál nagyobb szőrzetet. Mindez szabad döntés! A leggyakoribb módszer ma a férfiak körében tény és való, hogy a borotva, ám vannak területek, amelyek nagyobb odafigyelést érdemelnek!

Remélem, segítettünk, most pedig irány, és válaszd ki a pénztárcádnak és a saját ízlésednek megfelelő módszert!

(KamaszPanasz - Cs. B.)