borotvapötty
#Testi problémák

Borotvapöttyök és megelőzésük

2023.03.30.
1 perces olvasási idő

A borotvapöttyök (amiket egyébként pseudofolliculitis barbae-nek is neveznek) olyan apró piros kis pöttyök vagy mirigyszerű kitüremkedések az arcon vagy a borotvált területen, és borotválkozás után jönnek ki. Vajon elkerülhető a megjelenésük?

Képződésekor a szőrszál visszanőhet a bőrbe. Ezek a borotvapöttyök gyakran viszketést, pattanást vagy sebesedést okozhatnak.

Hogyan kezelhető?

Hogy kiszabadítsd a beágyazódott szőrszálat, használj egy tiszta tűt, és óvatosan szedd ki a szőrszál végét a bőrből! Ha nem mered vagy félsz, hogy esetleg elfertőződik, egy ideig ne borotválkozz! Ez általában megállítja a borotvapöttyök kifejlődését, azonban sajnos ez sem végleges megoldás, hiszen borotválkozáskor újra visszatérhetnek.

Meg lehet előzni kialakulásukat?

Ha a következő utasításokat követed, sokkal kisebb lesz a valószínűsége a borotvapöttyök kialakulásának:

  • Végy egy forró fürdőt vagy mosd meg meleg vízzel az arcodat (esetleg tégy az arcodra meleg, vizes törölközőt) borotválkozás előtt! Ez meggyengíti a szőrszálakat, és kitágítja a pórusokat.
  • Használj sűrű borotvazselét!
  • Ne feszítsd meg a bőrödet borotválkozás közben! A borotválkozás mindig a szőr növekedési irányával megegyezően történjen! Próbáld meg a lehető legkevesebb vágást ejteni! Borotválkozás után öblítsd le a borotvált felületet hideg vízzel!
  • Használhatsz elektromos borotvát, ha annak erőssége és gyorsasága szabályozható.
  • Használj hidratáló krémeket borotválkozás után!

Van olyan borotválkozási alternatíva, amely megállítja kifejlődésüket?

Természetesen a legkézenfekvőbb, ha nem borotválkozunk, de ez a mai világban nem megoldás. Léteznek olyan szőrtelenítő krémek és termékek, amelyet használhatsz borotva helyett. Azonban ezek a termékek irritálhatják a bőrünket, és van, amelyik az összetevői miatt csak hetente egyszer vagy kétszer használható.

A lézeres beavatkozás is lehet egy megoldás. A lézer tulajdonképpen a szőrszálak mirigyeit károsítja, így megakadályozza a borotvapöttyök ilyen fajta kialakulását. Egy napjainkban publikált tanulmány szerint a kezelt területen 6 hónap elteltével sokkal kevesebb az irritáció, mint a nem kezelt területeken. Természetesen előfordulhat, hogy visszanő a szőr több hónap elteltével, azonban ez elég ritka, és kinövésük áltlában már nem okoz borotvapöttyöket.

(KamaszPanasz - Cs.B., webmd.com)