tisztaság
#Testi problémák

A szépséghez vezető út tisztasággal van kikövezve

2022.07.26.
3 perces olvasási idő

Számtalan tisztítószert alkalmazunk a lakás különféle helyiségeiben, hogy távol tartsuk a baktériumokat, hogy a fertőzések se terjedjenek, és hogy szép tisztaság legyen körülöttünk. Ugyanilyen gondossággal járunk el a hajkefe, törölköző és a piperecikkek környékén is?

Mindenki számára ismerős a kép: lefekvés, avagy felkelés után irány a fürdő, ahol alaposan megmossuk arcunkat, majd megtöröljük. Törölközővel. Most lerántjuk a leplet arról, hogy az imént felvázolt kép miért is kiált beavatkozásért. Az ekkor használt törölközőbe óhatatlanul beletöröljük kezünket is, netán ez a kézmosáshoz rendszeresített törlő alkalmatosság is. Ha ezt még fürdéshez is használjuk, akkor máris hatalmas a veszély, hiszen a testünkön található kórokozóktól arcunk könnyedén begyullad. Ha pattanásokkal küzdünk, akkor pedig ezzel a hanyagsággal felülfertőzzük arcbőrünket minden egyes arctörlésnél.

A külön arctörlésre rendszeresített törölköző sem megfelelő, hiszen minden egyes használat után mosni szükséges, ami gondoljunk csak bele mennyi víz- és energia-felhasználást jelent. Tehát a megfelelő megoldás az, ha külön ezen célra kifejlesztett kozmetikai arctörlőt használunk, és ezzel itatjuk le arcunkról a felesleges nedvességet. Arcbőrünk meghálálja majd a különleges bánásmódot és még pénztárcánk sem fogja bánni. Tiszta haszon!

Rátalálni a legmegfelelőbb hajkefére, fésűre kész főnyeremény. És ezt használjuk hajmosás után a tincsek kifésüléséhez, szárításkor azok formázására, majd minden nap a kifésüléshez. Általában könnyen elérhető helyen tároljuk, hiszen minden nap többször használjuk. Sokszor futva készülődünk, így nincs időnk a kefében maradt hajszálakat eltávolítani, így mindig marad benne. Akkor most összegezzük a tényeket: használjuk nedves és száraz, tiszta és kissé zsíros hajra, könnyen porosodó helyen tároljuk, és szinte sosem mossuk meg. De miért? Hiszen oly egyszerű lenne. Egy kevés langyos, samponos vízben áztatva, majd körömkefével jól megsikálva újjávarázsolhatjuk és a benne ragadt láthatatlan szöszök, hámsejtek és más nem oda illő dolgok könnyedén eltávolíthatóak.

Ugyanezen technikával és kímélő sampont alkalmazva ápolhatjuk sminkecseteinket is. Az óhatatlanul bennük maradt festékmaradványok és szennyeződések könnyedén száműzhetőek röpke 5 perc odafigyeléssel. Mivel ezek jó esetben természetes szőrből készülnek, így kímélve mossuk, és mosás után fektetve szárítsuk.

Az alkoholnak köztudott a fertőtlenítő hatása

Így tanácsos a körömvágó és formázó eszközöket minden használat után alaposan áttörölni alkoholos vattakoronggal vagy esetleg gézcsíkkal. A ritkábban használt krémek is meghálálják a gondoskodást: töröld le a zárókupakokat, nyílásokat és kupakmenetet is. Akinek nemes anyagból készült fülbevalója van, az áttörölheti azt is időnként kis alkoholos pamaccsal.

Ahogy arról már szól egy írásunk, sose használjunk szavatossági időn túl semmilyen kozmetikai terméket. A csomagoláson gondosan jelölve van a felbontástól számított használati idő, ezt minden körülmény közepette szigorúan tartsuk be! Senki nem szeretne kivörösödött, feldagadt szemmel, arcbőrrel, szájjal lenni napokig, hiszen az allergiás reakciók a legkülönfélébb módokon jelentkezhetnek. Tehát különös gondossággal járjunk el a magas zsiradék tartalmú szépészeti termékekkel, hiszen ezek a legromlandóbbak pl.: rúzs, szempillaspirál. A krém állagú pirosítók következnek a sorban. Megvásárlásuk előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyit és milyen gyakran használunk belőle, hiszen ha nem használjuk ki a lejárati idő előtt, akkor feleslegesen vásároltuk meg, hiszen így is, úgy is ki kell dobnunk.

Éppen ezért javasoljuk a por állagú pirosító megvásárlását azoknak, akik ritkán pirosítóznak, hiszen az sokkal tovább eláll. Az ajakápolók szintén nagyon kényesek. Hamar megromlanak, így azt tanácsoljuk, hogy ha már idejét sem tudjuk, mióta van kabátzsebünkben, vagy táskánk alján egy-egy ilyen tégely, akkor saját védelmünk érdekében szabaduljunk meg tőle azonnal és vásároljunk újat. Ha ajkunk hajlamos a kiszáradásra és kirepedezésre, akkor inkább tiszta ujjbegyre tegyünk a felvinni kívánt anyagot, ezzel is leredukálva a kórokozók felvitelét. Ha pedig barátnőnktől kuncsorgunk egy kis szájfényt, azt is inkább először tiszta ujjbegyre kenjük, majd onnan a szánkra.

Alapszabály, hogy arcunkhoz mindig tiszta kézzel nyúljunk csak

Arckrémezés előtt is mindig mossunk megfelelően kezet, hogy ne vigyünk fel egyetlen kórokozót sem. Ha tégelyes a krém kiszerelése, akkor különös odafigyelést igényel a művelet. Hogy minél inkább leszorítsuk a kórokozók bejutását a krémbe - hiszen ez óhatatlanul előfordulhat-, inkább a tubusos kiszereléseket részesítsük előnyben, így egészen biztosan nem kell belenyúlni a krémbe, már egyből ujjbegyünkre tudjuk felvinni és onnan arcunkba masszírozni.

Ha pattanást vélünk felfedezni arcunkon, akkor a speciális krémeket és folyadékokat célszerű fültisztító pálcikával felvinni, minden egyes gyulladáshoz újabbat használva. A gyulladások eltűntetéséhez használt korrektort is ugyanígy vigyük fel a kívánt területre, és ecsetet is csak akkor alkalmazzunk, ha nincs gennyes gyulladás arcunkon, ami további területeket fertőzhet meg.

(KamaszPanasz)