CT
#Betegségek

Röntgen, CT, tükrözés: orvosi diagnosztikai módszerek I.

2014.05.21.
2 perces olvasási idő

Melyek a leggyakrabban használt orvosi diagnosztikai módszerek? Mit jelentenek a különböző orvosi rövidítések? A műszerek felhasználásáról és működéséről alábbi cikkünkben olvashatsz.

Röntgenvizsgálat

A röntgenvizsgálat elektromágneses sugárzást használ a test rejtett zugainak vizsgálatára. A röntgCT, röntgen, tükrözés: Orvosi vizsgálati módszerekencsőből jövő sugárzás a testen áthaladva különböző mértékben nyelődik el, és ez ennek megfelelő kép a sugárforrással szemben lévő filmen rajzolódik ki.

Röntgenvizsgálat használható csonttörés és ficam, arcüreggyulladás, és a gerinc rendellenességeinek vizsgálatára. Hasüregi röntgennel bélelzáródást, rekeszizomsérvet, tályogokat lehet kimutatni. Mellkasröntgennel a szív és az erek állapotáról, valamint a tüdő betegségeiről – tüdőgyulladás, TBC, tumor – lehet információt szerezni. A röntgenvizsgálat egyik variációja a mammográfia, amivel az emlőrákot lehet kiszűrni.

CT (Computed Tomography)

A CT-vizsgálat ugyancsak röntgensugárzáson alapul. CT esetén a röntgenfelvételek harántirányban készülnek, és belőlük a számítógép háromdimenziós képet alkot. A vizsgálatot néha kontrasztanyaggal végzik, amit vénán keresztül adnak be - ez az anyag a vizsgálni kívánt szervet a képen jobban vizsgálhatóvá teszi.

A CT jól használható a gerinc és a koponya, a tüdő, máj, lép, vesék, hasnyálmirigy, nyirokcsomók és erek vizsgálatára. Sajnos a CT vizsgálat viszonylag nagy sugárterheléssel jár, és emellett drága is, ezért csak igazán indokolt esetekben alkalmazzák.

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés

A gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés az endoszkópos vizsgálatok közé tartozik. Az endoszkóp egy olyan csőszerű műszer, amivel üreges szervek vizsgálatára és bennük különféle orvosi beavatkozások elvégzésére van lehetőség. Az endoszkóp fel van szerelve egy fényforrással és üvegszálas optikával, így az orvos a képernyőn, nagyításban szemlélheti meg a vizsgált szerveket. Az endoszkóp másik üregén keresztül különféle orvosi eszközökkel szövetmintát lehet venni és kisebb elváltozásokat is el lehet távolítani.

A gyomortükrözést a tápcsatorna felső szakaszának – vagyis a nyelőcsőnek, gyomornak és a vékonybél kezdeti szakaszának – a vizsgálatára használják. Gyomortükrözéssel fekélyeket lehet megvizsgálni, szövettani mintát lehet venni a tápcsatorna szöveteiből, de akár lenyelt idegen testeket is el lehet távolítani. A vizsgálat előtt a betegnek pár óráig nem szabad sem ételt sem italt fogyasztania, hogy ezek ne zavarják az endoszkóp látóterét (kivétel persze, ha sürgősségi esetről van szó).

Vastagbéltükrözésnél az endoszkópot a végbél felől vezetik be, és vele a végbelet illetve a vastagbelet vizsgálják. Segítségével kiszűrhető a vastagbélrák, szövetmintát lehet venni a vastagbél faláról, és kisebb vérzéseket is csillapítani tudnak az orvosok.

Endoszkóppal vizsgálható még a légcső és a tüdő, a húgyhólyag, a méhnyak és a méh, sőt, még a térdízület is.

(WEBBeteg)