epilepsziás roham
#Betegségek

Mit tegyél, ha a barátodnak epilepsziás rohama van?

2014.06.13.
1 perces olvasási idő

Az epilepsziás roham rémisztő látvány, a higgadt és szakszerű segélynyújtás azonban életet menthet. Éppen ezért fontos, hogy tudd, mit kell tenned, ha a barátodnak epilepsziás rohama van.

Az epilepsziás roham a görcsrohamok egy változata, melynek hátterében sok minden állhat, olykor maga a kiváltó ok nem ismert. Minden esetben az agy valamilyen elektromos zavarára vezethető vissza, tünetei, lefolyása szintén sokféle lehet. Olykor csak egyetlen végtagra terjed ki, míg máskor az egész test görcsösen megfeszül. Egyes esetekben csupán néhány másodpercig tart, előfordul, hogy még a beteg sem veszi észre, míg máskor akár hosszú percekig is fennállhat.

Óvd a fejét!

Legfontosabb a fej óvása az ütődéstől! Ne fogd le, csak kíméletesen fogd meg, hogy minél kisebb mértékben ütődjön a padlózathoz! Nem szabad a sérültet lefogni! Ezzel komoly sérüléseket idézhetsz elő, az izmok összehúzódása akár olyan erős is lehet, hogy a végtag lefogása esetén csont vagy ízületi sérülést okoznak.

Hívj mentőt!

A görcsrohamoknál indokolt a mentőhívás (104)!

Biztosíts szabad légutat!

A roham végeztével a betegek többsége eszméletlen. Győződj meg arról, hogy nem keletkeztek-e sérülései, majd biztosíts szabad légutat stabil oldalfektetéssel (fordítsd az oldalára úgy, hogy a nyál ki tudjon folyni a szájából)! Maradj végig mellette! Lassan magához fog térni, és kezdetben zavart lesz. Előfordulhat, hogy nem tudja, hol van, és mi történt. Segíts neki, meséld el, hogy mi történt, kérdezd meg, hogy jól van-e, és beszélj hozzá!

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)