kerékcsere
#Jogosítvány

Hogyan kell kereket cserélni?

2023.09.01.
2 perces olvasási idő

Előbb vagy utóbb mindenkivel meg fog történni. Éppen vezetsz, egy fontos találkozóra szeretnél odaérni, de hirtelen elkezd rángatni az autód és hallod, ahogy leereszt a kereked, mert defektet kaptál.

Manapság rengeteg szolgáltatás akad, amely kimegy melléd az út szélére és elvégzi helyetted a kerékcserét, de azért hasznos lehet tudni, mi a teendő, ha magadra maradtál. Mivel ez egy relative gyakori esemény, az autógyártók igyekeztek megkönnyíteni a dolgunkat a folyamat során.

Mielőtt nekikezdesz

Jó ötletnek bizonyulhat elvinni egy szervízhez az autódat, mielőtt egy nagyobb útnak vágsz neki. Az átvizsgálás részét képzi a kerekek lecsekkolása is, hogy minden rendben van-e.

Te magad is szemügyre veheted a kerekeidet, ha repedezett a gumi és már alapból megviselt az abroncs, fektess be minél hamarabb egy új szettbe, ugyanis előbb vagy utóbb úgyis rá fogsz kényszerülni, így pedig nem kevés kellemetlen pillanattól mented meg magadat.

Akkor is érdemes megismerkedni a szükséges eszközökkel, ha éppen nem készülsz semmilyen nagyobb lélegzetű utazásra, komoly fejfájástól menekülhetsz meg, ha nem vagy felkészületlen, amikor elpukkannak a kerekeid.

Szükséged lesz egy autóemelőre, illetve egy közönséges csavarkulcsra. Ha használatuk nem tiszta számodra, akkor olvasd el a használati utasításokat, amelyeket az autódban találhatsz.

Opcionális eszközök

A csavarkulcs, autóemelő és pótkerék mellett ezekre az eszközökre lehet majd szükséged:

  • Zseblámpa
  • Kesztyű
  • Matrac, amin térdelhetsz
  • Esőkabát
  • Gumi nyomásmérő

A kerékcsere

Ha ezeket ez egyszerű lépéseket követed, semmi problémád nem lesz!

  1. Keress egy biztonságos helyet, ahová lehúzódhatsz. Ha autópályán vagy, használd ki a legközelebbi lehajtót. Fontos, hogy sík szakaszban áll meg, katasztrofális következményei lehetnek, ha egy lejtőn állsz meg és nem látnak a közlekedő sofőrök. Húzd be a kéziféket!
  2. Kapcsold be az elakadás jelződet. Vedd magadhoz az emelőt, a kereket, illetve a csavarkulcsot.
  3. Lazítsd ki az anyacsavarokat a csavarkulccsal. Előfordulhat, hogy el kell távolítanod a dísztárcsákat. Ekkor még ne szedd le az anyacsavarokat, csak lazítsd ki őket. Ha nagyon rá vannak szorítva, dőlj rá teljes testsúlyoddal a csavarkulcsra vagy üsd azt egy kővel.
  4. Használd az autóemelődet. Kb. 15-20 cm-re kell megemelned az autódat.
  5. Távolítsd el az anyacsavarokat és vedd le a kereket. A csavarokat olyan helyre rakd, hogy ne guruljanak el, szükséged lesz rájuk.
  6. Rakd fel a pótkereket. Illeszd a kereket a csavarok lyukaihoz és nyomd addig, amíg már nem mozdul.
  7. Csavard vissza az anyacsavarokat. Még ne szorítsd rá őket, csak annyira csavard oda, hogy fent maradjon a kerék.
  8. Ereszd vissza az autót. Használd az emelőt, hogy visszatérjen autód az eredeti szintjére. Ezután szedd ki az emelőt kocsi alól.
  9. Szorítsd meg az anyacsavarokat. Így, hogy már a földön van az autód, visszaszoríthatod a csavarokat. Ahelyett, hogy egyesével szorítanád rá őket, szoríts rá egyet 50%-osan, aztán tedd ezt a szemben lévővel is, és így tovább.
  10. Pakold vissza a szerszámokat a csomagtartóba és bizonyosodj meg róla, hogy nem hagysz semmit az út szélén.

(KamaszPanasz – Gy.P.)