nyaralás
#Betegségek

Utazási tippek

2010.07.17.
1 perces olvasási idő

Az az álmod, hogy barátaiddal mentek nyaralni? Esetleg a családi mini busszal? Egy ilyen utazás bátran besorolható a nyári kalandok közé.

Ki vezet?

Hogyha a tengerpartra mentek, és nagyon sokáig te vezetsz, fel kell hogy készülj!
Ne hagyd, hogy a telefon vagy az utasaid megzavarnak. Koncentrálj a vezetésre, ha már azt csinálod! A telefonod viszont mindig legyen kéznél ha segítséget kell hívni, de lehetőleg ne beszélgess rajta út közben! Ha kihangosító nélkül használod a mobilodat, azért meg is büntethetnek!

A legfontosabb dolog viszont az, hogyha álmosnak vagy fáradtnak érzed magad, mindig húzódj le, és egy korty vízzel és egy kis testmozgással frissítsd fel magad. A fáradtan vezetés a balesetek leggyakoribb oka, az ittas vezetés mellett.

Figyelj a sebességedre! Ha vezetés közben zenét hallgatsz, nagyon könnyen átlépheted a sebességhatárt. Nem csak száguldozásból származó balesetek miatt fontos megfelelő sebességgel közlekedned, hanem azért is, hogy elkerüld a büntetéseket, melyek nagyon sok pénzbe, vagy esetleg a jogosítványodba is kerülhetnek!

A papírjaid rendben vannak?

Légy tisztában a jogosítványod hatáskörével! Ha kezdő jogosítványod van, vonatkoznak rád olyan szabályok, hogy például nem vezethetsz esti órákban, vagy nem vontathatsz utánfutót, lakókocsit. Meg van határozva az is, hogy hány személyt szállíthatsz az autódban. Nem árt ezekre odafigyelni , hiszen ezért is szépen büntetnek. Figyelj oda arra is, ha más országban vezetsz, ott mik a szabályok a kezdő jogosítványra!

Tervezd meg előre az útvonalat!

Ez azért hasznos, mert ekkor útközben nem kell a térképet nézegetni, és céltudatosabban tudsz haladni. Ha a barátaiddal vezetsz, kérd meg valamelyiket, hogy segítsen a navigálásban. Sose felejtsd el azt, hogy a jogosítvány, és a forgalmi engedély mindig legyen nálad, különben súlyos következmények lehetnek.
Bizonyosodj meg róla hogy a alapfelszerelések (izzókészlet, elsősegély csomag, elakadásjelző, pótkerék, és a szükséges szerszámok) mindig az autódban legyenek.

Ha a családdal utazol…

Családi utazások sokszor egyenlők a hosszú, unalmas utazással. Ilyenkor, ha nem te vezetsz, hozz magaddal pár unaloműző dolgot (pl. egy jó könyvet), hogy gyorsabban teljen az idő.

Hogyha van saját jogsid, beszélj az őseiddel, hogy te is néha átvehesd a kormányt. Osszátok be, ki meddig vezet! Ez jó a szüleidnek, mert pihenhetnek egy kicsit, és jó neked, mert legalább addig sem unatkozol. Ilyenkor mindig vedd figyelembe a fentebb olvasható pontokat!

Az a tény, hogy az autóban össze vagy zárva sok időre a szüleiddel lehet, hogy borzalmas kalandnak tűnik. De lehet, hogy a szüleid kiszakadva hétköznapok nyomása alól sokkal jobb fejek ilyenkor. Ha mégsem, akkor hallgass zenét, vagy foglald le magad bármi mással!

(G.V.)