jogosítvány
#Betegségek

Vezetés friss jogsival

2014.07.14.
2 perces olvasási idő

Összeszedtük, mire kell figyelned vezetés közben, ha Te is a friss jogosítvánnyal rendelkezők táborába tartozol.

Bizonyára jól tudod, hogy nem mindenki vezet jól. Sokan agresszívek, vagy esetleg elábrándoznak vezetés közben, sokan nem tartják a helyes követési távolságot, vagy indexelés nélkül hajtanak be a kereszteződésbe. Az agresszív vezetők a legnagyobb veszélyforrások, mert ők okozzák a közlekedési balesetek több mint egyharmadát. A figyelmetlen vezetők is sok problémát okoznak, mert telefonálnak, sms-t írnak, vagy esznek vezetés közben, ami nagyban elvonja a figyelmüket. Nem tudunk ellenük mit tenni, viszont elsajátíthatunk számos olyan képességet, amelyek segítségével elkerülhetjük az általuk okozott veszélyt.

Mielőtt beülsz a kormánykerék mögé, itt van néhány ötlet, hogy mindig a kezedben tartsd az irányítást!

Maradj éber, és figyelj!

Nagyon sok olyan tényező van, amire figyelned kell vezetés közben, például az út állapota, a sebességed, a KRESZ szabályok, a jelzések, és a körülötted lévő autók. Ezekre mind-mind nagyon kell összpontosítanod, és ha vezetsz, ne egyél, vagy végezz más olyan tevékenységet, ami elvonja a figyelmed a vezetéstől!

Az olyan zavaró dolgok, mint például a telefonbeszélgetés vagy az evés gátolják a vezetőt abban, hogy mindenre oda tudjon figyelni, ami körülötte zajlik. Ez nemcsak a fiatal vezetőknél probléma, hanem a tapasztaltabbaknál is, akik ugyan nagyon biztosak önmagukban, de váratlan dolgok velük is történhetnek!

Légy kész az esetleges veszélyre!

Mindig legyél éber, hogy gyorsan reagálni tudj mások hibáira, például ha valaki hirtelen fékez előtted. Ne vezess álmosan, betegen, alkohol, gyógyszer vagy kábítószer befolyása alatt, mert a következményekről már gondolom hallottál.

Figyelj a másikra!

Ha a környezetedben valaki szabálytalankodik, az még nem ad okot arra, hogy te is kövesd a példáját! Ha ilyet látsz, próbálj mielőbb távol kerülni tőle, és figyelmeztesd a többi vezetőt is a veszélyre!

A biztonságos vezetés 7 titka

  • Gondolj elsőnek a biztonságra! Ha nem vagy agresszív vagy figyelmetlen, máris előnyösebb helyzetbe kerülsz a szabálytalankodókhoz képest. Tarts nagy követési távolságot! Mindig csukd be rendesen az ajtót, és kapcsold be az övet!
  • Legyél tudatában a környezetednek: nézd sűrűn a tükröt, hogy lásd, mi folyik a kocsi mögött! Ha baj van, lassíts, és húzódj le az út szélére!
  • Ne hagyd, hogy a többi vezető befolyásoljon! Ha például valaki átmegy a piroson, nem kell neked is követned a példáját. Ne engedd, hogy az agresszív vezetők irányváltoztatásra vagy szabálytanakodásra késztessenek!
  • Legyen menekülési útvonalad: Minden egyes szituációban a legjobb mód arra, hogy elkerüld a veszélyt, az alternatív útvonal. Mindig tartsd a kocsidat, hogy a forgalmat jól lásd, és te is jól látható legyél!
  • Tartsd be a 3-4 másodperces féktávolságot! Ez a legjobb praktika arra, hogy elkerüld a koccanásokat, hiszen lesz időd reagálni arra, ha valaki hirtelen fékez előtted.
  • Vezess szabályosan, a sebességkorlátot betartva. Az út menti sebességkorlátozó táblák azért vannak, hogy megjelöljék azt a maximális sebességet, amivel az útszakaszon közlekedni lehet.
  • Szűrd ki a azok a tényezőket, amelyek zavarhatnak a vezetésben! Ilyenek például az út menti reklámtáblák. Ha vezetsz, csak arra figyelj, amit csinálsz!

(KamaszPanasz - G.V.)