sms
#Jogosítvány

Vezetés és telefonálás: együtt veszélyes!

2021.07.04.
1 perces olvasási idő

Ha nem lenne elég a törvényi tiltás, itt egy újabb tanulmány, amely alátámasztja, hogy milyen veszélyes is a két dolog egyszerre. Ha a büntetéstől nem félsz, olvasd el a többi ellenérvet!

Egy felmérés szerint a telefonálás, valamint az üzenetek fogadása és küldése autóvezetés közben akár kétszeresére is növelheti a normális reakcióidőt, ami komoly veszélybe sodorhatja nemcsak a saját, de az utastársak és a többi, úton közlekedő gyalogos, autós életét is.

SMS és vezetés

Egy Texasban végzett teszt a sofőrök vezetési képességeit vizsgálta oly módon, hogy autóvezetés közben egy meghatározott üzenetet kellet elküldeniük a megadott telefonszámra. Egy lezárt útszakaszon kellett a vizsgálat alanyainak egy műszerekkel telerakott terepjárót vezetniük. Már a legegyszerűbb művelet is dupla annyi időt vett igénybe a telefonnal való babrálás közepette, mint egyébként, normális körülmények között. Ráadásul az előre megbeszélt egyenletes, 48 km/h-s sebességet sem tudták tartani, és az irányt is gyakrabban kellett korrigálniuk sms-írás közben.

Az alábbi videóban tinik szembesülnek egy lány történetével, aki a szüleivel tartott hazafelé a diplomaosztójáról, amikor egy sms-ező kocsi beléjük rohant. A szülők meghaltak, a lánynak pedig újra meg kellett tanulnia beszélni és járni, azonban már sosem lesz a "régi".

Veszélyesebb, mint az ittas vezetés

Ez az első olyan tanulmány, amely valós körülmények között tesztelte a telefonhasználat reakcióidőre gyakorolt hatását. Ezelőtt csak laborban, mesterséges körülmények között végeztek ilyen célból tudományos tesztet.

Vészjósló eredmények születtek

A kutatás vezetőjének közlése szerint rémisztő értékeket mértek a vizsgálat során, például az út és telefonra való oda-vissza pillantás között volt, hogy több mint 5 másodperc is eltelt, az ez idő alatt megtehető útszakasz pedig nem épp csekély, ami aggodalomra ad okot. A mérések szerint ez 48 km/h-nál 67 méter, míg autópályán, átlag 130 km/h-nál akár 150 méter is lehet. Ehhez jön még a lassabb reakcióidő és a féktáv, már ha van idő fékezni. Ugye nem kell részletezni ennek a veszélyességét?

Ha mindenképp halaszthatatlan megbeszélnivalód lenne vezetés közben, akkor inkább telefonálj kihangosítva vagy headset segítségével. Az okostelefonokra ezen felül létezik olyan alkalmazás, amely képes felolvasni az írott szöveget, így nem kell az útról levenned a tekintetedet. De van hátulütője is a dolognak: ott a késztetés, hogy válaszolj. Némi önmérséklet sosem árt vezetés közben, mert akad még a telefonon kívül is ezer féle figyelemelterelő tényező. Nem éri meg kockáztatni!

(KamaszPanasz - N.L. - menshealth)