telefonálás vezetés közben
#Jogosítvány

A vezetésre figyelj, ne a telefonodra

2021.08.08.
2 perces olvasási idő

Vezetés közben a telefonálás, SMS-ezés, chatelés vagy már annak gondolata is annyira figyelemelterelő lehet, hogy balesethez vezethet.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a telefon használata növeli az autóbalesetek esélyét, ezért is tiltották be a vezetés közbeni telefonálást. Ám egyesek szerint a tiltás nemhogy nem csökkenti, hanem egyenesen növeli a balesetek esélyét, hiszen sok sofőr a tiltás ellenére is folytatni fogja például az SMS-ezést, csak közben a telefonját „elrejti”, ezzel pedig még kevesebb figyelmet tud a vezetésre fordítani.

Két kutatás is azt bizonyítja, hogy azok a tini sofőrök, akik vezetés közben a telefonjukkal foglalkoznak, vagy akár csak arra gondolnak, sokkal nagyobb eséllyel okoznak balesetet, vagy lesznek annak áldozatai.

Sofőrként a telefonálás mindenhogy veszélyes

Az egyik kutatás során azt figyelték meg, hogy a telefon pozíciója hogyan befolyásolja a sofőrök képességeit és viselkedését.

Egy vezetés-szimulátor segítségével teszteltek 22 tinit, három különböző állapotban – telefon nélkül, SMS-t írva úgy, hogy közben el kellett rejteniük a telefont, illetve SMS-t írva egy általuk választott pozícióban.

Az eredmények szerint azok a tinik, akik vezetés közben SMS-t írnak, nyolcszor nagyobb eséllyel váltanak sávot önkéntelenül. Kétszer nagyobb az esélyük, hogy baleset részesei vagy okozói lesznek, függetlenül attól, hogy milyen helyzetben tartják a mobiljukat.

Ezeken felül az SMS-ező tinik négyszer több hibát ejtettek vezetés közben, mint anélkül, és gyakran észre sem vették azt, hogy veszélyes helyzetben vannak.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy nem létezik „biztonságos” pozíció, ami a vezetés közbeni SMS-ezést kevésbé veszélyessé tenné!

A telefonhasználat gondolata is zavaró

A második kutatás arra keresett választ, hogy a telefon használatának a gondolata befolyásolja-e az autóbalesetek esélyét a sofőrök esetében. A kutatók 384 egyetemista segítségével gyűjtöttek információt: a diákok egy olyan kérdőívet töltöttek ki, ami a vezetés közbeni telefonhasználat gyakoriságát és veszélyességét 4 szemszögből vizsgálta:

  • Hívásra vagy SMS-ekre való várakozás
  • Mennyire hátráltat a mobilhasználat a normális cselekvésben, ennek hatása a barátokra és a családra
  • A mobilhasználathoz köthető érzelmi reakció
  • A mobilhasználat okozta problémák felismerése

A kérdőív eredményei alapján minden pont 1%-kal növelte az autóbalesetekre való esélyt fiatal sofőrök körében. Emellett azok a fiatal sofőrök, akik gyakran vártak/gondoltak hívásokra és üzenetekre, vagy érzelmi reakciókat váltott ki belőlük a mobiljuk, nagyobb eséllyel okoztak balesetet vagy lettek annak áldozatai.

Éppen ezért fontos, hogy a fiatal sofőrökben tudatosodjon: véletlenül se engedjék el a kormányt és vegyék le a szemüket az útról azért, hogy a telefonjukhoz nyúljanak. Még a telefonhívásokon és megírandó üzeneteken való gondolkodást is érdemes elkerülni, ugyanis ezek is bizonyítottan olyan zavaró tényezők, amik balesethez vezethetnek!

A saját, és az autóban ülők biztonsága érdekében ne feledd! Ha vezetsz, még véletlenül se legyen a közeledben a mobilod, minden fontos hívást intézz el még az autóba ülés előtt! Emlékeztesd a sofőrt is, akinek az autójába beülsz! Csak egy életed van, vigyázz rá!

(KamaszPanasz - Gy.A, medicinenet.com)