elsősegély
#Jogosítvány

Vezess biztonságosan!

2022.11.08.
3 perces olvasási idő

Már nagyon várod, hogy megszerezd a jogosítványodat? Vagy talán már meg is szerezted azt? Összegyűjtöttük a vezetést érintő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, hogy ne maradjanak benned bizonytalanságok vagy kételyek.

Minden barátom várja, hogy megtanuljon vezetni...

De ez engem egy cseppet sem érdekel. Valami baj van velem?

Nem. Ne vezess, amíg nem akarsz, vagy nincs szükséged rá. Sokan, akik városban vagy más olyan helyen élnek, ahol van tömegközlekedés, nem érzik szükségét a vezetésnek. Mások pedig környezeti vagy pénzügyi okok miatt döntenek úgy, hogy nem vezetnek. Bárhogyan is határozol, a döntés a tiéd.

Igazán meg akarok tanulni vezetni

Vezess biztonságosan!Járok vezetői tanfolyamra és jól megy az elméleti része, de amikor a volán mögé kerülök, nagyon ideges leszek. Lesz majd olyan, hogy kevésbé leszek nyugtalan?

Igen. Mint sok minden más az életben, a tanulás és az ügyesség itt is kéz a kézben jár. Minél több tapasztalatot szerzel, annál magabiztosabb leszel. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Egyeseknek könnyebben megy a vezetés, ha van valaki mellettük, lehet ez akár egy szülő, akár egy testvér. Próbáld meg a lehető legtöbb időt tölteni velük a volán mögött.

A szüleim nem szívesen adják kölcsön a kocsijukat

Pedig soha nem okoztam balesetet. Hogyan tudnám rávenni őket, hogy jobban bízzanak bennem (és többet használhassam az autójukat)?

Sok szülő nagyon óvatos, ha az új jogosítvánnyal rendelkező gyermekének adja kölcsön a családi kocsit. Beszélj a szüleiddel arról, hogy mi nyugtalanítja őket! Derítsd ki, mi aggasztja őket, és beszéljetek kifejezetten a nyugtalanító tényezőkről. Minél jobban be tudod bizonyítani nekik, hogy megbízhatóan tudsz vezetni, annál könnyebb lesz mindegyikőtöknek.

Lehetőségeid:

  • Ajánld fel a szüleidnek, hogy elviszed őket valamerre, hogy megtapasztalják, biztonságosan vezetsz!
  • Fizess a benzinért, amit használsz vagy az autóbiztosítás egy részét!
  • Találjatok ki egy módot, amelynek segítségével kapcsolatban lehettek, amikor nálad van a kocsi. Például telefonálj vagy küldj SMS-t, amint eléred a célod, és közvetlenül azelőtt, hogy elindulnál hazafelé!
  • Soha ne szegd meg az időpontokra vonatkozó megállapodást!
  • Ismerd a vezetési szabályokat, és tudasd szüleiddel, hogy tudatában vagy azokkal és az azok megszegésével járó következményekkel.

Megtehetem, hogy a barátaimmal kocsikázok?

A legjobb, ha vársz 6 hónapot, miután megszerezted a jogosítványodat, és addig rendszeresen gyakorolsz, mert a barátaiddal való beszélgetés elvonhatja a figyelmed az útról (különösen, ha nagy zajt csapnak). Ha egy felnőtt utas van a kocsiban, az csökkentheti az autóbaleset veszélyét.

Végre furikázhatok a barátaimmal

Néha hangosan és őrülten viselkednek a kocsiban, és ez zavaró. Hogyan mondhatnám el nekik, hogy viselkedjenek nyugodtabban a kocsimban?

A vezetés felelősséggel jár, így megvan minden jogod, hogy rendre utasítsd az utasokat. Ne félj megkérni bárkit a kocsiban, hogy kösse be magát, halkítsa le a zenét vagy viselkedjen megfelelően, amikor te vezetsz! Ha úgy érzed, hogy a dolgok kicsúsznak a kezedből és zavarttá válsz, húzódj félre egy biztonságos területre és beszélj velük! Magyarázd meg nekik, hogy egyszerűen nem tudsz így vezetni és nem fogsz tovább menni, amíg mind meg nem ígéri, hogy lenyugszik és elcsendesedik. A jövőben alaposan gondold át, hogy kit engedsz be a kocsidba!

Megkérjem a barátaimat, hogy szálljanak be a benzin árába?

Először a barátaidnak kellene felajánlaniuk (különösen, ha hosszú távot fogtok beutazni), de ha nem kérdezik meg, nincs abban semmi rossz, ha megkéred őket, hogy szálljanak be. Akkor működik az ilyen a legjobban, ha még mielőtt elindulnátok az úti cél felé, beszéltek erről a barátoddal (barátaiddal).

Apró sérülést okoztam az autón

Már kb. 1 éve van jogosítványom, és egyszer parkolás közben meghajlítottam a lökhárítót. A szüleim még nem vették észre a karcolást az autón. Nem akarom, hogy dühösek legyenek, és azt mondják, hogy nem tudom, hogy kell használni a kocsit. Mit tegyek?

Mindig fontos, hogy a szüleid tudják, ha BÁRMILYEN kár éri a kocsit, még akkor is, ha csak csekélységnek látszik. A legjobb, ha becsületes vagy és elmondod a szüleidnek amilyen gyorsan csak lehet, hogy mi történt. Mutasd meg nekik a kárt és ajánld fel, hogy segítesz fizetni a javíttatást! Ez majd megmutatja nekik, hogy felelősséget vállalsz a tetteidért, ismered a következményeket. Érett magatartásra utal, ha úgy viselkedsz, mintha ez lenne a saját autód.

Volt egy balesetem pár héttel ezelőtt

Még mindig nyugtalan vagyok, ha kocsiba ülök. Normális ez?

Normális, ha izgulsz egy baleset után. Talán majd csak egy megbízható felnőttel vezetsz a baleset utáni pár alkalommal, míg több nem lesz az önbizalmad.

Mit kell tennem, ha a rendőrség megállít?

Nem valószínű, hogy a rendőrök megállítanak, hacsak nincs valós okuk rá. Ha látod, hogy a rendőr olyan mozdulatot tesz, ami lehúzódásra szólít fel, tedd meg rögtön, amint biztonságos lehetőséget találsz rá! Maradj a kocsiban, a rendőr majd odajön hozzád. Tekerd le az ablakot és várj, amíg el nem kéri a jogosítványodat és a forgalmit! Legyél udvarias és őszinte, amikor a rendőr kérdez valamit! Ha hibáztál, büntetést kaphatsz. Semmi esetre se vitatkozz a rendőrrel emiatt! Mindenkinek megvan a törvény adta joga, hogy hivatalosan fellebbezzen a bírság ellen.

(KamaszPanasz - S.Z.; youngmenshealthsite)