vezetés
#Jogosítvány

Hogyan legyél jobb sofőr?

2023.08.12.
1 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy valaki igazán jó sofőr legyen, sok tulajdonságnak kell megfelelnie mind pszichésen, mind fizikailag. Itt most nem abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy hogyan legyél ügyesebb, mint egy FORMA 1-es pilóta, hanem a legalapvetőbb ötleteket soroljuk fel, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy Te és mindenki más biztonságosabban közlekedjen.

Tartsd szem előtt, hogy lehet, sokan rosszabb vezetők nálad

Mindig figyeld vezetés közben a többi autóst. Sokkal jobb, ha azt feltételezed, hogy rosszabbul vezetnek nálad és odafigyelsz, mintha azt feltételezed, hogy mindenki, aki vezet a közeledben tudja, mit csinál. Ne zárd ki a potenciális veszélyforrásokat vezetés közben, még ha minden biztonságosnak tűnik is az adott pillanatban, inkább légy résen. Akkor is érdemes figyelni, ha jól ismerned a környéket, ahol vezetsz, mert váratlan és balesetveszélyes helyzetek akkor is adódhatnak.

Tartsd a megfelelő távolságot

Vezetés közben fontos, hogy észben tartsuk, bármikor bármi törtéhet az előttünk autózóval, azaz lerobbanhat, visszagurulhat stb. Ezért fontos, hogy mindig kellő távolságot tartsunk a többi gépjárműtől, persze azzal együtt, hogy felvesszük a forgalom ritmusát.

Parkolj figyelmesen

Ha leállítod az autódat, érdemes megfigyelni, hogy a parkolóban álló többi gépjármű sofőrjének is megfelelő helyet hagyj a ki és beszállásra. Aki sík vidéken él, az tartsa szem előtt, hogy dombos-hegyes vidéken a kocsit mindig körültekintőbben kell rögzíteni, például hegyes vidéken és lejtőn parkolás esetén érdemes a kerekeket a padka felé fordítani és a kézifék mellett az autót egyes sebességi fokozatban hagyni.

Használd a biztonsági övet!

Rövidebb utak esetén sokan hajlamosak „elfelejtkezni” a biztonsági öv használatáról, pedig balesetek akár egy 50 m-es úton is történhetnek. És azt se feledd, az utasaidért is Te felelsz, így őket is beszéld rá minden esetben az öv használatra.

Ne vedd fel a kesztyűt!

Ha valaki durván viselkedik veled vezetés közben, nem az a megoldás, hogy Te is úgy viselkedsz vele és visszaadod a kölcsönt. Ha felveszed egy durva, nem törődöm vezető stílusát, azzal nemcsak őt, hanem másokat is veszélyeztetsz. Helyette maradj higgadt és nyugodt, hogy csökkentsd a veszélyt amit ő okozott.

(KamaszPanasz)