KRESZ
#Jogosítvány

KRESZ kisokos: milyen szabályok vonatkoznak rád, amikor utas vagy?

2023.10.09.
2 perces olvasási idő

Az előző cikkben szó esett arról, hogyan is kell viselkedni és milyen szabályokat kell betartani, amikor gyalogosan közlekedünk. Itt az ideje, hogy megtudd, mi a helyzet akkor, amikor a legkényelmesebb mozgási formát választod, egyszerűen csak beülsz az autóba vagy felszállsz valamilyen tömegközlekedési eszközre. Mert bizony ekkor is vannak olyan szabályok, amiket be kell tartanod.

Meglepő lehet, hogy utasként is figyelned kell rá, hogyan közlekedsz, azonban vitathatatlan, hogy komolyan kell venned az alábbi pontokat, mert ezek megszegésével nem csak magadat, de utastársaidat, illetve a sofőrt is veszélybe sodorhatod, akik lehetnek barátok, a testvéreid vagy a szüleid. Ugye nem szeretnéd, hogy bármi bajuk essen? Helyes! Akkor most vedd a fáradtságot és tekintsd át, milyen szabályok vonatkoznak rád.

A járművek utasaira vonatkozó szabályok

  • Az utas csak álló járműre szállhat fel és csak álló járműről szállhat le.
  • Az utasnak tilos:

o a vezetőt a vezetésben zavarni;

o állva utazni, kivéve autóbuszon, trolibuszon és villamoson;

o a jármű lépcsőjén, illetőleg külső részén utazni;

o a jármű ablakán vagy ajtaján kihajolni.

  • A jármű ajtaját az utas csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.
  • Menetrend szerint közlekedő járműre a megállóhelyen kívül felszállni, illetőleg arról leszállni abban az esetben szabad, ha a jármű személyzete erre előzetesen - szóban vagy a vezető által működtetett ajtók kinyitásával - engedélyt adott. Olyan megállóhelynél, ahol a fel- és leszállás közvetlenül az úttestről, illetőleg az úttestre történik, akkor szabad a járdáról az úttestre lépni, ha a jármű a megállóhelyen megállt.
  • Veszélyes anyagot szállító járművön a vezetőn és a kísérőn kívül személyt szállítani tilos.

Mire figyelj, ha autózni mentek a haverokkal?

Jó buli lehet egy kicsit kiruccanni, autóba pattanni a barátokkal és bejárni a környéket. Már maga az a szabadság, hogy elindulhattok magatokban, felfokozott hangulatot eredményezhet, ezért kellő önfegyelem szükséges ahhoz, hogy ez a hangulat ne csapjon át meggondolatlan tettek elkövetésébe.

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok fiatal nem tudja a helyén kezelni azt a szabadságot, amit azzal kap, hogy elviheti otthonról az autót (esetleg bármikor útra kelhet a sajátjával). Pedig az autóvezetés fokozott figyelmet kíván, amit nem szabad elbagatellizálni, ezért utasként is fontos, hogy kellő komolysággal kezeld a helyzetet. Mit ne tegyél?

  • Ne zavard az autó sofőrjét vezetés közben!
  • Lehetőleg ne szóljon annyira hangosan a zene, hogy ne halljátok meg a szirénát, egy másik autó dudáját vagy egymás hangját - ezek mind veszélyesek lehetnek!
  • Ne mutogass képeket, videókat a sofőrnek, miközben próbál az útra figyelni!
  • Ne fogyasszatok alkoholt az autóban!
  • Mindig gondolj arra, hogy a viselkedéseddel elég, ha csak egy pillanatra elvonod az autó vezetőjének a figyelmét, és máris könnyen baj történhet. Mérlegelj, mielőtt cselekedsz!

Olvasd el ezt is! Vezetés és telefonálás: együtt veszélyes!

(KamaszPanasz)