#Jogosítvány

Jogosítvány kisokos: Mikor? Mennyiért? Hogyan?

2016.05.25.
2 perces olvasási idő

Sokan tervezik, hogy jogosítványt szereznek a nyári szünet alatt. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy mi is a jogosítvány megszerzésének a menete, milyen feltételek mellett lehet azt megszerezni. Kisokosunkban minden fontos kérdésre választ adunk.

Mikortól lehet jogosítványom?

Amennyiben „B” kategóriára törekedsz, már 16 és félévesen is el lehet indulni, azaz ebben a korban beiratkozhatsz az elméleti képzésre, az általunk megkérdezett oktató azonban úgy véli, 18 éves korodig ne nagyon álmodozz jogosítványról, ehhez is érettség kell. Megjegyezzük, 24 év felett van igazán felelősségérzete az embernek.

"A" vagy "B" kategóriás jogosítványt szerezzek?

A „B” kategóriás jogosítvány személygépkocsira, az „A” kategóriás nagymotorra szól, ezen kívül az „A1” legfeljebb 11 kW teljesítményű motorkerékpárra, az „AK” legfeljebb 25 kW teljesítményű motorra vonatkozik, az „M” pedig a segédmotoros jogosítvány.

Érdemes először a „B” kategóriás jogosítványt megszerezned, mert azután ezzel a jogosítvánnyal lehet egy „A” kategóriásat is megszerezni. Három óra elmélet és három óra gyakorlat után motorozhatunk is.

Amennyiben továbbtanulnál, és nagyobb járműt, így tehergépkocsit vagy buszt is szeretnél vezetni, érdemes figyelned a korhatárokra. Fontos változás ugyanis az idei évtől, hogy a „C”, „CE”, „D1” és „D1E” kategóriák megszerzésének minimális életkori feltétele 21-ről 18. évre, a „D” és „DE” kategóriák esetében pedig 24. életévről 21-re csökkent. Ezek a változások csak a magyarországi forgalomban alkalmazhatóak, nemzetközi forgalomban megmaradt a minimális 21. és a 24. életév. Nem vagy tisztában a képzési kategóriákkal? Itt nézz körbe!

A cél a nyáron a jogosítvány megszerzése?

Milyen fix díjai vannak a vezetői tanfolyamnak?

A vizsgadíjak az egész országban egységesek, a KRESZ-vizsgáért a tavalyi árakon nézve 4700 forintot, a forgalmi vizsgáért pedig 11 ezer forintot kell fizetni. Számolnod kell még a közúti elsősegélynyújtási vizsgával is, ezt a Magyar Vöröskereszt szervezi, a vizsga díja 6850 forint. Szükséged lesz egy orvosi igazolásra is, amely az alkalmasságot állapítja meg, ennek költsége 7000 forint körül van. Ezután következik az elméleti és gyakorlati oktatás, ezek díjairól az iskolák adnak felvilágosítást. Jó hír, hogy a gépjárművezetői engedély kiadása első alkalommal illetékmentes.

Miért kerül ilyen sokba a jogsi?

A tandíjból az autósiskolák levesznek 30-40 százalékot. Minden oktató alvállalkozó, vagyis fizetniük kell járulékot, adót, nem beszélve a szervízdíjról és az üzemanyagról.

Egyben vagy részletekben kell fizetni a tandíjat?

Iskolája válogatja. Érdemes először csak a vizsgadíjat és a KRESZ oktatást kifizetni, majd ha elkezdődik a vezetés, akkor 10 óránként fizetni a vezetést.

Mire számíthatok a KRESZ-vizsgán?

2016. május 23-tól már mozgóképes kérdések is találhatóak az ábrák, grafikák, fényképek mellett a hatósági KRESZ-vizsgákon, függetlenül a kategóriától, minden Közlekedési alapismeretek vizsgatárgyban két rövid, konkrét forgalmi szituációt megjelenítő filmes kérdés is szerepel, az egyik egypontos, a másik pedig hárompontos. Ha kíváncsi vagy, milyen egy filmes teszt, nézz körbe az EduKRESZ honlapján.

Milyen a jó autós oktató?

Érdemes olyat keresni, akinek jó a híre, sokan meg vannak vele elégedve és talán neve is van a szakmában.

Választhatok másik oktatók?

Amennyiben nem szimpatikus az oktató, jogod van váltani. Fontos, hogy minél hamarabb döntsd el, maradsz vagy mész. Beszéld meg a problémádat az autósiskolában, ők biztosan segítenek. Érdemes már a beiskolázás előtt egy személyes találkozás az oktatóddal. Nagyon hamar kiderül, milyen ember.

Direkt megbuktattak a forgalmi vizsgán, miért?

Nem az oktató dönt a vizsgán, hanem a vizsgabiztos. Fő szabály, hogy rendesen tanulj meg vezetni, inkább vegyél még pár órát a vizsga előtt! 30 óra nem elég.

Fizessek külön az autósoktatónak?

Megtörtént, hogy egy autósoktató biztos vizsgát ígért tanítványainak, összesen három alkalommal kért személyenként 15 000 forintot járművezetői forgalmi vizsga előtt a diákoktól, arra hivatkozva, hogy tuti lesz a siker. Soha ne fizess külön az oktatónak!

A jogosítvány megszerzéséről még többet megtudhatsz korábbi cikkünkből.

(Szerző: T.A. újságíró, KamaszPanasz)