agy
#Testi problémák

Érdekes tények az agyról, amit nem tudtál

2013.12.01.
2 perces olvasási idő

A kamaszok végletes viselkedése és gondolkodása az agyi fejlődés változásaiból ered. Ez megnyugtató lehet a szülőknek és a barátoknak is.

Mint ahogy egy éjszakai szórakozóhelyeken a kidobók, úgy az úgynevezett vér-agy gát (ami egy csapat sejt az agy vérrendszerében) is csak néhány molekulát enged be az idegrendszer belső szentélyébe, az agyba. Az agy táplálói, a hajszálerek viszont, a nagy molekulákat kizárják . A gátban lévő különleges fehérjék szállítják a tápanyagokat és más hasznos anyagokat az agyba. Csak néhány kivételes, elit molekula juthat ezen a gáton keresztül.

Az agy már nagyon korán kialakul

Az agy már nagyon korán elkezd fejlődni. Már a fogantatás után három héttel ez embrionális sejtek egy rétege, amiket ideglemezeknek hívunk, beleilleszkedik és beolvad a velőcsőbe. Ez a szövet válik majd az idegrendszer központjává. A velőcső ezután tovább növekszik és differenciálódik a terhesség első harmadában. (Amikor a sejtek differenciálódnak, akkor különböző szervekké specializálódnak, amelyek a test megteremtésének szempontjából szükségesek.) Még nem következi be a második harmad, amikor a glia és az idegsejtek elkezdenek formálódni. Az agy még sokáig nem válik tekervényessé. 24 hetes korban a mágneses rezonancia képfeldolgozás már kimutat néhány, éppen születésben lévő barázdát az egyébként sima felületű magzati agyon. Amint a harmadik harmad elkezdődik, a 26. héten, a barázdák mélyebbé válnak, és sokkal inkább elkezdenek hasonlítani egy újszülött agyához.

A tinédzserek agya még formálódik

A makacs kamaszok szüleit derítse fel vagy legalább nyugtassa meg a tény: a serdülőkori magatartás részben az agyi fejlődés szeszélyeiből ered. Az agy szürkeállománya fejlődésének tetőpontját éppen a kamaszkor előtt éri el. Egy 2005-ös tanulmány úgy találta, hogy az agy több, különböző funkció ellátásáért felelős része nem teljesen fejlett 16-17 éves korunkig.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a tizenéveseknek is van mentségük arra, hogy miért viselkednek néha érthetetlenül. Amikor ugyanis egy olyan esetet kell megítélniük, ami másokra is hatással lenne, akkor a tinédzserek esetében sokkal kevesebb esély van rá, hogy használják a középső prefrontális kérget, mint a felnőttek esetébe. Márpedig ez az a kéreg, ami összefüggésben van az empátiával és bűntudattal. A kutatók szerint a tinik úgy tanulják meg az empátiát, hogy gyakorolják azt a szociális kapcsolataik során.

Az agy állandóan változik

Az agydaganat jelei, kezelése
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Az agydaganatról

Bizonyára hallottad már te is, hogy miután elérted a felnőtt kort, az agyad elveszti azt a képességét, hogy új, idegek közötti kapcsolatokat alakítson ki. Korábban úgy gondolták, hogy ez a képesség csak csecsemő- és gyerekkorra korlátozódik. Mára kiderült, hogy mindez tévedés. Egy stroke betegeken végzett tanulmány megállapította, hogy az agy alkalmazkodik az abban keletkezett kárhoz,és az elveszett funkciók egy részét más agyi területek veszik át. Későbbi tanulmányok több bizonyítékot találtak arra, hogy az emberi idegsejtek még több kapcsolatot létesítenek felnőttkorban, és az intenzív mentális képzés képes megváltoztatni mind az agy felépítését, mind a működését.

A nők agya sem más

Sok kultúra állítja, hogy a nők és férfiak agya sokban különbözik. Az igaz, hogy a női és férfi hormonok különböző hatással vannak az agy fejlődésére. Ezenkívül találtak különbséget a női és férfi agy között a fájdalom érzésében is, szociális döntések hozatalában, és a stressz kezelésében. De annak mértéke, hogy milyen mértékben alapul ez a genetikai és mennyire a társadalmi különbségeken, még nem ismert.

A férfiak és a nők agya azonban nagyrészt hasonló. A friss kutatások megbuktatták a nemek közötti különbségekről szóló mítoszt. Egy tanulmányban majdnem félmillió fiút és lányt, vizsgáltak 69 országból, és nem találtak általános különbségeket a matematikai képességeik között.

(KamaszPanasz - S.Z. - livescience.com)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

fiúknak