nyelvtanulás
#Suli, munka

6 tipp a sikeres, önálló nyelvtanuláshoz

2020.10.11.
2 perces olvasási idő

Állítólag egy idegen nyelv elsajátítása az egyik leghatásosabb módja annak, hogy fiatalon tartsd az elméd. Emellett persze számos oka lehet, hogy valaki belevág, és sokan kedvtelésből, autodidakta módon ismerkednek meg egy újabb szakterülettel. Íme, néhány tipp, hogy neked is minél könnyebben menjen az idegen nyelvek elsajátítása! (x)

Tippek idegen nyelvek tanulásához

Állítsd át a környezeted, állítsd át az agyad!

Ez a tipp talán akkor a leghasznosabb, mikor még az idegennyelv tanulásának elején jársz. Ahhoz, hogy hatékonyan tudj haladni a kifejezések elsajátításával,fontos, hogy napi szinten többször, vagy akár folyamatosan találkozz a választott nyelv szavaival, hangjaival. Több lehetőséged van, mint gondolnád. Állítsd át a telefonod nyelvét. Állítsd át az otthoni vagy akár irodai számítógéped nyelvét. A legtöbb menüpontot már úgyis fejből tudod, hol találod. Legyen ott a “kisegítő lehetőségek” helyett, hogy “accessibility”. Rá fogsz csodálkozni, hogy sok kifejezést már eddig is ismertél, és hogy ezeknek a kifejezeseknek akár több jelentésük is van környezettől függően.

Ha már elkezdted, csináld végig!

Emlékszel, hogy sokan mondják: “a nyelvtanulás olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni”? Mi sem. A nyelvtanulás egy életen át tartó folyamat. Ha jó akarsz lenni benne — márpedig ezért kezdted el — akkor soha nem állhatsz le vele. Úgy működik az agyunk, hogy amit nem csinálunk rendszeresen, azt elfelejtjük. Nem csak azért beszél furán a haverod, aki 6 hónapot az USA-ban töltött, mert fel akar vágni. Vissza kell neki is szoktatnia az agyát a magyar nyelvű kommunikációra, gondolkodásra.

Használd ki a technológia adta lehetőségeket!

Soha ennyi alkalmazás, YouTube videó vagy hangoskönyv nem állt rendelkezésedre, mint most. Van 3 perced a metró érkezéséig? Kapd elő a telefonod és csinálj meg egy Duolingo leckét. Lesz még pár perced a metrón is. Azokat a perceket se pazarold el. A célállomáson már egy olyan ember fog leszállni, aki egy hajszállal jobban beszéli a választott idegen nyelvet. Ezekből a tudás és tapasztalat morzsákból lesz a nyelvtudás.

Nézz feliratosan filmeket és sorozatokat!

Talán ez a legtöbbet hangoztatott tipp - nem véletlenül. Egy két órás film spanyolul, felér egy intenzív tanórával. Az érdekes cselekmény miatt nem is érződik nyelvtanulásnak, így játszva szedheted fel a tudást. Kontextust ad a cselekmény a kifejezések mellé, így nemcsak azt tanulhatod meg, hogy egy szó mit jelent, de azt is, hogy milyen helyzetben tudod használni. Én a mai napig megmosolygom, mikor egy olyan kifejezést használok, amiről tudom, hogy a tíz évadnyi, angolul megnézett Friends (Jóbarátok) sorozatból tanultam. Nem csak az angolra igaz ez. Ugyanígy működik a német, holland, francia vagy spanyol nyelvtanulás is

Merd használni a nyelvet!

Ismered a megfelelő kifejezéseket? Így-úgy össze tudsz már rakni egy mondatot az adott nyelven? Le a kalappal! Ne félj használni az idegen nyelv tudásodat, nincs mit veszítened. Csak az fog rád fujjogni, aki nem tanult még más nyelvet az anyanyelvén kívül. Nem fontos a véleménye, te már több vagy nála. Sokkal jellemzőbb, hogy pozitív visszaigazolásokat fogsz kapni, és megbecsülést. Ez a legnagyobb motiváció a továbbtanuláshoz, amit csak el tudunk képzelni.

Változtasd meg a szokásaidat!

Ha nem csinálsz semmit másképp, akkor semmi sem fog változni! Elő kell, hogy vedd a telefont és meg kell, hogy csináld a leckét. Át kell, hogy állítsd a telefonod nyelvét. Át kell, hogy állítsd a hangsávot a film alatt. A hétköznapi szokásaid részévé kell, hogy váljon a nyelvtanulás és majd a tudás gondozása. Ne aggódj, soha nem volt még ilyen könnyű nyelveket tanulni, mint manapság. Neked is menni fog!

(BP Digital)