vita
#Lélek

Hogyan nyerj meg egy vitát?

2018.12.08.
2 perces olvasási idő

Hogyan is nyerhetsz meg egy vitát úgy, hogy érvényesíted a véleményedet anélkül, hogy elvesztenéd a türelmedet, vagy megsértenél bármilyen kapcsolatot, akár az iskolában, akár a családban vagy a szerelmi életben.

Kezdj kedvesen

Az egy közismert tény, hogy akkor alakulnak ki viták, amikor valaki kérdez valamit a másiktól. Ez lehet egy barát, aki a nézeteit próbálja megosztani veled, vagy egy tanár, aki ráderölteti, hogy úgy oldd meg az adott feladatot, ahogyan ő akarja. Szóval egy vita akkor kezdődik, amikor az egyik kérdez valamit a másiktól. Abban az esetben, ha ezt barátságos módon teszed, lefegyverzed a másik felet attól, hogy visszautasíthasson, vagy hogy vitát kerekítsen belőle. Ezzel azt is megakadályozod, hogy védekező helyzetben maradhasson.

Csak tényekre támaszkodj

Az egyik legrosszabb dolog, amit elkövezhetsz egy vita során, az, hogy az érzelmeidre helyezed a beszélgetést. Ahhoz, hogy megfelelő módon eljuttathasd az üzenetedet, nélkülözhetetlenek az érzelmek, de akkor sem jó ötlet elsődleges fegyverként támaszkodni rájuk. Ragaszkodj a tényekhez és próbáld uralni az érzelmeidet.

Tiszteld a másik fél véleményét

Sosem fogja minden ember ugyanazt gondolni, és a nézeteik sem fognak megegyezni. Sohase nézz le valakit csak azért, mert nem azokat a nézeteket vallja, mint te. Ne vádold a másik személyt azzal, hogy téved, még akkor sem, ha tudod, hogy ez az igazság. Emlékezz, te sem tudsz mindent. Ha nincs semmi, amit mondhatnál, egyszerűen maradj csöndben. Fejezd ki az egyet nem értésedet megfelelő módon. Ezáltal a véleményed különbözni fog az ővétől.

Ne fájjon elismerni, hogyha hibáztál

Ha egy vita közben rájössz, tévedtél, ne habozz beismerni, ezáltal az emberek komolyabban fognak venni a jövőben lezajló beszélgetések és viták során. Ezen kívül figyelemreméltó, ha valaki beismeri, hogy hibázott. Az emberek tisztelni fognak, és többen fognak az oldaladra állni, ugyanis mindenki jobban szereti az alázatos embereket.

Gyakorolj önuralmat

Az önuralom tanusítása rendkívül kifizetődő lehet, pláne, ha egy heves vitában foglalsz állást. Próbálj higgadt maradni. A vita lényege, hogy finoman és tapintatosan érvényesítsd véleményedet. Ha elveszted az önuralmadat a vita hevében, egy pillanat alatt halálos szócsatává válzozhat minden, ami személyes sértésekhez vagy akár fizikai erőszakhoz vezethet, ami nem túl szép.

Érd el, hogy ellenfeled egyetértsen veled

Nagyon fontos, hogy a másik fél minél hamarabb igent mondjon, és egyetértsen veled, függetlenül attól, milyen triviális témáról van szó. A lényeg az, hogy a másik személy ellenfélként tekintsen rád. Muszáj megértetned velük a mondanivalódat, hogy az oldaladra álljanak. Ezáltal kinyilváníthatod, hogy ugyanazon a szinten vagytok mind szellemi, mind erkölcsi szempontokból.

Meg se halld azokat az állításokat, melyeknek nincs értelmük

Az emberek azért emelik fel a hangjukat egy vita során, mert azt akarják, hogy meghalld őket. Figyelj oda mindenre, amit mondanak, még ha idegesít is, amit mondanak. Nem muszáj mindenre válaszolnod vagy reagálnod, amiket csak dobálnak rád. Azáltal, hogy nem válaszolsz és megőrzöd a hidegvéredet, azt fogod sugározni, hogy olyasvalaki vagy, aki minden esetben nyugodt és higadt tud maradni.

Mindig légy nyitott

Ahogyan azt már korábban említettük, meg kell értened, hogy különböző emberek különböző véleményekkel rendelkeznek. Az lenne a legjobb, ha megpróbálnád megérteni ezeket a nézeteket. Próbáld beleélni magadat az adott nézetbe a másik személy bőrében. Ha nyitottan gondolkozol, a későbbiekben előnyben részesülhetsz a saját véleményed érvényesítése során.

Adj időt a másik félnek, hogy beszélhessen

Próbáld végig hallgatni ellenfeledet egy vita során. Ezáltal olyan pontokig juthatsz el, ahol érvényesen támadhatod ellenfeledet. Minél többet beszélnek, annál többet tesznek le az asztalra. Szóval fogd be, szedd össze a tényeket, és csapj le rá kegyetlenül.

Hozz okos érveket

Dobj be tényket egy-egy helyen, hogy érvényesítsd a vitát. Hozz szilárd példákat és érveket a nézeteid mellé, mert ha tudományosan elismert tényekkel csapsz le, senki sem fog megkérdőjelezni, hacsak beszélgető partnered nem egy makacs személy.

Ezek a legjobb módok arra, hogy meggyőzz valakit arról, hogy neked van igazad, a te nézeteid a helyesek. Ha tudod, hogy igazad van, harcolnod kell, mindegy, milyen ára van. Nem kell lemenned az ellenfeled szintjére, ha az ő fegyvertára csak vádaskodásból áll.

(KamaszPanasz – Gy.P.)