szülő
#Szülőknek

5 dolog, amivel őrületbe kergeted tini gyermeked

2021.02.13.
1 perces olvasási idő

Manapság a tinik és a szülők egyre nehezebben találják meg a közös hangot egymással. Hol kezdődik a probléma?

Utánajártunk az 5 legidegesítőbb dolognak, amit a szülő mondhat vagy csinálhat a gyermeke előtt. Ezekre figyelve jobb kapcsolatot alakíthatsz ki gyermekeddel, a feszült légkört pedig oldani lehet.

Egy amerikai kutató nemrég több ezer tinit interjúvolt meg arról, hogy kiderítse, mi idegesíti vagy zavarja őket a legjobban. Emellett rengeteg szülőt is megkérdezett, hogy őket mi zavarja leginkább gyermekük viselkedésében. Íme, a kutatás eredménye.

"A szüleim mindig más gyermekéhez hasonlítgatnak."

Bizony, nem egyszerű dolog tininek lenni, főleg akkor nem, ha a változások közepette még valakihez hasonlítgatják is őket. Gondolj vissza a saját gyermekkorodra, bizonyára neked sem esett jól, ha a szomszéd tökéletes lányának érdemeivel vetették össze a sajátod. Természetes, hogy segíteni akarsz a gyermekednek, hogy sikeres legyen, és jól boldoguljon az életben. Ám az összehasonlítgatás csak ellenkezést és dacot vált ki a legtöbb fiatalból. Próbálj meg pozitív dolgokat felsorolni, dicsérni, és megmutatni a gyermekednek, hogyan fejlesztheti a meglévő képességeit.

"A szüleim sohasem elégedettek velem."

Sok tini úgy érzi, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és mégsem elégedettek vele. Ahelyett, hogy kritizálnád gyermeked, inkább dicsérd. Ha pedig segítségre van szüksége gyermekednek, segíts neki. A kis változásokra is figyelj: lehet, hogy gyermeked csak hármas-négyes jegyeket kap kémiából, de az előző félévhez képest jobban teljesít más tantárgyakból.

"Gázak a szüleim."

A generációs különbségek itt is érződhetnek. Amit te esetleg nem érzel kínosnak, az lehet, hogy a gyermekednek kellemetlen. Kérdezd meg a gyermeked, hogy mi az, amit nem tart “helyénvalónak”. Beszéljétek meg, hogy miért tartja kellemetlennek az adott helyzetet, és ha úgy látod jónal, magyarázd el neki, hogy miért nem kell kellemetlenül éreznie önmagát ilyen helyzetekben. A legjobb megoldás a kompromisszum és a rendszeres beszélgetés.

"A szüleim mindentől féltenek, és minden miatt aggódnak."

Ami egy tininél túlzás, az lehet, hogy neked természetes, hiszen a gyermeked akarod védeni. Ez az időszak egy fiatal életében a tapasztalásról szól, és meg kell tanulnia, hogy a saját hibáin keresztül szerezhet tapasztalatot. Persze te is lehetsz egy kicsit engedékenyebb, például ha egy buliról van szó. Ismerd meg a kamasz barátait, és győződj meg róla, hogy a gyermeked tudja, mit csinál.

"A szüleim mindig veszekednek."

Egy fiatal életében, még ha nem is mutatja mindig, fontos a családi béke. A veszekedésekkel csak összezavarjuk a tinit. A konfliktushelyzeteket próbáld meg úgy kezelni, hogy ebből minél kevesebb csapódjon le a gyermekedre. Beszélgess vele, ossz meg vele néhány információt, így jobb rálátást adhat a helyzetre.

(KamaszPanasz - onlinemontgomery.com)