vita
#Lélek

Tanulj meg vitatkozni!

2022.06.24.
2 perces olvasási idő

Vitatkozni jó, vitatkozni hasznos, vitatkozni művészet, amit már gyermekkorban tanítani kellene. Elég komoly súllyal bíró megállapítások ezek, de igazak. A vitatkozás nagy kincsnek és fegyvernek számított már az ókorban is. Na ez nem az egymás torkának ugrós, alaptalan vádakkal és szidalmakkal tarkított ordibálást jelenti, hanem az ész érveken alapuló, a realitás talaján maradó vélemények közlését és megvédését.

De vajon tudunk vitázni? Milyen alapelveket érdemes betartani egy vita során? Miben segíthet a megfelelő vitakultúra és miként sajátítható el? Nos ennek járunk most utána.

A vita eszköz a kezedben ahhoz, hogy elmond és megvédd a saját véleményedet

Mindenkinek lehet más a véleménye, ezeknek a megismerése, megértése és elfogadása fontos feladat. Ez persze nem jelenti azt, hogy neked is hasonlóan kell vélekedni az adott dologról.

Ha nem értesz egyet valakivel valami fontos dologban, akkor az nem megoldás, hogy hangosan, személyeskedő és bántó módon, a kapcsolatot és a légkört romboló veszekedéssel adsz hangot neki. Vitázni lehet, üvöltve veszekedni nem.

A kulturált vitára neked is szükséged van (lenne), hiszen a dolgok átbeszélése, az egymással szembenálló vélemények megismerése és ütköztetése előmozdítják a kapcsolataidat. Gondolj bele: ha mindig, mindenki mindenben egyetért, a fejlődés is egy helyben toporogna.

A kulturált vitában nincs győztes, nincs vesztes, csak közös nevező

Téves hiedelem, hogy egy vitának mindig van győztese, és van vesztese, akit illik jól megalázni és a földbe döngölni. A vitatkozás nem szabad hogy erről szóljon. Sokkal inkább arra kell hogy alkalmas legyen, hogy a felek ütköztessék a nézeteiket, véleményüket, megismerjék a másik fél nézőpontját, majd létrehozzanak egy letisztultabb szemléletet, ami mindkettőjüknek megfelel.

A vita csoportosítása

A vitának többféle célja és a cél eléréséhez többféle eszközrendszere van, ezek alapján négyféle típusát különböztethetjük meg:

  • a leggyakoribb a veszekedés: ez egy olyan vita, amit érzelmi feszültség generál, a célja pedig ennek az érzelemnek a levezetése, valamint a vitapartneren való győzedelmeskedés. A veszekedés során sokféle eszköz előkerül – a kiabálás, a káromkodás, az érzelmi zsarolás, a személyeskedés.
  • egyezkedés típusú vita: itt a vitapartnerek célja az összes fél számára elfogadható megállapodás létrehozása. Kész vagy az engedményekre, ha cserébe te is kapsz bizonyos előnyöket a másiktól.
  • rivalizálás típusú vita: itt is különböző érdekek ütköznek, a cél egy harmadik fél meggyőzése arról, hogy neked van igazad (például bizonyítani akarod az anyukádnak, hogy te szebben kitakarítottál, mint a testvéred)
  • racionális vita: ez a legnehezebben kivitelezhető, mert a cél az igazság kiderítése és a helyes döntés meghozatala. Itt kizárólag csak tények, érvek, szabályok ütközhetnek.

Vitatkozni jó, mert alapvető az emberek és a kapcsolatok fejlődésében

Miért jó vitatkozni? Mert a vitatkozás olyan tudomány ami tanulható és tanítható, párbeszédet indít el a két szembenálló fél között. Egy olyan kommunikációs stratégia, ahol nem a fizikai erő dönt.

  • arra sarkall, hogy a saját igazad bizonyítása érdekében kutatómunkát végezz - új ismereteket szerezz, következtetéseket vonj le
  • megtanít arra, miként kell a másik fél érveit átlátni, azokat a saját érveiddel megcáfolni
  • a viták során fejlődik az információk szelektálásának és rendszerezésének képessége
  • a többszempontúságra okít, arra, hogy egy dolgot több oldalról is képes légy megvizsgálni
  • tiszteletre motivál - arra, hogy meg kell hallgatni a másik fél véleményét is

Mostmár csak az a kérdés, hogy miként kell eredményesen vitázni?

  • vitatkozni csak akkor tudsz eredményesen, ha az adott témában elméletben és/vagy gyakorlatban is vannak ismereteid
  • érvelj és cáfolj - érvekkel támaszd alá az igazad - higgadtan, megfontoltan kiabálás nélkül, és cáfold a vádakat
  • mindig tekintsd egyenrangúnak a vitapartnered, ugyanis ha lenézed, az már nem vita lesz, hanem kioktatás
  • ne tarts kiselőadást - amit mondasz mindig legyen rövid, velős és lényegre törő
  • bármennyire nehéz, de soha ne térj el a tárgytól, ne emlegesd fel a múltat és semmiképp ne személyeskedj

Vitatkozni kell, vitatkozni jó - de azért, ha egy mód van rá, jobb a békesség.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: https://mipszi.hu