veszekedés
#Lélek

Gyakori veszekedés a párkapcsolatban: mi a megoldás?

2021.05.28.
2 perces olvasási idő

Egy párkapcsolatban a veszekedések normálisak, és menetrendszerűen bekövetkeznek. Mivel nem vagyunk egyformák, óhatatlan, hogy az első időszakban mindenképp, de akár később is lesz valami, amin vita alakulhat ki, amiben nem értetek egyet. A kérdés az, hogy hogyan rendezitek le ezeket a kérdéseket.

Nem csupán a véleményünk különbözhet, hanem nagyon gyakran az is, ahogy egy adott problémát kezelünk. A konfliktuskezelési készségünk nagyban függ attól, mit szoktunk meg, mit láttunk otthon, ismerősöknél, és hogy milyen a saját személyiségünk.

Mindenekelőtt viszont fontos leszögezni, hogy amennyiben egy vita vagy veszekedés után félelemmel teli, vegyes érzések maradnak benned, akkor ott valami biztosan nincs rendben.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, amivel közelebb kerülhettek a párkapcsolati konfliktusok hatékonyabb megoldásához.

Állj készen

Ha úgy érzed, hogy feszültség van a levegőben, akkor készülj fel még időben. Gondold végig a saját álláspontodat, hogy mit és hogyan szeretnél közölni a pároddal, hogy azt meg is értse és elfogadja. Fontos, hogy légy tisztában az érzéseiddel vagy bizonytalanság esetén kérd ki egy bizalmas személy véleményét.

A véget nem érő viták

Gyakran futnak a párkapcsolati viták zsákutcába, ahonnan nincs kiút és nincs megoldás, hacsak az egyik partner fel nem adja teljesen az álláspontját - ami elég ritka. Mi vezethet benneteket ilyen zsákutcába?Gyakori viták

Egymás hibáztatása

Nem érdemes azon veszekedni, hogy ki kezdte el és miért. Egy kapcsolat sokkal bonyolultabb dolog, mint azt sokan gondolnák, ami egy vitában is megmutatkozik. Ha azon megy a szócsata, hogy ki kezdte hamarabb, ott valójában nincs is valódi probléma, inkább a hozzáállásotokat kellene átgondolni. Vannak ugyanis olyan dolgok, amin nem érdemes veszekedni - és ez éppen olyan.

A múlt felemlegetése

Maradj inkább a jelenben. Régmúlt dolgok felemlegetése csak még jobban elviszi a vitát a rossz irányba és nem a megoldás felé vezető utat jelenti. Ha fontos dolgok történtek a múltban, melyeket mindenképp meg kell beszélni, akkor arra keressetek inkább egy másik alkalmat. Nyugodt körülmények között érdemes az ilyesmit megvitatni, a jelenlegi problémától függetlenül. Ne keverd a problémákat, mert csak összezavarod vele a másikat, ő pedig támadásként veszi.

„Mindig” és „soha”

Ez az a két szó, amely csapdába tudja ejteni az embert, ha a vitapartnere használja ellene („soha sem hallgatsz rám”, „mindig elfelejted, amit mondok neked”). Ez arra jó, hogy kiadd a negatív érzelmeidet, dühödet és jól a másikra zúdítsál minden rosszat, de ez nem fog segíteni a probléma megoldásában - sőt, a párod sem fog ezután másképp viselkedni. Ha helyettesíted azzal, hogy ekkor és ekkor ezt meg azt tetted, így konkretizálva a dolgokat, akkor egyből belátóbb és megértőbb lesz a másik is - feltéve, hogy jogosan veted a szemére a múltbéli tetteit.

Harag, düh

A harag vagy a dühkitörés igen erős érzelmi reakció, sokan kifogásként használják, ha helytelenül viselkedtek a másikkal szemben: „nem volt szándékos”. Néha ugyan jól jön, mert akkor egyértelműen a másik tudtára tudod adni, hogy amit tesz az nem jó neked, megbánt, vagy nem kezel egyenlő partnerként, valamint erőt ad, hogy kiállj önmagadért. Ha úgy érzed, hogy elhatalmasodik rajtad a düh, inkább vonulj vissza, mielőtt meggondolatlanul valami visszavonhatatlan dolgot cselekednél.

Mondd ki egyértelműen, hogy most szünet lesz a beszélgetésben, ha lenyugodtak a dolgok, akkor lehet folytatni. Kezdd újra a beszélgetést, miután lenyugodtál, mert a problémára jobb megoldást találni, mint megbeszélés nélkül hagyni.

Az hogy haragszol a másikra még nem ok arra, hogy megbántsd, fájdalmat okozz neki fizikailag vagy érzelmileg. Ha túlrengenek az érzelmek benned, akkor inkább írd le vagy vezess naplót, így könnyen és ártalmatlan módon kieresztheted a dühödet.

Az idő gyógyír mindenre

Ha úgy néz ki, hogy sehová se jut a vita, vagy állandóan ugyanaz ismétlődik, akkor itt az ideje egy kis szünetnek. Néhány nap pihenő után vissza lehet térni az adott témára, persze csak akkor, ha közben meg nem oldódott magától vagy el nem felejtődött. Néhány nap időt enged némi gondolkodásra, helyzetértékelésre. Lehet, hogy ennyi idő után a dolgok másként festenek és lesz megoldás a problémára. Ha sikerül megegyezésre jutni, akkor felesleges tovább folytatni a harcot, jobb elfelejteni, miért is ment a vita, az élet megy tovább.

Hagyj esélyt a dolgoknak, hogy rendeződjenek a maguk módján, mielőtt nekiesnél a másiknak. Nem árt néha önmagadba nézni, hogy minden rendben van-e, vagy objektíven értékelni a kapcsolatot, hogy van-e jövője, érdemes-e küzdeni a megmentéséért.

(KamaszPanasz - N. L., lovegoodbadugly.com)