dühkitörés
#Lélek

A harag és a dühkitörések kezelése

2020.08.01.
1 perces olvasási idő

Gyakran előfordul, hogy a nap során felgyülemlett haragot és idegességet épp a hozzánk legközelebb álló személyre zúdítjuk. Tanuld meg, hogyan kerülheted el, hogy a dühödet másokon töltsd ki.

A harag egy alapvetően normális érzelmi megnyilvánulás, ami minden embernél előfordul és a haragtársas kapcsolatok során időnként elkerülhetetlen, főleg konfliktus helyzetekben. Ám ha nem tudjuk kezelni a dühkitöréseinket vagy ha folyamatosan haragszunk valakire, akkor könnyen megkeseríthetjük mások és a saját életünket is.

Hogy ezt megelőzzük, erősítenünk kell az önuralmunkat és csiszolni a konfliktuskezelési technikánkat. Alapvetően mindenki képes kontrollálni az érzelmeit, bizonyos mértékig. Ezt a képességet kell magasabb szintre emelni.

Rendszeres mozgás

Eddz rendszeresen, főleg akkor, amikor úgy érzed, túl sok harag gyúlt fel benned. A mozgás jó hatással van a feszültség kezelésére, egy fárasztó edzéssel kiengedheted a fáradt gőzt anélkül, hogy másnak vagy magadnak ártanál. Ha még nincs kiforrott edzésprogramod, érdemes kipróbálnod többfélét is, hogy megtaláld, melyik illik hozzád a legjobban. Kezdd az egyszerűbbekkel: futás, biciklizés, vagy a küzdősportok valamelyikét. Itt megtanulhatod a fegyelmet és az önuralmat.

Megfelelő légzés

A mély lélegzetvétel megnyugtat, és kitisztítja a fejed. Végy egy nagy levegőt lassan és kényelmesen, tartsd bent egy kis ideig, majd lassan ereszd ki a levegőt. Ilyenkor a „hasadba” szívd a levegőt és ne a mellkasodba. Ahhoz, hogy jól és hatásosan végezhesd, nem árt némi gyakorlás. A mély légzés hatására frissül a vérkeringésed, ami jó hatással van a szervezet egészére.

Megnyugtató hobbi

Keress olyan elfoglaltságot vagy hobbit, amely megnyugtató és kellemes érzéssel tölt el! Válassz olyat, ami teljes figyelmet és összpontosítást kíván. Lehet ez a kertészkedés, a jóga, a festés, a zene, a barkácsolás, a horgászat vagy bármi más.

Megértés mások és önmagad iránt

Fontos tudnod, hogy mi az, ami kihoz a sodrodból. Ha ezt megérted és felismered, akkor még idejében tehetsz ellene, még mielőtt robbanna a bomba.

Ha ezeket a módszereket alkalmazod, jó eséllyel csökkentheted a haragodat. Ha nem is múlik el teljesen a rossz érzés, de kitérsz a konfrontáció elől, már megérte az erőfeszítést.

(KamaszPanasz - N. L.)