abortusz
#Vágyak

Az abortusz tönkreteheti a kapcsolatunkat?

2012.03.27.
2 perces olvasási idő

Nemrég a barátnőm és én elvégeztünk egy otthoni terhességi tesztet, és pozitív lett. Négy nappal később már egy klinikán ültünk, és vártuk, hogy a barátnőmet szólítsák abortuszra. A barátnőm hallani sem akart más megoldásról, csak minél hamarabb túl akart esni a dolgon.

Én egész idő alatt minden erőmmel támogattam és gondoskodtam róla, és igyekeztem annyi szeretetet adni neki, amennyit csak tudtam, miközben rám is rengeteg nyomás nehezedett. El is mondta, mennyire tökéletes volt a hozzáállásom és a viselkedésem egész végig. De, ami ezután következett egy totális hullámvasút volt: hangulatingadozásai voltak, az egyik pillanatban túláradó boldogság töltötte el a társaságomban, a következőben viszont gyakorlatilag látni sem akart.

Azt mondta, szeretne külön tölteni egy kis időt. Meggyőződése volt, hogy egy ilyen élmény (mint az abortusz) visszavonhatatlanul megváltoztat egy kapcsolatot. Az ő döntése volt, de ez az abortusz végül olyan hatással volt rá, amire nem számított. Nem tudta feldolgozni, hogy megölte a gyerekünket, éjszakánként még gyakran álmodott is a meg nem született gyermekünkkel.abortusz - gond a párkapcsolatban

Most már tudom, hogy az abortusz érzelmileg a padlóra küldheti az embert, attól függetlenül, hogyan gondolkodott róla előtte. Én meg itt vagyok, teljesen kirekesztve, és azon gondolkozom, hogy tényleg így kellene lennie? Olyan nagyon szeretem, az egész világot jelenti számomra.

Ő többször is a tudtomra adta, hogy ugyanezt érzi irántam. Hogyan képesek az emberek megbirkózni ezzel a krízissel? Ez gyakori? Milyen lehetőségei vannak egy egyetemi hallgatónak az abortusz után? Hogyan győzhetném meg arról, hogy nem kell hogy ez véget vessen a kapcsolatunknak. Vagy tévedek és mindez elkerülhetetlen?

Kedves Levélíró!

Bármilyen kapcsolatban is állsz azzal aki abortuszon esett át, sajnos komoly érzelmi akadályokkal kell szembenézned, legyen akár a kedvesed, akár egy barátod, akár egy családtagod az érintett személy. Úgy néz ki a barátnőd sok bonyolult, gyakran ellentmondásos érzelmi állapoton megy most keresztül: szomorúság, boldogság, düh, megkönnyebbülés, zavartság és megbánás. Olyan gyorsan hozta meg a döntését, hogy most kell szembesülnie összes érzésével. Ha a barátnőd azt mondja, hogy egy kis magányra van szüksége, az egy módja lehet annak, hogy megbirkózzon döntése következményeivel.

Úgy látom hatalmas erőfeszítést tettél, hogy támogasd őt. Kimutattad a saját érzéseidet is az abortusszal kapcsolatban? A legjobb dolog, amit most tenni tudsz, hogy biztosítod a barátnődet arról, hogy mellette állsz, akár készen áll, akár nem. Nem fogod elhagyni, de megadod neki a teret, amire szüksége van. Gyakran előfordulhat majd, hogy mindenképp el akarod mondani, neki, hogy sajnálod, hogy neki kell keresztülmennie mindezen fizikailag, és sokszor ellenőrizni akarod, hogy hogyan érzi magát. De várd meg, amíg készen áll, és majd ő hív majd fel, és ketten leülhettek megbeszélni, hogy mi történt, és mi a következő lépés ezután.

Benned is rengeteg érzés kavaroghat a terhességgel és az abortusszal kapcsolatban, és a Te érzéseid talán mások lehetnek, mint a barátnődé. Teljesen normális, ha a többi érintett személyben is sok érzelem tombol, úgy, mint szeretet, gondoskodás, megkönnyebbülés, idegesség, zaklatottság, kudarc, tehetetlenség, bűntudat, félelem és/vagy düh. Ezek közül biztos nálad is számos érzelem előfordul. Az érzéseid az idő folyamán változhatnak is. Gyakran egy semleges fél véleménye sokat segíthet az érzéseid és a problémáid rendszerezésében. Ha beszélni akarsz egy szakértő tanácsadóval, az egyetemeken általában kaphatsz segítséget a diáktanácsadó szolgálatok szakembereitől. Akár egyedül, akár ketten együtt is kérhettek időpontot.

Úgy tűnik, hogy csak azért jelentkeztek most problémák a kapcsolatotokban, mert ez az abortusz megtörtént, Elég gyakori a hasonló helyzetben lévő pároknál, hogy az abortusz után komoly stressznek van kitéve a kapcsolat. Segíthet, ha hátralépsz egy lépést és, megfontoltan kommunikálsz. Légy türelmes, és szakítsatok elég időt a beszélgetésre. Ha mindketten egyetértetek, és segítitek egymást, a kapcsolatotok sokat javul majd. Még ha végül a szakítás mellett döntötök is, akkor is tudni fogod, hogy Te mindent megtettél ebben a nehéz időszakban.

Végül pedig, ne legyél olyan kemény magaddal (tudom, ez nem könnyű)! Jó munkát végzel, a támogatás és a törődés a legjobb dolog, amit tehetsz a barátnődért és magadért is. Az idő, az átgondolt döntések, és a megfelelő kommunikáció végül hozzásegít majd titeket, hogy megtaláljátok a megfelelő megoldást.

(KamaszPanasz)