fesztivál
#Zöldövezet

Tisztán és egészségesen a fesztiválokon

2023.06.30.
5 perces olvasási idő

Ha megkérdeznénk a fiatalokat, hogy mi a 3 legjobb dolog a nyáron, biztos, hogy nagy többségüknél a fesztivál benne lenne a toplistában. De a fesztivál nem csak szórakozás, gyakorlatilag egy kisebbfajta túlélőtábor.

Hogyan maradjunk tiszták és egészségesek egy fesztiválon?

Ha te is tervezed, hogy részt veszel az egyik hazai vagy akár külföldi nagy fesztiválon, akkor ez a cikk most neked szól. Most ugyanis pár tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan gyere haza egy darabban, hogyan érezd jól magad és, hogyan tartsd magad fitten a bulikon.

Az első kihívás, amivel a fesztiválozóknak szembe kell nézniük, az maga a természet. Legyen szó szikrázó napsütésről vagy futó záporokról, mindegyiket túl kell élnünk. Ezért fontos, hogy a táskába mindenképpen kerüljön a naptejtől kezdve az esőkabátig minden. Persze most mondhatnád, hogy minek annyi cucc, de hidd el, jobb az, ha soha nem veszed elő némelyiket, mintha nem lenne nálad, de égető szükséged lenne rá.

Éld túl a napsütést

Ha a Nap előbújik a bulik alatt és nincs nálad fényvédőkrém, pár óra múlva hamar úgy érezheted, hogy olyan, mintha megfáztál volna. Hogy miért? Mert a napszúrás eleinte teljesen hasonló tüneteket produkál. Szóval, ha nem szeretnéd elrontani a saját szórakozásod, már előre készülj fel elegendő mennyiségű fényvédőkrémmel. Továbbá a fesztiválok nagy része általában szabadtéri, így fontos, hogy a fejeden is mindig legyen valami.Fesztivál és higiénia

Ha jön az özönvíz...

Amikor a felhőtlen napsütést megzavarja egy – az egyébként igen gyakori – nyári záporok közül, akkor bizony a vízálló ruha lesz elengedhetetlen kelléke a fesztiválozóknak. Mert annak, hogy eresztől ereszig szaladgálsz, majd bőrig ázol, nem túl sok értelme van. Röviden, fontos, hogy belássuk, az esőkabátnak ugyanakkora szerepe van, mint például a sátradnak, vagy a kajádnak, így semmiképpen se felejtsd otthon. Természetesen az esőkabát nem jelenti azt, hogy nem fogsz úgy kinézni az eső végére, mint egy ázott macska, de legalább a lelkesedésed fenntartja.

Természetesen a vízálló ruházat mellett arról is győződj meg, hogy van-e vagy lesz-e elegendő száraz ruhád, legyen akármilyen is az időjárás. Így legyen nálad a pulcsitól, a fürdőnadrágig mindenből elegendő. Persze mondhatod, hogy mindezt elcipelni és bepakolni nagy meló, de hidd el, túlélő felszerelésed még később nagy hasznot fog hozni! Továbbá mivel sok ruhád van, te leszel a legnagyobb stylist a környéken.

Gumicsizma

Ha egy kicsi esély is van arra, hogy lesz sár a fesztiválon, mindenképpen fontos, hogy vigyél magaddal megfelelő gumicsizmát. Ma már mindenféle színben és fazonban kaphatóak az extrémtől az egészen egyszerűig. A gumicsizma nem csak dögösen néz ki, de tartja a lábat és nyugodtan járkálhatsz benne ott, ahol akarsz. Nem kell figyelni, hogy éppen mibe lépsz. Továbbá szárazon tartja a lábadat, így elkerülheted a kellemetlen fertőzéseket, melyek akár az egész fesztivált elronthatják számodra.

Ép lábbal a fesztiválon

Fontos, hogy vigyél magaddal kényelmes cipőt, sőt, ha lehetséges többet is. Ugyanis még a legzöldebb fesztiválon is előfordulnak törmelékek, amikbe biztos, hogy legalább egyszer ottléted során bele fogsz lépni. Az egyenetlen talajról pedig már ne is beszéljünk, amely még kényelmes cipőben is komoly problémákat okozhat, hát még a kényelmetlenben! Egy-két pár jól bejáratott és megbízható cipő, plusz pár zokni, máris biztosítja számodra a biztonságos fesztiválozás alappilléreit!

Érezd jól magad - legálisan és felelősségteljesen

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember szeretne meginni valamit, miközben épp kedvenc bandája zenél. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a fesztivál területén nincs törvény, ez azonban - sajnos vagy sem - de nem igaz. Így a 18-as korhatár itt is ugyanúgy kötelező érvényű.

A 18 felettieknek pedig észben kell tartaniuk pár alapvető szabályt. Így az ő és a mások fesztiválja is zavartalan és boldog lesz.

Íme, pár jó tanács 18 év felettieknek

Először is soha ne igyál üres gyomorra. Továbbá fontos, hogy folyamatosan hidratált légy, szóval bizonyos időközönként igyál egy pohár vizet, vagy váltogass alkoholos és alkoholmentes italok között. Ne keverd drogokkal italod! Mint bárhol máshol, a fesztivál területén is tilos a droghasználat, továbbá büntetendő!

Fontos azonban, ha netán mégis valakivel probléma történne, értem ez alatt a komolyabb részegséget vagy egyéb alkoholból származó problémát, fontos, hogy valaki mindig legyen vele, és ha úgy ítéli meg, hívjon szakszerű segítséget. A fesztivál területén számos információs pult van, sőt elsősegélyhelyek is találhatóak. Ha nem tudjátok, mit kell tenni, vigyétek oda barátotokat, ahol majd szakemberek ellátják. Ilyenkor mondjatok el mindent, hogy mi történt, a beteg érdekében! Még akkor is, ha a cselekmény nem volt feltétlenül legális!

Ügyelj a gyomrodra és a fertőzésekre

A fesztiválozók egyik legnagyobb ellensége kétségkívül a hasmenés. A hasmenés azonban megelőzhető, ha pár óvintézkedést megteszel a fesztivál során. Így például alaposan kezet mosol minden egyes WC használat után, továbbá, amennyire lehet, mindig szappannal moss kezet és tisztálkodj!

Az érem másik oldala a táplálkozás. Fontos, hogy nagy részben olyan ételeket egyél, amelyet egyébként is fogyasztanál. Ne egyél meg például egy nap 4-5 fűszeres hamburgert, ha előtte csak hetenként ettél egyet. A gyomrod valószínűleg nem lenne hálás érte.

Vigyél magaddal pár szelet müzlit, nassolni valót, kekszet és pár gyümölcsöt. Ezek még az elrontott gyomor közérzetén is javíthatnak. Továbbá könnyű őket tárolni, fenntartják az energiaszinted és csökkentik a vágyat, hogy folyton nagy fűszeres ételeket vásárolj.

Ez is edzés, de nem a köznapi értelemben

Már fel se tudod idézni, hogy mikor edzettél utoljára? Nos, akkor ideje egy kicsit rágyúrni a fesztiválra. A hajnalig tartó bulizáshoz, tánchoz ugyanis kell ám szufla! A fesztiválon mindig csak mérsékelten kezdd a bulit, aztán, ha úgy érzed, bírod még, akkor mehet energikusabban is.

Mint a normális edzésnél itt is figyelni kell a sérülésekre! A tánc közben szerzett rándulások, ficamok ugyanis az egész fesztivált tönkretehetik. Az egyenetlen talaj miatt – főleg a koncert hevében – még inkább nagyobb a veszély, így mindig előre, még világosban nézd meg, milyen a talaj a koncert előtti téren.

Reggelenként pedig mozgasd meg magad, és egy kicsit nyújts! Így másnap ugyanolyan energikusan tudod folytatni a bulizást, ahogyan előző este abbahagytad!

Sátorozz

A fesztiválok elengedhetetlen kelléke a sátor. Az emberek nagy része nem szeret kempingezni, ám a fesztiválok jelenléte óta többen sátoroznak, mint valaha. Sokak számára visszataszító, ijesztő és koszos, de sokan vannak, akik számára a kemping egyenlő a tábortűzzel, a barátokkal és a véget nem érő éjszakákkal. Tartozz akármelyik típusba, ha pár alap technikát és trükköt elsajátítasz, számodra is élvezetes lehet a sátorozás.

KamaszPanasz tipp: Ha külföldre mész fesztiválozni, a legnagyobb figyelmed mindig az irataidon legyen. Ezeknek keress egy olyan fedett és eldugott helyet a sátorban, ahol a természet csapásaitól és a tolvajoktól is védettek!

Győződj meg indulás előtt arról, hogy a sátrad valóban vízálló-e, hogy van-e min aludnod – például egy szivacson vagy egy felfújható matracon -, hogy van-e hálózsákod, amely segít védekezni a hőmérsékletingadozás ellen.

Felállításnál figyelni kell a domborzatra. Próbáljunk meg kicsit magasabbra lesátorozni, mint a többiek. Így, ha netán eső lesz, nem mi leszünk a lezúduló víz középpontjában.

Élvezd

Ha ezeket a szabályokat, tippeket betartod, akkor már szinte garantált a siker! Az esték így majd nyugodtan végződnek, és hajnalban a pár órás alvás igazi felüdülés lesz. Ha azonban az energiád is beosztod, a napok majd csak úgy repülnek, és számodra megmarad egy felejthetetlen élmény.

Most pedig a végére összeállítottunk egy listát, melyet mindenképpen nézz végig, mielőtt fesztiválozni indulsz.

Fesztivál túlélőcsomag

- Nedves törlőkendő. A piperecikkek közül ez az egyik legsokoldalúbb eszköz. Ennek segítségével ugyanis könnyen kezet tudsz tisztítani, továbbá az egyébként kellemetlen szagot árasztó testrészeket, így például a hónaljat vagy a nemi szervek környékét is meg tudod vele törölni. Így TALÁN a melletted ülő pali vagy nőci nem fog kidőlni mellőled a szagod miatt!

- Fogkefe. Szeresd a fogkeféd! Ez ugyanis azaz eszköz, amely segít abban, hogy a fesztivál utolsó napján is szemtől szemben merj beszélgetni egy lánnyal! Arról már nem is beszélve, hogy igazi bűnlemosó! Mert amennyi összevissza kaját a pár nap alatt megeszel, nem lesz egyszerű feldolgozni!

- WC-papír. Nem szorul magyarázatra, igaz?

- Mobil telefon. Csak akkor használd, ha ténylegesen szükséged van rá! Spórolj az akkumulátorral! Mindig hagyj egy SMS-nyi töltést a telefonodon! Így, ha netán elvesztél könnyen tudsz írni barátaidnak, hogy megkeressenek.

- Zászló. Ha a mobil számodra már túl sok a modern technika vívmányai közül, akkor vigyél magaddal egy régi, és feltűnő zászlót. Ezáltal a csapat, akivel mentél, tudni fogja, hogy hol vagy, ha netán elvesznél a fesztiválozó tömegben.

- Füldugó. Még egy hosszú és fárasztó nap után sem biztos, hogy el tudsz aludni egy fesztiválon. Különösen akkor, ha a szomszédok programjába reggelig tartó tánc és zene van beiktatva. Hogy mindezt úgy orvosold, hogy neked is jó legyen és a szomszédok se sértődjenek meg, dugd be a füldugót a füledbe, majd aludj el!

- Tampon. Soha nem lehet tudni. És ha nem neked, akkor egy kevésbé felkészült barátodnak lehet, hogy jól jön!

- Kondom. Az éjszaka kiszámíthatatlan! Lehet, hogy ez most a te napod lesz. Semmiképpen se szalaszd el amiatt, hogy nincs nálad óvszer!

Most pedig, kedves felkészült fesztiválozók, irány a legközelebbi kemping!

(KamaszPanasz - Cs. B., childrenfirst.nhs.uk)