buli
#Drog, cigi, alkohol

7 veszélyes buliszituáció - Második rész

2015.05.24.
3 perces olvasási idő

A tiniken levő nyomás kockázatosabbá teszi a bulizást, mint amilyennek lennie kellene. Lássuk, milyen veszélyes helyzetek állhatnak elő, és hogyan tudsz védekezni ellenük.

Előző cikkünkben bemutattuk az első két veszélyes helyzetet, amibe egy buli során keveredhetsz. Íme, a folytatás:

3. Elvárják tőled, hogy játssz egy veszélyes bulis játékot

Már tudsz az ivás veszélyeiről. De van néhány más veszélyes bulizós játék, amiket sohasem kellene kipróbálnod.
“A részegedj okosan” vagy “A pirula parti” veszélyes játékok lehetnek. Az utóbbiban véletlenszerűen szedsz be különböző pirulákat és ezek, akár meg is ölhetnek. Olyan, mint az orosz rulett...Soha nem tudod kiszámítani, hogy milyen hatással lesz rád, vagy, hogy milyen kis mennyiségű szert vehetsz be a halál kockázata nélkül.

Fojtogatós játék. Azt állítják, hogy növeli az eufóriát, amikor már valaki egyéként is „száll” az alkohol hatása miatt, a fojtogatás elzárja az agy oxigénellátását, és még ha néhány másodpercig is tart maradandó agyi károsodást okozhat. Memóriaproblémáid lehetnek, nyelvi nehézségeid, nehezebben veszed észre a dolgokat, vagy akár egyes agyi funkciók is kieshetnek, megbénulhat a karod vagy lábad. És ha az agytörzsed károsodik, akkor meghalhatsz.

Mit tegyél: Ha erőltetik, hogy szállj be a játékba, egyszerűen menj el. Van egy csomó más buli és lehetőség, és végül tisztelni fognak amiatt, hogy kiállsz az elveidért. A kockázat túlságosan nagy.

4. Valaki fűvel kínál

“Ez teljesen természetes,”mondhatják neked. De a természetes nem jelenti azt hogy ártalmatlan. A kutatások kimutatták, hogy a marihuána szívása ugyanolyan hatással van a vezetési képességeidre, mintha ittas lennél.

A fű vagy marihuána hazánkban teljes mértékben és minden mennyiségben illegális. Néha LSD-vel, kokainnal, és heroinnal keverik össze, így soha nem is tudod igazán, hogy mit kaptál.. A népszerű hiedelmekkel ellentétben a kutatások bebizonyították, hogy a marihuána függőséget okoz. A tizenöt év alatti marihuána fogyasztók meglepő módon hatvan százalékban válnak kokain függővé.

Mit tegyél: Utasítsd vissza. Ha úgy érzed, hogy a „nem” nem elég, akkor mondhatod azt, hogy rosszul leszel tőle, vagy álmosít, vagy neked nem használ. Egyébként igazából senkinek semmi köze hozzá, miért hagyod ki, úgyhogy arról, aki rád akarja erőltetni a dolgot, egyszerűen ne vegyél tudomást.

5. Aki randira hívott, vagy aki hazavinne, cserben hagy

Előfordulhat, hogy otthagynak téged a pácban - fuvar nélkül. Ám az, hogy biztonságosan hazaérj kritikus az épséged szempontjából. Az amerikai tinédzserek halálának legfőbb okai az autóbalesetek. Háromból egy halált a közúti balesetek okoznak. 2005-ben az autóbalesetben meghalt tinédzserek körülbelül egyharmada volt ittas.

Mit tegyél:

  • Keress valaki mást, akit elég jól ismersz (aki józan) és haza tud vinni. Ha nem találsz, hívd fel az egyik szülődet, vagy idősebb testvéred, vagy valaki mást, akiben biztosan tudod megbízhatsz.
  • Szégyelled, hogy apukád kell hívnod, hogy összeszedjen? Kérd meg őt, hogy néhány háztömbbel arrébb parkoljon a buli helyszínétől és sétálj oda a kocsihoz egy barátoddal.
  • Ha nem tudsz elérni valakit, akit ismersz, hívj egy taxit. Mindig tarts meg pár ezer forintot vészhelyzetre taxidíjra, a cipődben vagy melltartódban, addig, amíg rajtad van és nem a zsebedben nem veszítheted el. Írd be egy taxitársaság számát a telefonodba. Ha nincs nálad készpénz, akkor is mindig össze tudod szedni a taxidíjat, amint hazaértél.

6. Egy fiú szexuálisan agresszíven viselkedik veled

Először mondd neki, hogy vegyen vissza. “Hagyj békén,” ez általában használ. Mondd neki, hogy "Nem." Ha még mindig tolakodó, legyél a barátaiddal, és mondd el valakinek, akit ismersz. Még jobb, ha van egy fiú barátod, aki ott van veled. Ha igazán félsz, egyszerűen menj el. Akármit is teszel, de maradj egyedül vele, és ha ez megtörténik, mondd el egy barátodnak. Vigyél valakit magaddal, ha a mosdóba kell menned, vagy a kocsihoz.

Még egyszer, ha úgy gondolod, hogy szexuálisan molesztáltak hívd a rendőrséget és menj kórházba azonnal. Ne félj megtenni ezt, még ha nem is voltál józan akkor. Ne zuhanyozz le, ne válts ruhát, ne mosd meg a fogadat vagy ne használd a mosdót, ha el tudod kerülni, mert értékes bizonyítékokat veszíthetsz akármilyen bűntényről, ami ellened volt elkövetve.

7. A szüleid azt mondták hívd őket, bármi történjen, de te még mindig félsz, mi van akkor, ha kiborulnak

A kommunikáció kulcsfontosságú. Legyen egy őszinte beszélgetésed a szüleiddel, jóval a követező parti előtt.

Mit tegyél:

  • Mondd, hogyha alkohol hatása alatt állsz, és kellemetlen szituációba kerülsz.
  • Kössetek kompromisszumot, hogy nem beszélitek meg a témát aznap este, hanem csak a következő reggel.
  • Ha nincsen olyan kapcsolatod a szüleiddel, hogy lehetne egy ilyen beszélgetésetek, keress egy másik felelősségteljes felnőttet, hogy legyen akihez fordulhatsz: egy barátot, egy idősebb testvért, vagy egy szomszédot.

Ha bajban vagy, sohase félj hívni a segélyhívó számokat, vagy elmenni a kórházba, ha egy barátod bajban van. Egy orvos nem fog a rendőrséghez fordulni azért, mert ittas vagy. Neki nem ez a munkája.

(Sz. D. L.)

Kapcsolódó címkék

buli