szex
#Vágyak

Hogyan beszélj partnereddel az óvszerről?

2023.04.25.
2 perces olvasási idő

A legtöbb ember elretten a gondolattól, hogy az óvszerről beszéljen a párjával. Pedig ha nem beszéltek a védekezésről, azzal mindkettőtök egészségét veszélyeztetitek.

Kondomot használni a legbiztonságosabb módja annak, hogy megvédjük magunkat a szexuálisan közvetített betegségektől, valamint a nem kívánt terhességtől. De hogyan is tudod legyőzni a félelmedet? Hogyan készülj fel a nagy beszélgetésre?

Az első lépés, hogy megismerd az óvszert és annak működését. Vegyél egy dobozzal, és nézd meg: bontsd ki, olvasd el a leírást, vizsgáld meg jól.

A következő lépés, hogy felkészülj a beszélgetésre a partnereddel! Akkor is, ha ő tiltakozik ellene, előre találd ki a válaszokat. Most pedig itt van néhány tanács, hogy mit válaszolj, ha a partnered ellenkezik.

Ha a partnered azt mondja:

„De hisz ez kényelmetlen.”
Te erre válaszold azt, hogy akkor más típusút és méretűt is kell próbálni.

„De ettől elvész az egész hangulata.”
Ha terhes leszek, vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegséget kapok el, akkor romlik el a hangulat. Véglegesen!

„Ha igazán szeretjük egymást, akkor bízunk egymásban.”
Ha tényleg szeretsz, akkor azt is szeretnéd, hogy mindketten biztonságban legyünk!

„Ideges vagy amiatt, hogy esetleg elkapsz valamit?”
Sokszor az emberek nem is tudják, hogy fertőzésük van, ezért jobb a biztonság!

„Nem tudom élvezni a szexet, ha kondomot viselek.”
Én pedig úgy nem, ha nem vagyok biztonságban!

„Nem tudom, hogy kell használni.”
Meg kell tanulni használni.

Győzd meg partneredet

Miután megismerted az óvszer használatát, és ki is próbáltad, hogy hogyan is működik, itt az idő, hogy beszéljetek róla a partnereddel. Fontos, hogy az első aktus előtt beszéljetek róla, komolyan és nyíltan!

Próbáld tárgyilagos módon felvetni a témát. Mondd, hogy vettél párat, és ha akarja, megmutatod, de felajánlhatod azt is, hogy esetleg ő vásárolja meg neked az ő kedvenc márkáját (azért vigyél magaddal párat, nehogy gond legyen). Felajánlhatod azt is, hogy különböző fajtákat próbáljatok ki! Így rövid időn belül megtalálhatjátok azt, ami mindkettőtöknek tökéletes!

Ragaszkodj hozzá, hogy kondom nélkül nem szexelsz. Ha valaki azzal fenyeget téged, hogy szakít veled, ha kondomot kell használnia, itt az idő, hogy búcsút intsetek egymásnak! Mondd el neki, hogy neked nem kell egy olyan ember, aki nem tiszteli az érzéseidet és nem gondoskodik a védelmedről és az egészségedről!

Mire kell odafigyelned a kondom használatakor?

  • Ellenőrizd a lejárati időt: a régi kondomok szakadhatnak! Ne használj olyan kondomot, amely nedves vagy ragadós! Dobd ki, és használj inkább másikat!
  • Latexből készült kondomokat használj! Ugyanis ezek védenek a leginkább az STD-től! (Ha allergiás vagy a latexre, használj poliuretán óvszereket.)
  • Ha síkosítókat használsz, mindig vízbázisúak legyenek, ugyanis, ha másfajtát használsz, például vazelint, vagy babaolajat, akkor a kondom könnyen kiszakadhat!
  • A kezeddel nyisd ki a zacskót, ne a fogaddal, és óvatosan vedd ki a kondomot, nehogy véletlenül megsértsd valamivel!
  • Az ejakuláció után azonnal távolítsd el a kondomot, míg mielőtt az erekció megszűnik! A péniszed tövénél fogva húzd ki a kondomot, majd vedd le. Fontos, hogy rögtön csináld, hiszen ha megszűnik az erekció, a kondom lecsúszhat, és így hímivarsejt kerülhet a hüvelybe.
  • Csúsztasd le a péniszről a kondomot, majd a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy nincs-e kiszakadva, utána dobd ki. Ne húzd le a vécén, mert eltömítheti azt! Inkább csomagold be nejlonba vagy valamilyen anyagba, hogy más ne érintkezhessen vele közvetlenül, majd így dobd ki a szemetesbe.

Kérj tanácsot

Beszélj a barátaiddal, testvéreddel vagy szüleiddel erről - igen, a szüleiddel! Sok tini nem érzi jól magát, ha erről a szülőkkel kell beszélnie, de ezek a beszélgetések nagyon hasznosak. A szülők tudják a legjobb tanácsokat adni.

Az egészségügyi szakértők szintén kiváló tanácsokat adhatnak, hogy többet megtudj a szexualitásról. Beszélj az iskolaorvossal, a gyerekorvosoddal vagy az iskolai védőnővel.

Természetesen az egyetlen módja, hogy 100%-osan védd magad, az absztinencia, vagyis az önmegtartóztatás, azaz, hogy nem szexelsz. Ha viszont mégis a szex mellett döntesz, használj kondomot! Ez ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy védd magadat és a partneredet egyaránt.

(KamaszPanasz - Cs. B.)