sex
#Lélek

Merj beszélni szüleiddel a szexről!

2011.01.31.
2 perces olvasási idő

Hidd el, hogy a szüleid igenis tudnak olyan kiváló tanácsokat, szexuális információkat adni a szexszel vagy a szexuális egészséggel kapcsolatban, melyek nagyban segíthetik a te döntéseidet.

Teljesen normális dolog, hogyha kellemetlenül érzed magad akkor, ha a szexről kell beszélni. A legtöbb ember ilyenkor zavarban van, az pedig hogy mindezt a saját szüleiddel kell véghezvinned, csak tovább nehezít a helyzeten.
Ne feledd, a legtöbb szülő azt mondja, hogy miután lefolytatták ezt a beszélgetést, sokkal inkább megkönnyebbültek ők is, és a gyermekeik is.

Jó ötlet-e a szülőkkel a szexről beszélni?

Amikor a szexről van szó, a szülők sokféleképpen viselkedhetnek. Lehetnek olyanok, akik félrevezetik csemetéjüket, lehetnek mérgesek, visszahátrálóak vagy teljesen tanácstalanok is. Lehetnek segítőkészek, megértők és jól informáltak is. Persze az is előfordulhat, hogy valaki Merj beszélni szüleiddel a szexről!annyira meglepődik, hogy lányos zavarában az égvilágon semmit nem tud mondani. A legtöbbször azonban a szülők szeretnék mindezt egyetlen nagy beszélgetés során letudni, vagy egyáltalán nem szeretnének róla beszélni.

Tény, hogy kutatások kimutatták, hogy a folyamatos párbeszéd közelebb hozza a szülőket és a gyerekeket, és csökkenti a tinédzser-terhességek és a szexuálisan terjedő betegségek kialakulásának kockázatát.

A legtöbbször ezek a párbeszédek vidám légkörben, és jó kedvvel zajlanak, így igazán nincs mitől tartanod!

Hogyan kezdjek neki a beszélgetésnek?

Vannak bátrak, akik mindenféle előzmény nélkül is képesek előhozakodni a témával. Azonban a tinik többsége nem ebbe a kategóriába tartozik. Ha te is a többséghez tartozol, akkor figyelj. A legjobb, ha az egészet egy TV-reklámmal, műsorral, vagy egy magazinban olvasott cikkel vezeted be. Természetesen ez a módja kicsit hosszadalmasabb mint a másik, de a tinik általában ezt választják. Nem csak a szülőknek, de a tiniknek is kell egy kis idő és akár több beszélgetés is, hogy képesek legyenek őszintén, tabuk nélkül kérdezni.

Adj lépéselőnyt a szüleidnek például azzal is, hogy előre felvezeted a beszélgetést, például így: „Beszélhetnénk bizalmasan az este?” Ha túlságosan ideges típus vagy és nem tudod hogyan elkezdeni a mondandód, a legjobb: „Elég furcsán érzem magam, hogy erről kell beszélnem, és valószínűleg te is. De meg kell kérdeznem…”

Tájékoztassam a szüleimet a szexuális döntéseimről?

A legtöbb szülő szeretné, ha tudomást tudna szerezni a gyermeke életéről, döntéseiről, különösen azokról, amelyek a szexszel kapcsolatosak. Előtte azonban, mindenképpen mond el nekik, hogy pontosan milyen szerepet szánsz nekik a döntéshozásban!

  • Talán az ő értékes tanácsaikra van szükséged azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdj vagy folytass szexuális életet!
  • Az ő tanácsaikra vagy kíváncsi azzal kapcsolatosan is, hogy mit tehetsz a biztonságos szexért!
  • Szeretnéd, ha tanácsokat adnának azzal kapcsolatosan is, hogy milyen módszerekkel óvhatod meg magadat az esetleges fertőzésektől!
  • Vagy szükséged van arra, hogy az egyik vagy mindkét szülőd segítsen abban, ha születésszabályozásra kerül a sor, vagy ha szexuális úton terjedő betegségről van szó!


A szülők általában szeretnek meggyőződni arról, hogy jól informált vagy-e a szexuális élet veszélyeiről. Nézz utána, tanulj magad, majd mond el nekik, hogy pontosan mit is tudsz a születésszabályozásról, a védekezés módjairól és az SZTD-kről. Ez valószínűleg segíteni fog abban, hogy a szüleid támogassanak a döntéseidben.

Mi van akkor, ha tényleg semmiképpen nem tudok beszélni a szüleimmel a szexről?

Sajnos, nem mindegyik szülő tudja leküzdeni szorongását vagy a kényelmetlenségét, ha a szexről van szó. Sőt, rosszabb, néhányan fenyegetik, vagy kényszerítik a gyereket arra, hogy hanyagolják ezt a témát. Ha úgy érzed, hogy a kérdések bajba sodorhatnak téged, ne tedd fel őket!

Ha úgy érzed, hogy ezen beszélgetés során a szüleid nem megfelelően reagálnának, a legjobb, ha egy időre hanyagolod a beszélgetést és csak akkor hozod fel újra a témát, mikor már úgy érzed, hogy mindketten készen álltok rá. Természetesen más, megbízható felnőtthöz is fordulhatsz. Így pedig felkészülhetsz arra, hogy pontosan mit is szeretnél majd a szüleidnek mondani.

Természetesen itt van pár biztos információforrás is:

  • Böngészhetsz az oldalunkon, ugyanis rengeteg hiteles cikket találsz ebben a témában! Ha esetlegesen mégsem találnád meg amit keresel, felteheted személyes kérdésedet név nélkül Orvos szakértőinknek is!
  • Kereshetsz olyan felnőttet is, akiben megbízol és tudod, hogy otthon van a témában. Egy ápolónő, egy orvos, tanár, rokon, család barátai egy szóval bárki, akiről azt gondolod, hogy segíthet!

(Cs.B.)