szex
#Vágyak

Hé, fiúk! Felelősségteljes választást!

2015.07.18.
3 perces olvasási idő

Ha fiú vagy és van barátnőd, akkor ez a cikk neked szól. Bár nem te leszel terhes, és nem te kerülsz a nagyobb veszélybe, mégis felelősségteljes döntéseket kell hoznod, ha nem szeretnél apa lenni. Rengeteg módszer van a születésszabályozásra, pirulák, hormonális kezelések, amelyek csak a nőket terhelik (de ezek semmiféle védelmet nem nyújtanak a nemibetegségekkel szemben). Ha születésszabályozásról van szó, akkor a nők többsége az óvszert javasolja. Tehát meg kell értened, hogy ami talán neked kényelmes, az a partnered számára korántsem veszélytelen! Ezért felelősséggel kell döntened!

Ha a barátnőd a pirulák mellett dönt, neki kell számolni azzal a kockázattal, hogy ez későbbre is kihathat, és esetleg neki lehetnek szexuális, hormonális gondjai. Természetesen, ha ő jónak tartja ezt a módszert, ne erőltesd rá magad, de ha ezt te akartad, csak azért, hogy neked kényelmesebb legyen, akkor gondolkozz el, hogy jól döntöttél-e!

Talán nehéz lehet neked megérteni a születésszabályozás fontosságát. Azt, hogy egy nőnek mennyi mindenre kell gondolni, hogy biztonságossá tegye a szexet. Rengeteg dolgot tudunk már a védekezésről, ezért ezt inkább nem is taglalnám. Egyszerűen csak fusson át a fejeden, hogy mennyi gondot okozhatsz egy rossz döntéssel a barátnődnek, amikor ilyen vagy ehhez hasonló kérdések lesznek a fejedben:

- Orális szexnél is használnom kell kondomot?
- Meg tudom úszni, ha csak egyszer nem használok kondomot?
- Mi van, ha az exe becsapta? Milyen betegséget kapott el tőle?
- Mikor kérdezzem meg erről őt? Hogyan fog reagálni?
- Vannak nálam ma este kondomok?

Együtt - felelősséggel

Ha el akarsz kerülni egy esetleges STD-t vagy bármilyen más fertőző betegséget, még akkor is ha sokszor fárasztó, és elveheti a pezsgésedet egész este, mikor egyszerűen csak a barátnőddel szeretnél lenni és egymást érezni, ha kételyeid vannak, mindig kérdezd meg. A felelősség ugyanis mindkettőtök vállán ott csücsül, ha születésszabályozásról, terhességről, vagy nemi betegségekről van szó!

Ha egy hosszú távú, stabil szexuális kapcsolatról van szó, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy valahogyan segítsd barátnődet! Például fizesd ki neki párszor a fogamzásgátlókat, vagy kísérd el a helyszínre. De bármiféle más alternatíva is elfogadható, barátnőd valószínűleg értékelni fogja igyekezetedet.

A biztonság érdekében: kondom

Mivel valószínűleg nem fogsz találni egy olyan doktort, aki fiatalként, és aktív szexuális életet élőként vasectomiát írjon föl, ezért a döntés a te kezedben van! Kondomot használj, még ha esetleg kellemetlenül is érzed magad, vagy nem űzöd a szexnek azon vállfajait, amely során bármiféleképpen is megtermékenyítés lehetséges!

Természetesen a legjobb – mint azt már ezerszer elmondtuk – a kondom használata. Hiszen ez a fajta módszer mindenféle szexuális betegségtől is szinte 100%-osan véd! Ezért fiúk, a legjobb, ha rászánjuk a pénzt, hisz nekünk is és a partnerünknek is jobb lehet, ha kondomot használunk.

Szex nélkül?

Ha arról beszélünk, hogy tartózkodunk a szextől, mivel az terhességet okozhat, és egyéb betegségeket terjeszthet, akkor a partnerünk valószínűleg díjazni fogja óvatosságunkat. Sokszor a lányok úgy érzik, hogy sokan nyomulnak, hogy velük szexeljenek, ezért egy ilyen hozzáállás nyerő lehet. Ezért később a szexet nem azért fogáka engedni, mert kényszerítettétek rá, hanem, mert tényleg úgy akarják. És mert a párod maximálisan megbízik benned.

Meg kell értened, hogyha az összes fogamzásgátló módszer csődöt is mond, a kondom mindig is ott lesz, és az egyike a leghatásosabb és a legkevesebb kockázattal járó módszereknek, de azért persze az is elszakadhat. Szóval mindent összevetve ez a legjobb módszer, nem beszélve arról, hogy semmiféle belső változást nem idéz elő a szervezetünkben.

Ugyan ha semmi más nincs, a megszakításos közösülés is ott van, de ez egy olyan bizonytalan módszer, hogy hátrányait inkább fel se sorolnám. És soha nem tudhatod, hogy mikor távozott egy minimális ondó is a hüvelybe.

Gyerekvállalás csak közös döntés alapján!

Előfordulhat, hogy esetleg majd a partnered szeretne gyereket, te pedig nem. Ekkor nálad van a labda, hisz nem kötelező részt venned az apaságban. Ekkor választhatsz, hogy nem szexelsz, vagy kondomot húzol. Fontos ugyanis, hogy tiszteletben tartsák a döntésedet!

Szintén jogod van használni kondomot, vagy megszakítást, még akkor is, ha a partnered már használ más módszert. Ha úgy érzed, hogy az a biztonságos, akkor használj nyugodtan és ne befolyásoljon ebben téged senki és semmi. Természetesen, ha már nem bízol a partneredben, és te is védekezel, akkor az nem túl jó jel. A szexuális kapcsolatok alapja ugyanis a bizalom. Így ha nem megbízható a partnered, a legjobb nem szexelni vele.

Másfelől, ha te készen állsz az apaságra, a partnered pedig nem áll készen az anyaságra, és te nem szeretnél védekezni, akkor az megint csak nincs rendben. Ha készen állsz a szexre, akkor ugyancsak készen kell állnod a születésszabályozási módszerekre is. Tisztelned kell partnered kívánságát, ha ő szeretne védekezni, védekezzen, és ne mond neki, hogy te már védekezel. Ha neki így jobb, nyugodtan tegye. Egy idő után pedig úgyis megbízik majd benned.

A szex két emberről szól. Nem dönthet csak a nő, és nem dönthet csak a pasi. Mindent együtt kell megbeszélnetek és együttesen kell felelős döntést hoznotok. A születésszabályozás sajnos egy olyan játék, melyet mindkettőtöknek játszani kell, ha szexeltek.

Ez nemcsak erkölcsi kérdés, ez gyakorlati is. Ugyanis ha a barátnőd terhes lesz, jogilag követelheti rajtad a gyerektartást. Szóval, ha úgyis gondolod, hogy ez nem a te problémád, és a választási lehetőséged egészen kicsi, akkor is, amikor beleszólási jogod van, dönts felelősséggel! Ne feledd, ehhez két ember kell!

(Cs.B.)