szex
#Vágyak

Az orális szex rákot okoz?

2016.04.15.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

A különböző súlyos fej- és nyakdaganatok előfordulási arányának gyors ütemű növekedéséért úgy tűnik, egy orális szex útján terjedő vírus, a HPV a felelős, és a védőoltás a fiúk számára ugyanolyan fontos, mint a lányoknak – állítja egy tanulmány.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években összességében kismértékben csökkent a fej-és nyakdaganatok előfordulási aránya, egy bizonyos formája, a szájüregi laphámrák (OSCC) száma meredeken emelkedett, különösen a fejlett világban. Ez a növekedés úgy tűnik, hogy összefüggésbe hozható a humán papillomavírus (HPV) által okozott rákkal – állítják kutatók a British Medical Journal-ban megjelent tanulmányukban.

A HPV a bűnös?

Ma már létezik védőoltás a HPV ellen, mely a második leggyakoribb női daganat, a méhnyakrák okozója. Számos fejlett ország indított a lányok számára HPV elleni védőoltás kampányt, annak érdekében, hogy megóvják őket eme gyakori, szexuális úton terjedő vírus ellen, még mielőtt szexuálisan aktívvá válnának.

Hisham Mehanna, a brit University Hospital Coventry Fej és Nyak Intézetének tudósa és kollégái úgy vélik, hogy noha a fiúknak az oltási programba vételét korábban túlságosan drágának ítélték meg, a fent említett daganatos megbetegedések számának gyors emelkedése miatt itt lenne az idő ezt az álláspontot felülbírálni.

Évente több mint 500 000 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, s ebből 200 000 végződik a beteg elhalálozásával. A fej- és nyaki daganatok a hatodik leggyakoribbak mind a férfiak, mind a nők esetében, s évente körülbelül 640 000 új esetre derül fény világszerte.

Egyéb kockázatok

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a garatrák kialakulásának kockázata a hat vagy több szexuális partnerhez, négy vagy több orális szexuális partnerhez, és fiúk esetében a korán kezdett szexuális aktivitáshoz kapcsolódik.

A szájüregi daganatokért a szexuális úton – elsősorban az orális szexszel – terjedő HPV a felelős – állítja a kutató. A szakértők rámutattak, hogy Stockholmban például az 1970-es évek óta 70 százalékkal növekedett az egyes fej-nyaki daganatokból vett mintákban a HPV aránya. Az Egyesült Államokban ugyanez az arány 60-80 százalékos, az elmúlt évtizedekben tapasztalt 40 százalékhoz képest.

Mindemellett arra is fény derült, hogy a HPV okozta daganatos betegegek fiatalabbak, s mivel a HPV okozta daganatok kisebbnek tűnnek, mint a dohányzás és az alkohol okozta szájüregi daganatok, megfelelő kezeléssel az életben maradási esélyük is nagyobb.

(KamaszPanasz - Reuters)