terhesség
#Testi problémák

Egy egészséges terhesség kihordása

2011.01.23.
2 perces olvasási idő

Látogass meg egy orvost, amint megtudtad terhes vagy, hogy mielőbb megfelelő terhesgondozásban részesülj!

Ha terhes vagy és úgy döntöttél, hogy megtartod a babát, a legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy megfelelően gondoskodsz magadról, így te és a kisbabád is egészségesek lesztek. Azoknak a lányoknak, akik megfelelő odafigyelést kapnak és helyes döntéseket hoznak, nagyon jó esélyük van arra, hogy egészséges babájuk legyen.

Terhesgondozás

Látogass meg egy orvost, amint megtudtad, hogy terhes vagy, hogy mielőbb megfelelő terhesgondozásban részesülj (orvosi kontroll a terhesség alatt)! Minél hamarabb mész orvoshoz, annál jobb esélyeid vannak arra, hogy te és a babád is egészségesek lesztek.

Az első látogatásod alkalmával az orvos nagyon sok kérdést fog feltenni, beleértve az utolsó menstruációd időpontját. Ez segít az orvosnak megbecsülni, hogy mennyi ideje vagy terhes, és mikor lesz a szülés.
A terhességet hetekben számolják. A legtöbb gyerek 38-42 hétre születik az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítva, vagy 36-40 hétre a megtermékenyítés után. Valójában csak a nők kis százaléka szül a kiírt időpont napján.

Terhességi határidők

A terhesség három szakaszra, azaz trimeszterre osztható. Az első trimeszter a megtermékenyítéstől a tizenkettedik hét végéig tart, a második trimeszter a tizenharmadik héttől a huszonnegyedik hét végéig, a harmadik trimeszter a huszonötödik héttől a terhesség végéig.

terhesgondozásAz orvos megvizsgál majd és esetleg medence vizsgálatot is végez. Vérvizsgálatot, vizelettesztet is végeznek, valamint hüvelykenetet vesznek, ami a nemi úton terjedő betegségek felderítésére szolgál. Néhány nemi úton terjedő betegség ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat az újszülötteknél, így fontos, hogy ha szükséges, mihamarabb kezelést kapj a magzat védelme érdekében.

Az orvos elmagyarázza majd a fizikai és érzelmi változások típusait, amiket a terhesség során tapasztalhatsz. Azt is elmondja majd neked, hogy hogyan ismerd fel a lehetséges problémák jeleit a terhesség alatt. Ez különösen fontos, mivel a tiniknél sokkal nagyobb bizonyos komplikációk, mint például az anémia (vérszegénység), magas vérnyomás, és a koraszülés kockázata.

Az orvosod magzatvédő vitamin alkalmazását fogja javasolni, ami számos vitamint és nyomelemet, köztük folsavat, kalciumot és vasat tartalmaz. A magzatvédő vitamin segít biztosítani a baba és a mama egészségét, valamint megelőzhető velük a születési rendellenességek néhány fajtája.

Ha a terhességed problémamentes, havonta egyszer kell az orvoshoz menni a terhességed első huszonnyolc hetén, azután minden második héten a harminchatodik hétig, aztán hetente egyszer, amíg megszületik a baba. Ha valamilyen egészségügyi problémád van, például cukorbeteg vagy, akkor gyakoribb orvosi ellenőrzésre van szükség.

A vizitek alatt az orvosod ellenőrzi a súlyodat, vérnyomásodat, vizeletedet és a pocakodat, hogy nyomon követhesse a magzat növekedését. Ha a baba szívverése hallható, egy speciális eszközzel az orvos azt is meghallgatja minden egyes látogatáskor. A terhességed alatt rendszeresen kell majd menned ultrahangra, hogy megbizonyosodj róla minden rendben van a babával.

A terhesgondozás egyik része, hogy foglalkozásokra jársz, ahol gyakorlott gondozóktól megtanulhatod, hogyan legyen egészséges a terhességed és szülésed, valamint az újszülött gondozásának alapjait is. Az foglalkozásokról a körzeti nőgyógyászati rendelőben többet is megtudhatsz.

Nehéz lehet tiniként, hogy a nőgyógyásszal a testedről beszélj, de az orvosod azért van, hogy segítsen abban, hogy egészséges legyél a terhességed alatt és egészséges kisbabád legyen. Hidd el, valószínűleg nem sok olyan dolog van, amit ne halott volna már tapasztalt anyukáktól! Így ne félj feltenni a kérdéseidet!
Légy nyitott és egyenes, amikor az orvos kérdéseket tesz fel, még akkor is, ha kellemetlennek tűnnek! Egy csomó téma, amit az orvos megemlít, befolyásolhatja a babád egészségét. Gondolj az orvosodra úgy, mint egy mentsvárra és egy barátra, akit a bizalmadba avatsz azzal kapcsolatban, ami veled történik!

(Sz.D.L. - kidshealth.org)