alvás
#Testi problémák

Alvás közben is megoldhatod a problémákat

2010.05.26.
1 perces olvasási idő

Friss kutatásokból megtudhatjuk, ha a szervezetünk megkapja a számára elegendő alvást, sokkal jobban tud teljesíteni, és a problémákat is könnyedebben, tiszta fejjel tudjuk megoldani.

Rengeteg olyan történetről tudunk, ahol az alvás segített megoldani egészen bonyolult problémákat is.
Vegyük például Kate Miller esetét, aki gyerekek számára talál fel oktató játékokat. Kate sokáig törte a fejét egy olyan játék kieszelésén, mely oktató jellegű, de mégis mulatságos és izgalmas a gyermekek számára. Egy reggel miután felébredt, hirtelen támadt egy ötlete és leírta egy papírra. Az új ötlet bevált, és Kate igen sikeres ember lett.

Kate esete csak egy a sok közül, hiszen rengeteg embernek támadtak már jó ötletei alvás után. Esetleg már te is tapasztalhattad magadon, hogy az este elalvás előtt tanult anyag sokkal jobban megy reggel felkelés után.

Kutatók elhatározták, hogy kiderítik miben rejlik az alvás hatékonysága, és arra a feltételezésre jutottak, hogy a REM (avagy az álmodás) ciklusában az agy rendszerezi az addig tapasztalt dolgokat, és ezáltal lehetséges az, hogy egy kiadós alvás után sokkal tisztábban tudunk gondolkodni és a problémamegoldó képességünk is jobban működik.

A REM fázis alatt az agy hippocampus része, ami napközben szerzett ismereteket raktározza kikapcsol, és közben továbbítja az ismereteket az agy neocortex nevű részlegébe, amely az összes eddigi tudásunk gyűjtőhelye. Hogyha az új ismeretek tárolódnak a neocortexben, akkor ott kapcsolatba kerülnek a régebbi tapasztalatainkkal és ez eredményezheti, hogy alvás után teljesen új ötleteink születhetnek.

Hogyan aludjunk „hasznosan”?

  • Koncentrálj a megoldandó problémára, mielőtt elalszol! Mikor reggel fölébredsz, lehet, hogy az eddigi ismereteid segítségével egy teljesen újfajta megoldást találsz a problémára. (Ne feledd, ha egy jó ötlet jut az eszedbe, írd le!)
  • Vedd komolyan az alvást! Ha problémáid vannak vele, ne szégyellj füldugót vagy szemmaszkot használni!
  • A napközbeni szunyókálás is sokat segíthet, hogy rendszerezd a memóriád. Hogy az alvás hatásos legyen, minimum 60-90 percet kell aludnod, hogy elérd a REM fázist!

(G.V.)