alvás
#Testi problémák

Eleget alszol?

2015.12.06.
2 perces olvasási idő

Komoly nehézségek árán tudsz csak reggel felkelni? Tovább tart elaludnod, mint 30 perc? A hétvégén sokkal többet alszol, mint a hétköznapokon?

Azt veszed észre, hogy igen ingerültté válsz késő délutánra, és bármelyik pillanatban el tudnál aludni, ha adódna némi szünet? Nehézséget okoz, hogy oda tudj figyelni, valamint előfordul, hogy elfelejtesz dolgokat?

Ha a fenti kérdésekre igennel válaszoltál, akkor nagy az esélye annak, hogy nem pihensz eleget. Nem kell megijedni, ugyanis a többséghez tartozol: a tiniknek mindössze a 20%-a aludja végig az ajánlott éjszakai 9 órát. A baj az, hogy a rossz alvás idővel egészségügyi problémákhoz vezethet.

Miért aludj eleget?

A jó éjszakai pihenésre azért van szükségünk, hogy a nap során kimerült szervezet helyrehozhassa önmagát. Azonban a felgyorsult és besűrűsödött életvitel (sok házi feladat, délutáni elfoglaltságok, részmunkaidős állás, társas élet) nem épp ennek kedvez. A biológia hajszolná a szervezetet, hogy engedjen a késztetésnek, de a tini életvitel ezzel teljesen ellentétes (sőt, egyesek gyógyszerekkel és drogokkal is befolyásolják az alvást), így nem nehéz belátni, hogy a túlterhelt tini agy miért nem jut elég pihenéshez, amire pedig szükség lenne.alvás

Azok szakértők, akik az elmúlt években az alvást tanulmányozták, nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy nem lehet ezt a problémát félvállról venni.

A technika lenne a hibás?

A kutatók egyrészről a technológiai fejlődést okolják, főleg annak térhódítását a hálószobában. Rengeteg idő vész így el, melyet alvásra kellene fordítani: mobiltelefonálás, zenehallgatás, netezés, közösségi élet. Ezek egyenes utat jelentenek a zavart alváshoz, nyugtalansághoz, stresszhez és kimerültséghez. A kutatók mobiltelefonok (és más hasonló elektronikai eszközök) által kisugárzott elektromágneses hullámokra gyanakodnak, hogy közük lehet az alvási időszak késleltetéséhez, valamint annak megrövidüléséhez.

Azok a tinédzserek, akik nem alszanak eleget (kevesebbet, mint hat és fél órát), azoknak nagyobb az esélyük arra, hogy magas vérnyomás alakuljon ki náluk, ami később egy sor szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet.

Azok az alváshiányos tinik, akik a hétvégén próbálják meg bepótolni a hét közben kiesett alvási időt, azok rendszerint gyengén teljesítenek az iskolában. Ez azért van, mert később kelnek fel a hétvégén, mint ahogy a belső órájuk szerint kellene. Ha pedig ezt szokja meg a szervezet, akkor hét elején nehezükre fog esni a reggeli kelés és ébrenlét. Lányok számára fontos lehet, hogy ha hétvégén több mint 8 órát szándékoznak aludni, akkor este betétet tegyenek be és ne tampont a menstruációjuk alatt.

Azok a tinik, akik kevesebb, mint nyolc órát alszanak éjszakánként, azoknál kétszer nagyobb az esélye annak, hogy napközben elaludjanak (akár vezetés közben is).

Egy tanulmány szerint, ha a gyerekek nem alszanak eleget, főleg iskola időszakban, akkor nagyobb lesz az elhízás kockázata az ő esetükben. Ha nem vagy elég kipihent, akkor a szervezet fokozott étvággyal reagál, ami túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet. Ezt a hormonális egyensúly megbomlásával magyarázták a kutatók, amit az elégtelen pihenés okoz.

(N. L., beinggirl.com)